Eredménytelennek bizonyultak a bérkiegyenlítési tárgyalások

Folytatódik az általános sztrájk az egészségügyben

Eredménytelennek bizonyultak   a bérkiegyenlítési tárgyalások
Közel nyolcvanezer Sanitas szakszervezeti tag, orvos és egészségügyi személyzet lépett általános sztrájkba meghatározatlan időre tegnap országszerte, hogy cselekvésre kényszerítse a döntéshozókat a bérszakadékok felszámolása kapcsán. „Reméljük, hogy az általunk követelt módosításokat már a holnapi kormányülésen elfogadja a kormány” – mondta tegnap Marius Sepi, a Sanitas vezetője. A kórházi kisegítőszemélyzet továbbra is a legrosszabbul fizetett közalkalmazottak sorát gyarapítja, és a béremelésükre vonatkozó kormányrendelet ahelyett, hogy kiegyenlítette volna a különbségeket, méginkább elmélyítette azokat. A kórházak személyzete a sztrájk ellenére ellátja a sürgősségi eseteket, mégha ezekben a napokban nem is dolgoznak teljes kapacitással. „Arra kértük a betegek érdekképviseleti szervezeteit, közvetítsék a páciensek felé, csak sürgősségi esetben igényeljenek betegellátást” – mondta Sepi.

A Sanitas szakszervezeti tagok az adminisztratív és műszaki egészségügyi személyzet, azaz további 23 kórházi alkalmazott, 1800 közegészségügyi hatóságoknál dolgozó tisztségviselő, 1500 szociális munkás bérnövelését követelik. Ugyanakkor sürgetik a kórházi személyzethiány kérdésének, az asszisztensek gondjainak megoldását, de szeretnék elérni a szociális munkások jövedelemnövelését is. 

Kolozsváron közel háromezer kórházi alkalmazott tiltakozott az igazságtalan helyzet ellen a város egészségügyi intézményeiben. „Húsz egészségügyi intézet személyzete hirdetett sztrájkot, a sürgősségi osztályokon természetesen teljes kapacitással zajlik a betegellátás, a többi részlegen viszont csak a tevékenység egyharmada biztosított. A legfőbb követelések a bérszakadékok felszámolására vonatkoznak, de szeretnénk, ha a különböző pótlékokat és különböző jogcímeken kifizetett jövedelmet a 2016-os alapfizetés függvényében számolnák ki, nem pedig a 2009-es bérezési rács szerint” – fogalmazott Ştefan Roman, a Sanitas Kolozs megyei elnöke. Hozzátette: az érintett felek nyitottak a tárgyalásra, és reméli a kedvező végkimenetelt, de addig a szakszervezeti tagok nem függesztik fel a sztrájkot. 

Méltánytalanságok a nagy- és kisvárosi kórházakban

„A Boc-kormány bércsökkentését követően 800-1000 lejre csökkentették a béreinket. Tizenhat éve dolgozom lakatosként a fővárosi Floreasca kórházban, de a fizetésem a különböző bérpótlékokkal együtt csupán az 1500 lejt éri el. Szeretnénk, ha a törvényhozók arra is gondolnának, hogy nem győzzük a ránk háruló munkát, még pihenőszabadságra sem mehetünk, mert egyszerűen nincs helyettesítőnk” – nyilatkozta az egyik tiltakozó tegnap. 

Nemcsak a különböző munkakörben dolgozó beosztottak közötti bérszakadék a jellemző, de a megyei és kisvárosi kórházak személyzetének jövedelme is igencsak eltérő nagyságú – mondta el lapunk kérdésére Kudor Kinga a bánffyhunyadi városi kórház nővére. „Egy egyetemi végzettséggel rendelkező, kisvárosban dolgozó egészségügyi asszisztens 1000 lejjel kisebb fizetést kap, mint egy azonos végzettségű nagyvárosi kórházban dolgozó kollégája, miközben ugyanazt a munkát végzi. Az ilyen igazságtalanságok ellennünk tiltakozunk, szeretnénk, ha nem diszkriminálnák a kórházi alkalmazottakat az egészségügyi intézmény területi elhelyezkedése alapján” – fogalmazott az asszisztens.    

