Méltányos bérezés miatt sztrájkoltak technikusok, bábák

Méltányos bérezés miatt sztrájkoltak technikusok, bábák
Több tucat röntgen technikus és bába sztrájkolt ma a Kolozs Megyei Kórház épülete előtt a vezetőség lemondását követelve, mert az nem hajlandó változtatni a besorolásán, hogy bérnövelésben részesülhessenek. Az alkalmazottak tömeges felmondást helyeztek kilátásba.

Az elégedetlen egészségügyisek a kórház bejáratánál gyülekeztek „Lemondás” és „Röntgen technikus = diplomás asszisztens” feliratokkal fejezték ki felháborodásukat és előrevetítették, hogy amennyiben nem változtatnak besorolásukon, június 15-én tömegesen felmondanak. „Szeretnénk, ha Sorin Pintea egészségügyi miniszterhez is eljutnának a követeléseink, aki úgy nyilatkozott, ismerni akarja a helyi gondokat. A mi problémánk is annak minősül, és arra kérjük, hogy találjon megoldást rá. Két hónapja memóriumban kértük az egészségügyi minisztérium, a munkaügyi minisztérium illetékeseit és a Nép ügyvédjét, de nem kaptunk rá választ. Azt kértük, hogy soroljanak a diplomás asszisztens kategóriába, ahogyan eddig is. Kérjük a kórházvezetőség felmondását, aki rosszhiszeműen és rosszindulattal viszonyultak a helyzetünkhöz” – nyilatkozta Marcela Nemeş röntgen technikus, aki szerint Petru Şuşca kórházigazgató azzal takarózik, hogy nincs írásos engedélye a szaktárcától, ami a besorolás változtatására vonatkozna.

Adina Szabo röntgen technikus azt nyilatkozta, hogy a megyei kórház az egyetlen olyan kórház, amely nem sorolta be a technikusokat és bábákat a diplomás nővér kategóriába a fizetési rácsban, ezért rájuk nem alkalmazzák az új bértörvényt. „Abszurd a helyzet, hiszen a röntgen technikus is diplomás asszisztens, egyetemi végzettséggel, imagisztikai, radiológiai és nukleáris orvosi szakosodással rendelkezik. Ezért jogos  a kérdés, hogy miért nem lehet a  diplomás nővérekkel egy kategóriába sorolni őket – fogalmazott Szabo.

Rodica Mureşan 30 éve dolgozik a megyei kórházban bábaként és ezidő alatt több ezer gyermek születésénél segédkezett. „Elégedetlen vagyok, mert nővérképzést végeztem szülész-nőgyógyász szakosodással az orvosi egyetemen és ezt a  diplomám is igazolja. Hátrányos helyzetben vagyunk az orvos asszisztensekkel szemben, akik akár 1200 lejjel is többet kereshetnek, ami frusztráló” – jegyezte meg a bába.   

Adela Golea a megyei kórház orvos igazgatója úgy nyilatkozott: a bértörvény különböző kategóriák számára ír elő fizetésnövelést márciustól, de a röntgen technikusok és bába nem szerepelnek ezek között. „Kértük a minisztériumtól, hogy válaszoljon pontosan ezen kategóriák bérezésére vonatkozóan, de nem kaptunk választ. Amint válaszolnak, alkalmazzuk az általuk előírtakat. Senkivel sincs gondunk, de a törvény az orvosok, az orvos asszisztensek, a mentősök számára írt elő növelést” – magyarázta Golea.

Monica Costin a megyei kórház ápolási igazgatója szerint a helyzetet törvénymódosítással orvosolhatnák, amely megfelelő besorolást és tisztességes fizetést írna elő a technikusoknak és bábáknak. 

A Kolozs Megyei Kórházban 55 röntgen technikus és 20 bába dolgozik.