KMN: „Itt vagyunk a 21. században a város életében”

Szabó Lilla, Gergely Balázs és Oláh Emese: Itt állunk a rajtvonalon, hamarosan kezdődik... (ROHONYI D. IVÁN felvétele)
Szabó Lilla, Gergely Balázs és Oláh Emese: Itt állunk a rajtvonalon, hamarosan kezdődik... (ROHONYI D. IVÁN felvétele)
Hetvennégy helyszínen ötszázhatvan programpont várja a XV. Kolozsvári Magyar Napok (KMN) résztvevőit – hangzott el tegnap, az eseményt felvezető sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, két szimbolikus jelentőségű esemény nyitja meg az idei KMN-t: augusztus 15-én, csütörtökön az Egyetem utcában megáldják az eredeti helyére visszaállított Mária-oszlopot. A másik, nemzetközi fontosságú eseményre pedig szombaton kerül sor, amikoris adják át a Szent Mihály templom által idén elnyert Europa Nostra díjat. Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke szerint a KMN nem csak fesztivál, hanem olyan ünnepségsorozat, amely lehetőséget biztosít a viszontlátásra és a feltöltődésre. Oláh Emese alpolgármestertől pedig megtudtuk: a kolozsvári önkormányzat idén is kiemelten támogatta a KMN-t. Szabó Lilla a programokból nyújtott ízelítőt – a Farkas utcát az idén ismét teljes hosszában belakjuk.

– Itt állunk a rajtvonalon, hamarosan kezdetét veszi a Magyar Napok programsorozata. A tizenötödik kiadás pedig azt is jelenti, hogy az elmúlt évek tapasztalatai egymásra tevődtek – e sokszínű élményanyagot szimbolizálja az idei arculat és logó színes rétegződése is. Miként egy fa évgyűrűi, úgy rakódtak egymásra az újabb és újabb magyarnapos kiadások tanulságai. A mi szemléletünk szerint ez a rendezvény más és több, mint egy átlagos nyári fesztivál: sokkal inkább ünnepségsorozatként tekintünk rá, amely lehetőséget biztosít a viszontlátásra és a feltöltődésre. Kevés ilyen méretű rendezvény van, amelynek szinte minden programpontja ingyenesen látogatható, s ennek megvalósításához elengedhetetlenül szükség van mindazokra a jószándékú emberekre és intézményekre, akik évről évre támogatják a Magyar Napokat – mondta Gergely Balázs.

–  Két szimbolikus jelentőségű esemény nyitja meg a XV. Kolozsvári Magyar Napokat: augusztus 15-én az Egyetem utcában megáldják a Mária-oszlopot. A Farkas és az Egyetem utca szép része lett újra Kolozsvárnak, a Mária-oszlop a maga szimbolikájával ezt megkoronázza. A másik, nemzetközi fontosságú eseményre szombaton kerül sor, amikor adják át a Szent Mihály templom által idén elnyert Europa Nostra díjat. Ez által nemzetközi szintre emeljük városunkat, kulturális örökségünket – magyarázta Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, aki egykor városi tanácsosként kezdeményezte a Mária-oszlop visszaállítását eredeti helyére. 

–  A Farkas és az Egyetem utca felújítása során, a tervezésben, a restaurálásban rengeteg magyar szakember dolgozott, ez büszkeséggel tölt el. Nem versengés a lényeg, hanem a jelenlétünk. Itt vagyunk a 21. században a város életében, szakembereinkkel, tudásunkkal – folytatta Gergely Balázs. 

Kevés lesz az útlezárás

– Több okunk van a büszkeségre. Először is a Kolozsvári Magyar Napok tizenöt év múltán is színvonalas rendezvényeket mutat fel a kolozsváriaknak és az ide látogatóknak. A másik nagy büszkeség, hogy a tavaly decemberben visszaállított Mária oszlop megáldását most együtt ünnepelhetjük meg a majdnem teljes mértékben befejezett Farkas utca és az Egyetem utca kereszteződésénél. Sok év munkájába telt ennek a két utcának a felújítása. Köszönet Gergely Balázsnak, aki városi tanácsosként kezdeményezte, hogy a felújítási munkálatok után a szobor visszakerüljön a helyére – vette át a szót Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.

