Fenntartható TIFF – környezetvédelem és társadalmi felelősségvállalás az ország legnagyobb filmfesztiválján

Fenntartható TIFF – környezetvédelem és társadalmi felelősségvállalás az ország legnagyobb filmfesztiválján
A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) 2019 óta alkalmaz integrált fenntarthatósági stratégiát a szervezésben és a szemle lebonyolításában egyaránt, azonosulva az UNESCO City of Film címéhez kapcsolódóan meghatározott célokkal, valamint a SMART (Sustainable, Meaningful, Artistic, Responsible, Thriving) fesztiválhálózat törekvéseivel – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, a TIFF szervezői a kezdetektől kiemelten figyelnek a helyi örökség védelmére és gyarapítására, a fenntarthatósági stratégia így természetes lépés volt a fesztivál fejlődésében. „A TIFF célja, hogy valódi hatást gyakoroljon a fesztivál helyszínének védelmére és hozzájáruljon a közösség társadalmi felelősségvállalásra való neveléséhez” – olvasható.

A fesztivál programjában több mint tíz éve szerepelnek az ember és a természet kapcsolatát bemutató filmek, 2011 óta pedig az EcoTIFF programban a június 5-i Környezetvédelmi Világnap kapcsán a közönség kerekasztalbeszélgetéseken is részt vehet, valamint az ökológiáról és a bolygó védelméről szóló filmeket tekinthet meg. A programban eddig mások mellett olyan alkotásokat láthattak a nézők, mint Az örökkévalóságig (Into Eternity, r. Michael Madsen), A jégvadász (Chasing Ice, r. Jeff Orlowski) vagy az Ember (Human, r. Yann Arthus-Bertrand).

A Románia legjelentősebb természetnek szentelt fotós-videós projektjéből készült România Sălbatică (készítette Dan Dinu és Cosmin Dumitrache) című dokumentumfilmet 2021-ben háromszor is vetítették a fesztiválon, több ezer néző tekintette meg, egy évvel korábban pedig az illegális fakitermelésről szóló Lemn (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger) című dokumentumfilmet mutatták be a TIFF-en. Mint írják, a fesztiválnak idén is kiemelt célja egyrészt, hogy dokumentum- és játékfilmeken keresztül hívja fel a figyelmet az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatására, másrészt pedig, hogy vitákat indítson arról, a társadalom milyen módon vehet részt a környezeti problémák megoldásában.

A közlemény továbbá kitér arra, hogy 2019-től a szervezők minden vetítési helyszínen szelektív hulladékgyűjtési lehetőséget biztosítanak a közönségnek, a fesztivál ideje alatt használt szívószálak, tányérok és evőeszközök biológiailag lebomló anyagokból vagy kerámiából készülnek, folyamatosan csökkentik a nyomtatott tájékoztató anyagok és reklámeszközök számát, a papíralapú belépők csökkentésének érdekében pedig online jegyvásárlásra ösztönzik a filmkedvelőket (tavaly már a jegyek 90%-át online váltották ki).

A TIFF a Kolozsvári Közlekedési Vállalattal (CTP) együttműködésben jelenleg olyan kampányon dolgozik, amely a filmkedvelőket arra ösztönözné, hogy a fesztivál helyszínei között tömegközlekedési eszközöket használjanak. A fenntarthatósági stratégiához az is hozzátartozik, hogy a fesztivál munkatársainak több mint 50%-a kolozsvári, az önkéntes csapat 80%-a pedig a megye diákjai és egyetemistái közül kerül ki. Ezenkívül a TIFF legtöbb beszállítója is (nyomdák, társasági eseményekhez szükséges kellékek gyártói, illetve étel- és italgyártók) mind helyi vállalat.