Folytatódnak az egészségügyi alkalmazottak tiltakozó akciói

Folytatódnak az egészségügyi alkalmazottak tiltakozó akciói
Folytatja a tiltakozásokat az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezeti szövetség, amely szerint a pénteken elfogadott sürgősségi kormányrendelet nem tesz eleget az egészségügyi alkalmazottak követeléseinek.

A szakszervezeti szövetség szombati közleménye szerint a június 30-án elfogadott kormányrendelet olyan formában alakította át a szakszervezetisek követeléseinek egy részét, amely nem is jelenik meg a követelések listájában: a szakszervezetisek ugyanis az egészségügyi ellátás folytonosságát biztosító munka méltányos bérezését kérték, amelyet a jelenlegi alapbérből számoljanak ki; a kormány ehelyett fix összegek biztosításáról rendelkezett.

Az Egészségügyi Szolidaritás (Solidaritatea Sanitară) szerint óriási eltérések lesznek a kormány által nyilvánosan bejelentett és a valós jövedelememelések között, ezért az ámítások rendeletének nevezi a pénteken elfogadott jogszabályt.

A szakszervezetisek szerint a rendelet következtében egyes alkalmazottak elesnek bizonyos juttatásoktól, vagy egyes alkalmazottak bére mások kárára nő, tehát tulajdonképpen a pénz átvándorol egyik zsebből a másikba, ráadásul fokozódik az egyes kategóriák közötti egyenlőtlenség.

A kormányrendelet azáltal, hogy fix összegeket szab meg az ügyeletekért, szembemegy a munkatörvénykönyvvel is, amely tételesen kimondja, hogy az ügyeletekért járó juttatásokat az alapbér összegéből kell kiszámolni - írja a szervezet.

Sérelmezik továbbá, hogy a kormányrendelet nem tesz említést a váltott műszakban dolgozó asszisztensek, kisegítő betegápolók és a beteghordozók éjszakai váltásért járó pótlékáról, amely pedig a szakszervezetek egyik legfőbb követelése volt.

A szakszervezeti szövetség következésképpen folytatja a tiltakozó akciókat: július 6-án sztrájkőrséget állnak a kórházak előtt, 12-én a bukaresti Victoriei téren tartanak országos tüntetést, 19-ére figyelmeztető sztrájkot terveznek, és 27-én pedig a jelenlegi tervek szerint kirobbantják az általános sztrájkot.