Ingyen lehet utazni az új hidrogénhajtású busszal Kolozsváron

Többek között Giles Matthew Portman, Nagy-Britannia bukaresti nagykövetének, Emil Boc polgármesternek és Liviu Neag, a kolozsvári tömegközlekedési vállalat (CTP) vezérigazgatójának jelenlétében indult útnak csütörtökön a kincses városban közlekedő első hidrogén meghajtású autóbusz.

A demonstrációs mintaprojekt részeként a jármű ma még közlekedik a 30-as, 35-ös, 45-ös járat vonalán, aztán nyolc görögországi, Bosznia-hercegovinai és bulgáriai városban mutatják be a környezetkímélő technológiát használó közlekedési eszközt. Az illetékesek hangsúlyozták: a hidrogénbusszal ingyen lehet közlekedni Kolozsvár utcáin.  Közölték azt is, a briteknél évek óta sikerrel használt járműből az önkormányzat összesen huszonötöt vásárolna, a közbeszerzési eljárást már elindították, a finanszírozásra is van lehetőség európai alapokból. 

Liviu Neag CTP-igazgató elmondta: a jármű hidrogénnel történő feltöltése 10 percet vesz igénybe, tele tartályokkal az autóbusz 300-350 kilométert képes megtenni. Tudatták: a jármű hozzávetőleges értéke 500 ezer euró. Közölték: amennyiben Kolozsváron állandó jelleggel közlekednek majd ilyen járművek, speciális hidrogén-előállító kisüzemet kell létesíteni. Szakemberek szerint a hidrogén energia helyi közlekedésben történő alkalmazásával a városokban megszüntethető a káros, ózonréteget lebontó anyagok kibocsátása és javul a levegőminőség.