Csütörtökön is folyatódik a tanügyi sztrájk, ma döntenek a pedagógusok, hogy elfogadják-e a kormány ajánlatát

Csütörtökön is folyatódik a tanügyi sztrájk, ma döntenek a pedagógusok, hogy elfogadják-e a kormány ajánlatát
Folytatódik csütörtökön a tanügyi alkalmazottak sztrájkja, az eddigi visszajelzések szerint a szakszervezeti tagok a kormány ajánlatának elutasítását szorgalmazzák - jelentették be szerda este az oktatási szakszervezeti szövetségek vezetői.

Marian Neacşu kormányfőtitkár korábban azt nyilatkozta, a szerdai egyeztetésen közölték a szakszervezeti vezetőkkel, hogy a kormánynak jelenleg nem áll módjában fizetésemelést vagy új bérpótlékokat adni a tanügyi alkalmazottaknak, de felajánlott egy juttatást, amelyet két részletben folyósítanának. A pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet júniusban 1000 lej, októberben 1500 lej értékű, úgynevezett szakmai utalványkártyát kapna, a kisegítő személyzet pedig 500-500 lejt kapna ugyanebben a formában.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, Simion Hăncescu az egyeztetés után azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az eddigi visszajelzések szerint a szakszervezeti tagok a kormány ajánlatának elutasítását szorgalmazzák, de ez ezzel kapcsolatos végső döntést csak csütörtökön közlik a kormánnyal, miután valamennyi tagszervezettel konzultálnak.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetséget vezető Marius Ovidiu Nistor bejelentette, hogy a kormány ajánlatát az éjszaka folyamán valamennyi sztrájkoló pedagógushoz eljuttatják. "Csütörtökön még tart az általános sztrájk, aznap a kormány is megkapja a pontos választ" - szögezte le. Hozzátette, nagyon "intenzívek voltak a tárgyalások", és méltányolta a döntéshozók "jó szándékát".