A minőség rovására megy a túl nagy bérszakadék

„Össze kell hangolni az egészségügyben dolgozók fizetését, mert aránytalanul nagy eltéréseket eredményez a mai rendszer” – adott hangot felháborodásának Cseke Attila parlamenti képviselő tegnap a sztrájk kapcsán. Az RMDSZ Bihar megyei szenátorjelöltje kiemelte, jogos a felháborodás, hiszen az egészségügyi dolgozók bérkiegyenlítéséről szóló rendelet nem vonatkozik a rendszerben dolgozó összes munkatársra. „Meg kell tudni oldani a kisegítő személyzet bérezési problémáit is. Túl nagy a bérszakadék, amely a kisegítő személyzet, illetve a kórházigazgató és kisegítő személyzet között merül fel, és ez nagyon sokszor az ellátás minőségének rovására megy” – tette hozzá az egykori egészségügyi miniszter.

Cseke Attila megemlítette, hogy az RMDSZ tavaly olyan többpárti egyezményt javasolt, amely szakaszosan, évente növelte volna a nemzeti össztermékből juttatott százalékos összeget az egészségügyben. „Fokozatos növekedést javasoltunk mindaddig, amíg elérjük a hat százalékot, ezzel párhuzamosan pedig meg kellene vizsgálni, melyek azok a területek, ahová ezek a többletforrások kerülhetnek” – számolt be, rámutatva a bérek kiegyenlítésére felmerülő témaként. „Amikor a minisztériumot vezettem, 2010-ben kiemelt jelentőségű infrastrukturális beruházásokat kezdeményeztünk a négy határmenti megye esetében. Szatmár, Bihar, Arad és Temes kiemelt infrastrukturális finanszírozásban részesült abban a két évben, pontosan azért, mert ezekből a megyékből sokkal több beteg megy át Magyarországra, miközben a betegnek és a romániai egészségügynek is az elsőszámú érdeke, hogy amit lehet, itthon oldjon meg. Sajnos, az a program leállt, amikor az RMDSZ kikerült a kormányból, utódaim már nem tartották szükségesnek a további fejlesztéseket” – fejezte ki sajnálatát Cseke Attila. Hozzátette: a hangsúly a megfelelő infrastruktúra kiépítésén volt, a vidék felzárkóztatásán.

A volt tárcavezető összegzésként úgy fogalmazott: a minisztérium az elmúlt pár évben elvesztette a koordinációs készségét, ami szerinte egyáltalán nincs rendjén, hiszen a szaktárca feladata az egészségügy szakmai irányítása.

Eredménytelen tárgyalások, folytatódik a sztrájk

A szaktárca képviselővel folytatott tegnapi megbeszélések eredmény nélkül végződtek – nyilatkozta Leonard Bărăscu, a Sanitas szakszervezet országos elnöke.  „Semmilyen biztos, kézzelfogható választ nem kaptunk, úgyhogy folytatódik az általános sztrájk. (...) Összehívtuk a végrehajtó bizottság rendkívüli ülését, de a tárgyalások egyelőre nem hozták meg a várt eredményt, csak a parlament segíthet rajtunk” – jelentette ki a szakszervezeti vezető a minisztérium képviselőivel való találkozó után. Elmondta: a minisztériumnak elfogytak a jogi eszközei, mert nem tud további sürgősségi kormányrendeletet kiadni az egészségügyi dolgozók bérezésére vonatkozóan. Ezért a szakszervezet abban bízik, hogy a honatyák módosítják a 2016/20-as kormányrendeletet, amely a palament keddi plenáris ülésének napirendjén szere