Gólyabál a gyula¬fehérvári teológiai líceumban

Gólyabál a gyula¬fehérvári teológiai líceumban
A Gyulafehérváron működő egyetlen magyar anyanyelvű iskola névadója, diákbarát püspöke, Majláth Gusztáv Károly révén is híressé vált. A Gróf Majláth Gusztáv Károly Teológiai Líceumban a mai kis és nagyobb diákok egyaránt őrzik emlékét. Mellszobra ott áll a tanári szoba előtti folyosón. A már meglevő, líceumi jellegű, úgynevezett „kántoriskolához” 2007–2008-ban csatlakozott a magyar óvoda és a V. Goldiş Általános iskola tagozata. Ezáltal egy létszámában, tanulmányi munkájában is megerősödött, egységes szórványiskola alakult ki, amelynek általános iskolai részlegén minden felekezet gyermekeit fogadják. Hagyományai között egyik közkedvelt műsoros esemény az évente megrendezett gólyabál.

A szervező 7. osztály szokás szerint ezúttal is az induló 5. osztálynak rendezte meg a gólyabált. Ez utóbbiak lényegében a főszereplői voltak az eseménynek.  Nem volt válogatás, hiszen a kis létszám miatt mindenkinek szerepelnie illett és kellett. A felújított „Fogarassy-épületben” egy szépen kialakított díszteremben tartották az előadást és a táncmulatságot. A szülők, a tantestület és sok más érdeklődő követte figyelemmel az ötödikes diákok ciklusváltó bemutatkozását. A több mint kétórás műsort a diákok Pop Ileana, a 7. osztályosok osztályfőnöke irányításával valósították meg. Az osztályvezető romántanárnő két nyelven, magyarul és románul nyitotta meg a rendezvényt. Azok közé a tanárok közé tartozik, akik úgy érezték, hogy egy magyar közösségben hasznos dolog tudni a tanulók és a tanárok anyanyelvén is, ezért sokat gyakorolt, és ma már kezdő szinten beszéli a nyelvet. Példamutató magatartás!

A műsor ügyességi próbák sorozatából állt. Volt itt ping-ponglabdás célzó játék, modern táncok bemutatása, poharas ügyességi próba, éneklés, jégvarázs és sok minden, ami a diákok fantáziáját, ügyességét, feltalálókészségét tette próbára. Észrevétlenül telt a műsoridő, miközben a közönség jól szórakozott és drukkolt a győztesekért és a vesztesekért egyaránt, akik közül többen előbb-utóbb sikereseknek bizonyultak. Az eredményhirdetéskor kiderült, hogy az összpontozás révén, amit egy tanári zsűri végzett, Gudor Eszter és Réti Gergő 5. osztályos tanulók bizonyultak a legjobbaknak. Elismerést és ajándékot vehettek át a közönség tapsa kíséretében, ami minden szereplő diáknak kijárt.

A szórakoztató műsor közben az iskola közössége szívébe zárta, befogadta az ötödikeseket a magasabb „ciklusba,” ahol, akár 12. osztályig is tanulhatnak anyanyelven. Számukra ez egész életükre meghatározó forrás és élmény marad.