Beszélgetések, koncertek a Főkonzulátus udvarán: #Főtér23

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa idén is a KMN egyik társszervezője. Az intézmény képviseletében Grezsa Csaba főkonzul a Szabadságnak elmondta: konzuli feladataik mellett igyekeznek kivenni a részüket a kulturális események szervezéséből. A Főkonzulátus udvarán pedig idén is népszerű helyszínt kínálnak a résztvevőknek: élményudvart működtetnek majd.

– Jó alkalom ez arra, hogy jobban megmutassuk magunkat, kinyissuk a kapukat, és élénkebb legyen a kapcsolatunk azokkal, akikkel év közben kevesebbet találkozunk – nyilatkozta lapunknak Grezsa Csaba főkonzul. – Fontosnak tartjuk, hogy Kolozsvár kulturális életben megjelenjünk; köszönet a Kincses Kolozsvár Egyesületnek, hogy erre lehetőséget biztosít. Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa idén 26 programmal várja a résztvevőket – folytatta. – Ezek nagyrésze augusztus 21–24. között zajlik a főkonzulátus udvarán, a Főtér23 udvarban. De ezt megelőzően is lesznek programok a földszinti rendezvénytermünkben, a Vallásszabadság Házában vagy a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épületében. A programunkat több csoportba osztanám. Először is a közéleti, kulturális, politikai jellegű beszélgetéseket emelem ki, a második a könnyűzenei vagy zenei programok csokra, a harmadik a gasztronómiai jellegű programok – magyarázta Magyarország kolozsvári főkonzulja. 

A programok közül ízelítő gyanánt Grezsa megemlítette a Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő és Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja közötti beszélgetést A világrendváltás első két háborújának tanulságai címmel (augusztus 20-án, kedden 16 órától a Sapientia EMTE Tordai úti épületében), majd a Mathias Corvinus Collegiummal közösen szerevzett beszélgetést: augusztus 21-én,  szerdán 13–14 óra között a konzulátus udvarán Gali Máté, az MCC Társadalom és Történelemtudományi iskolájának kutató tanára, Hegedűs Zoltán, a Kommentár közéleti és kulturális folyóirat szerkesztője, továbbá Fodor János történész, egyetemi oktató beszélget a magyar nemzetpolitikáról többségi szemmel; moderál Rostás-Péter István, a Kolozsvári Rádió szerkesztője. Ezt követően Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Bába Iván diplomata és romániai magyar politikusok a magyar külpolitika aktuális kérdéseit boncolgatják. 

Pénteken, augusztus 23-án 16,30 órától Ferenc Viktória EP-képviselővel Szilágyi Zsolt, az EMSZ kül- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője beszélget Grezsa Csaba főkonzul moderálásával. Augusztus 24-én, szombaton 16,30–18 óra között Kun Miklós történész, egyetemi tanár Kolozsvár sorsa Sztálin kezében címmel tart előadást. A kerekasztal-beszélgetések mellett több koncertnek is helyt ad a Főkonzulátus, de a Kolozsvár Társaság fotókiállításaira is itt kerül sor – tudtuk meg. 

 – Bízom abban, hogy a kolozsváriak tudják: konzuli feladataink mellett igyekszünk kivenni a részünket a kulturális események szervezéséből. Tavaly is több tucat programot valósítottunk meg. Természetes, hogy társszervezőként, partnerként részt vegyünk a Kolozsvári Magyar Napokon, ami a Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális és művészeti seregszemléje. Az udvarunkon önálló és népszerű helyszínt tudunk biztosítani a hozzánk érkezőknek. A már említett programok mellett, a Kerékcsárda vendéglővel partnerségben food court-tal, sörterasszal is készülünk. A helyünk stabil a magyar napos progamkavalkádban. Úgy érzem, hogy a Kincses Kolozsvár Egyesület és a főkonzulátus közötti együttműködés a jövőben is folytatódni fog. Remélem, hogy a hozzánk érkezők megtalálják a számukra leginkább érdekes programot – összegzett Grezsa Csaba, Magyarország kolozsvári főkonzulja.