Elutasították a kormány ajánlatát, folytatódik az általános sztrájk a tanügyben

Elutasították a kormány ajánlatát, folytatódik az általános sztrájk a tanügyben
Az oktatási szakszervezetek elutasították a kormány ajánlatát és folytatják az általános sztrájkot - jelentette be a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke, Marius Nistor a bukaresti Victoriei téren zajló tüntetésen. Ezzel egyidőben az ország más városaiban, többek közt Kolozsváron is több ezer ember vonult a prefektúra épülete elé. Amint az érdekvédelmi szövetség vezetője úgy fogalmazott: „Sztrájkunk már nemcsak a bérkövetelésekről szól, a méltóságunkért, a rendszerben dolgozók társadalmi státuszáért, tiszteletért sztrájkolunk".

A kolozsvári tüntetésen magasba lengetett transparenseken a következő üzenetek álltak: "A Művelt Románia utcára viszi a tanárokat", "Ha nincs pénz az oktatásra, faragjanak le a speciális nyugdíjakból!”, "Folytatódik az általános sztrájk!", "A szakmánk és a gyerekek iránti tiszteletből!". Előkerült egy napló is, amelyben Nicolae Ciucă miniszterelnök, Marcel Ciolacu, a PSD elnöke és Ligia Deca tanügyminiszter neve szerepel, mellé feltüntetve: elégtelen, osztályismétlő.

A kormány emelni akar és emelni is fog a tanárok fizetésén - nyilatkozta csütörtökön a Victoria-palotában Dan Cărbunaru kormányszóvivő. Rámutatott, július 15-éig elkészül az új közalkalmazotti bértörvény tervezete, amelybe a tanügyi alkalmazottak által kért béremeléseket is belefoglalják. Addig egy kiegészítő juttatást kínáltak az oktatási rendszerben dolgozó mintegy 300 ezer személynek, elsősorban szakmai tevékenységük támogatására - emlékeztetett a szóvivő a kormány szerda este ismertetett ajánlatára. Eszerint a pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet júniusban 1000 lej, októberben 1500 lej értékű, úgynevezett szakmai utalványkártyát kapna, a kisegítő személyzet pedig 500-500 lejt kapna ugyanebben a formában.
*** Rohonyi D. Iván fotóriportja itt látható. Kiss Olivér videója ide kattintva érhető el. ***