Leslie Mandoki lép fel augusztus 20-án Kolozsváron

Augusztus 14-e és 20-a között szervezik a 14. KMN-t

Leslie Mandoki lép fel augusztus 20-án Kolozsváron
Tizennegyedik alkalommal szervezi meg a Kincses Kolozsvár Egyesület a Kolozsvári Magyar Napokat augusztus 14-e és 20-a között, amely már több éve a Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléje – jelentették be a keddi beharangozó sajtótájékoztatón. Mivel június elejéig befejeződik a Farkas/Kogălniceanu utca felújítása, ezért a magyar napok alkalmával újra birtokba vehetjük városunk egyik legszebb utcáját is. Emellett a rendezvény számos eseménye a Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódik. A magyar napok megtartja az eddigi szerkezetét: gyerekprogramok, koncertek, beszélgetések várják majd az érdeklődőket. Grezsa Csaba Magyarország kolozsvári főkonzulja elmondta: a magyar kormány számára a KMN kiemelt fontosságú esemény, és idén is változatos programmal készülnek. A sajtótájékoztató meglepetésvendége a világhírű Leslie Mandoki volt, aki augusztus 20-án lép fel Kolozsvár Főterén. Elmondta: most jár először Erdélyben, és örül, hogy a színpadon magyarul szólalhat meg.

– Tizennégy év nagy idő. Az idén tizennegyedik alkalommal jelentkező Kolozsvári Magyar Napok pedig már elég érett ahhoz, hogy személyi igazolványa legyen. Ezzel a rendezvénysorozat a nagykorúságához közelít, szervezőkként pedig bízunk benne, hogy az évről-évre egyre bővülő programkínálatból idén is minden generáció kedvére válogathat. Mindent megteszünk, hogy a magyarnapozó közönség bő egy héten keresztül újra élvezhesse azt az erdélyi csodát, amelynek tizennégy éve részese – kezdte az idei KMN beharangozó sajtótájékoztatóját Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke.

Augusztus 12-13. között kiállításmegnyitókra várják majd az érdeklődőket, augusztus 13-án, vasárnap pedig ökumenikus istentisztelet nyitja meg a programsorozatot. A Bánffy-palotában működő Kolozsvári Művészeti Múzeumban Márton Árpád és Mohy Sándor egyéni, valamint Juhos Sándor festőművész és Szabó András grafikusművész közös kiállításait tekinthetjük meg. A Kusztos Endre Képzőművészeti Egyesület kortárs szovátai alkotókat mutat be. Augusztus 14-én, hétfőn, a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében szervezik a Magyar Napok ünnepélyes nyitógáláját, ám a fellépők kilétét a szervezők még nem árulták el.

Szabó Lilla programigazgató elmondta: idén is több mint száz partnerszervezettel együttműködve dolgoznak a magyar napok programkínálatán, amelyben kiemelt szerepet kap a Petőfi-bicentenárium is. A Farkas utcában ismét kézműves- és könyvvásár várja majd a látogatókat. A Fogoly utca ezúttal is Borutcává alakul. A Bánffy-udvarban a Petőfi-színpad kínál bemutatkozási lehetőséget a rock, a jazz, valamint a blues erdélyi és anyaországi képviselőinek. A Kolozsvári Református Kollégium udvara ismét Folkudvarként működik majd. Az Emese Park hagyományőrzőinek jóvoltából a Romkertben újból látogatható lesz a gyermekprogramoknak is helyt biztosító középkori falu. Az ötödik alkalommal jelentkező KMN-Donaton terepfutóversenynek és az örömfőzésnek ismét a törökvágási falumúzeum ad majd otthont. Újra látogathatóvá válik a Szent Mihály-templom tornya, valamint minden, a korábbi években megismert programhelyszín várni fogja a magyarnapozók tömegeit. A részletes programkínálat várhatóan július elejétől válik elérhetővé.

– A magyar kormány idén is kiemelten támogatja a Kárpát-medence egyik legnagyobb rendezvénysorozatának számító Kolozsvári Magyar Napokat. Értékteremtő együttműködésünket idén is folytatjuk, így a főkonzulátus udvara ismét várja majd a látogatókat kulturális eseményekkel, beszélgetésekkel, gyermekprogramokkal, gasztronómiai bemutatókkal és könnyűzenei koncertekkel is – jelentette be Grezsa Csaba főkonzul. Hozzátette: azt még nem tudni, hogy a magyar kormány és a magyar állami tulajdonú cégek mekkora összeggel támogatják a KMN-t.

Gergely Balázs elmondta: a főtéri nagyszínpad minden generáció számára emlékezetesnek ígérkező zenei eseményeket kínál. Augusztus 15-én, kedden a 25. Szent István-napi Néptánctalálkozó művészei veszik birtokba a Főteret, és szerdától kezdődnek a könnyűzenei koncertek. Augusztus 16-án az Edda Művek lép színpadra, augusztus 17-én a Blahalouisiana és a Budapest Bár, augusztus 18-án Halász Judit gyermekkoncertjén vehetnek részt kicsik és nagyok, ezt követően pedig a Magyar rocklegendák című produkció részeként Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós ad koncertet. Augusztus 19-én a Lóci játszik rockegyüttes után a Honeybeast következik. Augusztus 20-án Leslie Mandoki és a Mandoki Soulmates zenekar lép színpadra. A világhírű magyar dalszerző, producer, dobos és énekes olyan világklasszis rock- és jazz ikonokkal zenél majd, mint Nick van Eede, Al Di Meola, Mike Stern, Randy Brecker, Till Brönner, Richard Bona, Tony Carey, Deobrat Mishra, Fausto Beccalossi. A magyar fellépők között szerepel Mahó Andrea és Takáts Tamás.

– Évek óta dédelgetett álmunk válik valóra azzal, hogy ez a nagyszabású rockzenei produkció – amelynek kiindulópontja Bartók Béla Magyar képek című műve – és általa az erdélyi népzene hazatér Kolozsvárra – mondta a Gergely Balázs.

– A világsikernek számító produkció hazatér kiindulópontjához, ide, ahol ezek a csodálatos Bartók által gyűjtött népdalok gyökereznek. A zenekar, amely immár harmincegy éve működik, nagyon várja a magyarnapos koncertet. Hisszük, hogy zenénk, átölelve a különbözőségeket, hídépítő szerephez is jut. Számomra nagy öröm, hogy magyarul beszélhetek a kolozsvári színpadon, de románul is megtanulok pár mondatot – mondta Leslie Mandoki.  A Hungarian Pictures című rockdarabot azt követően született meg, hogy lejárt a Bartók-művek szerzői jogdíjkötelezettsége. A mű nagy siker külföldön is. Leslie Mandoki ékes magyarsággal mondta el: vasárnap érkezett Kolozsvárra, azóta megkóstolta a híres kolozsvári káposztát, és ismerkedett a várossal.  A sajtótájékoztató után viszont elutazott.