Feljelentést tett az AGFI jogvédő szervezet a magyar érettségizők hátrányos megkülönböztetése ügyében

Hivatalos panaszt tett az Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) jogvédő szervezet az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (ODT), derül ki a szerkesztőségünkhez eljuttatott közleményből. A panaszban arra hívják fel a figyelmet, hogy a magyar tannyelvű érettségizők bizonyos csoportjait indokolatlan megkülönböztetés érte a 2024. július 2-i román nyelv és irodalom érettségi vizsga során.

A panasz szerint bizonyos vizsgaközpontokban a magyar tannyelven tanuló diákok dolgozatait megjelölték, hogy azokat olyan tanárok javíthassák, akik maguk is magyar tannyelvű osztályokban tanítanak. A sajtóban kifejezett közvélekedés szerint ez az eljárás kedvezőbb elbíráláshoz vezet a kisebbségi tannyelvű osztályokban tanuló diákok esetén. Az ilyen módon előnyökhöz jutott diákok helyzete viszont relatív hátrányba hozza mindazokat a magyar diákokat, akiknek a dolgozatait nem jelölték meg. 

A médiában korábban megjelent nyilatkozatokkal szemben az AGFI úgy találja, hogy a diszkrimináció ténye, attól függetlenül fennáll, hogy létezett-e a vizsgalapok megjelölésére vonatkozó kötelező erővel bíró jogszabály vagy minisztériumi utasítás. A vizsgalapok megjelölése ugyanis nem a román és magyar diákok közötti hátrányos megkülönböztetéshez vezetett, hanem a magyar és magyar diákok közötti indokolatlan, előnyös és hátrányos következményekkel járó megkülönböztetéshez. Az ugyanolyan típusú és nyelvű oktatásban résztvevő diákoknak ugyanolyan módon kell vizsgázási lehetőséget biztosítani és vizsgalapjaikat ugyanazon módszertan szerint kell javítani. Csak így garantálható, hogy indokolatlan hátrányt senki sem szenved el.  

Az AGFI szerint a tanügyminisztérium azzal tudná méltányosan orvosolni a kialakult helyzetet, ha a megjelöletlen vizsgalapok kapcsán benyújtott fellebbezések esetében, ezek a vizsgalapok ugyanazt az eljárást élveznék, mint azok a vizsgalapok, amelyek korábban az utasítás szerint megjelölésre kerültek.