Erős, színes, magyar kulturális társadalmi élete van Kolozsvárnak

Kincses Kolozsvár-díjban részesült Egyed Ákos történész

Fotó: Rohonyi D. Iván
„A 21. század elején itt, Kolozsváron, erős, összetéveszthetetlen, virágzó, színes magyar kulturális, társadalmi és szellemi élet van” – köszöntötte a Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján az egybegyűlteket Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) alelnöke szerint a KMN szervezőcsapata következetesen építkezett, amelynek eredménye Erdély és a Kárpát-medence legtartalmasabb, legjobb hangulatú, értékteremtő fesztiválja. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint aki egyszer részt vett a magyar napokon, annak szenvedélyévé vált, hogy évről évre részesüljön ebből az élményből. Nagy János, a magyarországi miniszterelnöki programirodát vezető államtitkár a magyar kormány támogatásáról biztosította a szervezőket. Végül bejelentették, hogy Egyed Ákos történész részesül idén a Kincses Kolozsvár-díjban. A beszédeket a Magyar Állami Népi Együttes előadása követte.

A tizenötödik Kolozsvári Magyar Napok (KMN) ünnepi megnyitóján a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében hétfőn, augusztus 19-én Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket: 

 – Amikor minden évben nekiveselkedünk a következő Kolozsvári Magyar Napok szervezésének, az első feladat a következő év jelszavának megtalálása. A „hét meg a nyolcát” mottót azért választottuk, mivel a tizenötös szám a hét erényt és a nyolc boldogságot jelképezi. Kevés olyan rendezvény van Erdélyben, a Kárpát-medencében, amelynek olyan erősen a hét erény és a nyolc boldogság lenne az alapja. Nagy felelősség és nagy öröm ezeknek az értékeknek és erényeknek a jegyében szervezni. Ez az alapja a Kolozsvári Magyar Napoknak. Ami az arculatot illeti, az elmúlt tizenöt év tizenöt színes réteget jelent. Színeset és a miénket: mi vagyunk benne, a mi kisugárzásunk van benne. Mindezek jelezni fogják, hogy a 21. század elején itt, Kolozsváron erős, összetéveszthetetlen, virágzó, színes magyar kulturális, társadalmi és szellemi élet volt – mondta Gergely Balázs. 

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke ünnepi beszédében úgy értékelte, hogy a Kolozsvári Magyar Napok megszervezésének ötlete időtállónak bizonyult. 

– Most már, 15 év távlatából megállapíthatom, hogy történelmi folyamatnak voltunk a kohéziós elemei. A KMN szervezőcsapata képes volt a szellem erejével következetesen építkezni. Ennek a következetességnek az eredménye Erdély és a Kárpát-medence legtartalmasabb, legjobb hangulatú, értékteremtő fesztiválja. Kolozsvár számunkra a világ közepét, a soha fel nem adható várost jelenti. Kolozsvár nemcsak a miénk, de ezért kell rá még jobban vigyázni, mintha csak a miénk lenne – hangsúlyozta Toró T. Tibor. 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az ünnepélyes megnyitón mondott beszédét azzal kezdte, hogy van néhány dátum, amit már év elején pirossal megjelöl a naptárban, és jó ideje ezek közé tartozik a Kolozsvári Magyar Napok megnyitójának az időpontja is.

– A KMN 15 éve új keretet adott a múló időnek.  Aki egyszer részt vett a Kolozsvári Magyar Napokon, annak a szenvedélyévé vált, hogy évről évre részesüljön ebből az élményből. Kiemelkedő, amit Gergely Balázs és csapata elindított. Tizenöt év nem sok, de elegendő ahhoz, hogy újabb tizenöt esztendőt lehessen előre látni és megtervezni.  Erdélyben a hagyományőrzés mindig a jó értelemben vett modernitást jelentette. A hagyományból nem kell senkit kirekeszteni, hanem párbeszédre kell hívni. Ez a KMN  hagyománya – vélte Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. 

Nagy János, a magyarországi miniszterelnöki programirodát vezető államtitkár arról beszélt, hogy tizenöt évvel ezelőtt néhány kolozsvári fiatal létrehozott egy magyar kulturális fesztivált Erdély fővárosában, amely új időszámítás kezdetét jelentette, küzdelmekkel terhes, kihívásokkal szembenéző, de előre mutató korszakot. 

– A KMN seregszemlévé nőtte ki magát. Köszönet mindazoknak a magyar embereknek, akik nem hagyták, hogy a nemzeti érzés parazsát szétrúgják. Ma van, akikkel magasabb célokat kitűzni. A jelen az építkezés, és a magyar kormány mindig önök mellett lesz. 2010-ben úgy döntöttek, hogy megszervezik a KMN-t. Sokak számára elképzelhetetlen volt, hogy Kolozsvár főterének hatalmas színpadán magyar zene szóljon, magyar zenekarok lépjenek fel. Hihetetlennek tűnt, hogy Kolozsvár pezsgő vitáknak ad otthont, ahol magyarok és románok barátságban együtt vannak. Igazuk lett, mert ami jó Kolozsvárnak, az jó Clujnak is – mondta Nagy János államtitkár. 

Ezt követően bejelentették, hogy az idén 95. életévét betöltő Egyed Ákos történészt részesítették Kincses Kolozsvár-díjban. A díjat Gergely Balázs adta át, laudált Sipos Gábor történész. 

Az ünnepélyes nyitógála a Nagyvárosi vándorok című tánckoncerttel folytatódott, amelyet Farkas Máté rendezett. A Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara által színpadra vitt produkció olyan színházi élményt nyújtó zenekari tánckoncert, amelyben megteremtették a zene, a tánc és a vizuális elemek egyedülálló összhangját.