– A Farkas és az Egyetem utca új arculata miatt kevés lesz az útlezárás.  Az egyedüli korlátozás, ami már augusztus 17-től érinteni fogja a város forgalmát, az a Főtér keleti részén esedékes, ahol egy sáv lezárása szükséges a színpadépítés és a főtéri rendezvények megszervezése miatt. A nagykoncertek alatt, ha szükség lesz, a Jókai/Napoca és a Deák Ferenc/Eroilor utcát részben vagy teljes mértékben le fogják zárni – magyarázta. –  Az önkormányzat is belátta, hogy a Kolozsvári Magyar Napok több látogatót vonz Kolozsvárra, ezért kiemelt rendezvényként tekint a KMN-re a finanszírozás szempontjából is. Idén 710 ezer lejjel támogatja a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a KMN-t. A kolozsvári RMDSZ-es tanácsosok számára továbbra is az lesz a feladat, hogy a KMN-t támogassa az önkormányzat – összegzett az alpolgármester.  

74 helyszín, 560 programpont

  – A tizenöt év alatt bejáratott nagy programtömbök megmaradnak, és mindenki megtalálhatja a neki tetsző programokat. A KMN társrendezvénye a Magyar Egyházzenei Biennálé, amely augusztus 16-án, pénteken kezdődik, illetve a Szent István-napi Néptánctalálkozó, amely idén már a 26. kiadásához érkezett – tudtuk meg Szabó Lilla programigazgatótól. 

A képzőművészeti kiállítások sorában Szabó Lilla kiemelte, hogy augusztus 16-án, pénteken az Ars Sacra Claudiopolitana Kiállítótérben Maier Orosz Judit családi képzőművészeti gyűjteményéből nyílik kiállítás (kurátor: Zakariás Ágota), amely szeptember 6-ig lesz megtekinthető a Szentegyház utca 4. szám alatt. Augusztus 17-én, szombaton 18 órától a Bánffy-palotában működő Kolozsvári Művészeti Múzeumban kerül sor a Kós András szobrászművész születése 110. évfordulója kapcsán megrendezendő emlékkiállítás megnyitójára (kurátorok: Portik Blénessy Ágota és Szebeni Zsuzsanna), majd ugyanitt 19 órától Incze Mózes székelyföldi származású, ám Magyarországon élő festőművész Határolt végtelen című kiállítását (kurátor: Bordás Beáta) tekinthetik meg az érdeklődők. Augusztus 18-án, vasárnap 17 órától a Kolozsvári Művészeti Múzeumban Bense Jenő és Gergely Balázs több ezer darabot számláló Kolozsvár-képeslap gyűjteményeiből a Főtér és azt övező épületek, a hajdan volt és ma is ott álló köztéri alkotások, valamint a Főtérről belátható utcarészletek elevenednek meg, egyfajta sajátos áttekintését nyújtva – 1896-tól kezdődően – nemcsak a kincses városnak, hanem a képeslap-készítés történetének is (a kiállítás kurátorai Hunyadi Attila, Farkas Ágnes Anna és Vatány Bíborka). Ugyancsak a Művészeti Múzeumban augusztus 18-án, vasárnap 18 órától T. Szűcs Ilona és Tóth László retrospektív tárlatának megnyitójára kerül sor (kurátorok: Bordás Beáta és Portik Blénessy Ágota); a művészházaspár közel száz alkotása betekintést enged az 1960-as és 1970-es évek Kolozsvárjának művészeti életébe.

A Főtéren keddtől kezdődnek a rendezvények a Szent István-napi néptánctalálkozó gálájával, szerdától vasárnapig pedig koncertekre kerül sor esténként. A Bánffy-palota udvara már szombaton megnyílik számos zenei rendezvény helyszíneként, ahol kézműves söröket is kóstolhatunk. 

 – A Farkas utcát pedig a teljes hosszában belakjuk. A Farkas utca hosszában több helyszínt alakítottunk ki. A Református Kollégium udvarán  lesz a folkudvar, ahol csütörtöktől vasárnapig lesznek programok. A romkertbe történelmi falurekonstrukciót tervezünk. A tavaly átadott Herepei-házban az Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE) programjait szervezik meg. A Főtér 23. szám alatt, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvarán egész héten rendezvények lesznek. A Mathias Corvinus Collegium a Tiff-ház udvarán szervez három nyelven kerekasztal beszélgetéseket, az RMDSZ Oázisénak helyszíne pedig az Egyetem utcai DaPino vendéglő lesz – mondta el a programigazgató. 

Megtudtuk: a főzőversenyre a jelentkezés lezárult, több mint harminc csapat vesz majd részt. A főzőversennyel párhuzamosan hatodik alkalommal rendezik meg a Donaton futóversenyt, amelyre 500–600 jelentkezőt várnak.   

A hétfői, augusztus 19-i nyitógálán a Magyar Állami Népiegyüttes fellépése ígér látványos előadást. Aki pedig jótékonykodni akar, 10, 20 és 50 lejes adománnyal támogathatja a KMN-t – az egyéni támogatókat idén is magyarnapos karszalaggal ajándékozzák meg.