Felújítja a minisztérium a gyulafehérvári Batthyáneum Könyvtárat

Szinte felfoghatatlan értékű a híres könyvtár (fotó: albaiuliaqr.ro)
A kulturális minisztérium ma bejelentette, hogy lezárta a gyulafehérvári várban található Batthyáneum Könyvtár konszolidációjához, helyreállításához és bővítéséhez szükséges dokumentáció elkészítésére kiírt közbeszerzési eljárást. „Ez elengedhetetlen lépés annak biztosításához, hogy a ritka könyvek rendkívüli kincsestárát őrző könyvtár visszakapja régi fényét” – írta a minisztérium.

A Batthyány Ignác római katolikus püspök által 1798-ban alapított Batthyáneum Könyvtárban több nagyon régi könyv és értékes könyvgyűjtemény található, köztük a híres Codex Aureus, a több mint ezeréves, latin nyelvű, aranybetűs kézirat, amely az Újszövetség négy evangéliumából kettőt tartalmaz. 

A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot tartalmazó könyvtár jelenleg a Román Nemzeti Könyvtár fiókjaként működik; az ingatlan és a közgyűjtemény restitúcióját a katolikus egyháznak 2021. májusában jogerősen elutasította a legfelsőbb bíróság. A Batthyáneum a legnagyobb értékű államosított tulajdon, amelyet az egyház visszakért; 1998-ban a kormány sürgősségi rendeletet fogadott el a visszaszolgáltatásáról, ezt azonban nem hajtották végre, majd a román állam is jogot formált a gyűjteményre.

A jelen helyreállítási projekt a kormány által idén jóváhagyott Kulturális alapok nevű, 45 milió euró összértékű, az Európa Tanács Fejlesztési Bankjának támogatásával megvalósuló beruházási program része.