Európában közeleg, mégis messze az elektromos autók kora

Tényleg Romániának lenne a legöregebb a személygépkocsiparkja?

Európában közeleg, mégis  messze az elektromos autók kora
Európa-szerte évről évre egyre nagyobb a kereslet az elektromos és a hibrid autók iránt, ennek ellenére az Eurostat nemrég napvilágot látott jelentése szerint az európai személygépkocsiparkban arányait tekintve még mindig nagyon kicsi az alternatív üzemanyaggal működő, környezetbarát autók száma. A tanulmány a 2016-ban forgalomba íratott új személygépkocsik adatait elemzi az Európai Unió országaira fókuszálva, de további érdekes következtetéseket is levon a teljes európai személygépkocsiparkra vonatkozóan. Az adatsorokból például kiderül, hogy az egy főre eső legtöbb autóval Luxemburg büszkélkedhet, míg a lista másik végén Magyarország és Románia kullog. Ennél sokkal meglepőbb az, hogy – bár sok szó esik mostanság arról, hogy Románia a külföldről behozott használt autók miatt Európa roncstelepévé vált – a grafikonok alapján valójában nem Romániának a legöregebb a gépkocsiparkja. Vagy mégis?

Az Eurostat nemrég közzétett, Személygépkocsik az Európai Unióban (Passenger cars in the EU) című  statisztikája az EU tagállamai, továbbá Liechtenstein, Norvégia, Svájc, valamint Törökország és Macedónia személygépkocsiparkjára vonatkozó 2016-os adatokat foglalja össze és elemzi – az értelmezést némileg megnehezíti, hogy Románia esetében csak 2015-ös adatok álltak a tanulmány elkészítőinek a rendelkezésére, néhány ország esetében pedig a beküldött adatokból nem derül ki pontosan, hogy a 10 évnél idősebb autók esetében azok mennyivel is öregebbek a 10 évnél.
A tanulmány megállapítja: bár az utóbbi években egyre nagyobb a kereslet az alternatív üzemanyaggal működő személygépkocsik iránt (ide tartoznak a hibrid és az elektromos autók is), arányaiban még mindig kevés van belőlük az utakon a benzin- és dízelmotorosokhoz képest, de még a 2016-ban forgalomba íratott új autók számában is tükröződik ez a kedvezőtlen arány. Összességében az elmúlt 5 évben minden EU-s ország személygépkocsiparkja gyarapodott, az egy főre eső autók számának tekintetében Luxemburg vezet, míg a legtöbb, 20 évesnél öregebb autó Lengyelország útjain fut. A hagyományos üzemanyagú autók esetében a benzinesek a kelendőbbek, csak 8 EU-s országban „győztek” az eladásokban a dízelmotorosok – ez fontos változás a korábbi évek trendjéhez képest, amikor a piaci részesedés még ez utóbbiak fölényét mutatta. Másfelől, a motor mérete tekintetében általában a közepes méretűek fogynak inkább, leszámítva néhány országot – Málta, Magyarország, Portugália és Románia –, ahol viszont a kis hengerűrtartalmú motorizációjú modellek a kelendőbbek.
A legtöbb új autót – szám szerint közel 3,3 milliót – 2016-ban Németországban íratták forgalomba, ezek közül 1,7 millió volt benzines, 1,5 millió dízel-, és 65 ezer alternatív meghajtású. A második legnagyobb piacot Nagy-Britannia jelentette 2,6 millió eladott autóval (1,4 millió benzines 1,3 millió dízel-, 10 ezer alternatív üzemanyagú), míg a legkisebbet 1984 autóval Liechtenstein. Magyarország mintegy 240 ezer eladott személygépkocsival a középmezőnyben helyezkedik el, a romániai 2015-ös adat pedig 332 ezer új autót tüntet fel.
A benzinnel működő autók Hollandiában a legkedveltebbek, ott az összes forgalomba írt új autó 79%-a ilyen, majd Észtország következik 72%-kal. A másik póluson Horvátország és Litvánia áll, ott a beíratott autók 72, illetve 71 százaléka dízelmotoros. Ami az alternatív üzemanyaggal működő autókat illeti, csupán Olaszországban és Lengyelországban adtak el 100 ezernél több darabot, Olaszországban majdnem 147 ezret, Lengyelországban 111 ezret. A kevesebb azonban néha több: Lengyelországban 8,2%-os volt az elektromos és hibrid autók piaci részesedése, Olaszországban „csak” 7,9%. Mindkettejüket lekörözi viszont a nem EU-tag Norvégia 16,9%-kal, ami egyébként csak 29 ezer autót jelent… Az elektromos és hibrid autók eladásai 2014–2016 között egyébként igen nagy fluktuációt mutatnak, hiszen nagyban befolyásolták az egyes országok által adott kedvezmények, környezetbarát autók vásárlására serkentő programok.

 

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!