Erdélyi Könyvfaló – játék az élményszerű olvasásért

Erdélyi Könyvfaló – játék az élményszerű olvasásért
A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron évek óta szerveznek olvasásnépszerűsítő versenyt iskolásoknak, az Olvasd el, és játssz velünk című vetélkedőn kortárs szerzők alkotásaival ismerkedhetnek meg a diákok. A marosvásárhelyi program megtetszett a kolozsvári Koinónia Kiadó, Ábel Kiadó, a Cimbora – Kíváncsi diákok lapja, valamint a Láthatatlan Kollégium munkatársainak, akik eldöntötték, hasonló eseményt szerveznek Kolozsváron. Ám míg az Olvasd el, és játssz velünk versenyként zajlik, kolozsvári „testvére”, az Erdélyi Könyvfaló olvasójáték, itt nincs rangsorolás, nem osztanak díjakat, viszont a játék során számos élménnyel gazdagodnak a könyvfaló vagy az olvasással még csak ismerkedő tanulók, csapatban dolgozhatnak, író-olvasó találkozóra mehetnek. A programról sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Az Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték ötletét Makkai Kingától, az Olvasd el, és játssz velünk verseny szervezőjétől „kérték kölcsön”, aki szabad utat adott annak kolozsvári átültetéséhez – derült ki a Kofferben tartott sajtótájékoztatón. A programot a Koinónia Kiadó munkatársai – Szilágyi D. Szabolcs igazgató, Berke Krisztina Ágnes –, az Ábel Kiadó vezetője, Szikszai Bóné Ildikó, valamint Jakab Villő Hanga, a Cimbora – Kíváncsi diákok lapja irodalmi szerkesztője és a Láthatatlan Kollégium irodalmi műhely koordinátora ismertette.

A sajtótájékoztatón kiderült, a Koinóniának eddig is voltak iskolai programjai, amelyet óriási érdeklődés övezett a diákok, de a tanárok körében is. Így amikor eldöntötték, hogy létrehozzák az Erdélyi Könyvfalót elsősorban a magyartanárokat, valamint a tanítókat, tanítónőket kérdezték arról, hogy szerintük mire lenne szükségük a diákoknak.

– Az oktatók válaszaiból az derült ki, hogy támogatják az olvasás- és a kortárs irodalom népszerűsítését, az írókkal való találkozást, viszont ellenezték azt, hogy ez a program is verseny legyen. Véleményük szerint a diákok így is rengeteg versenyre járnak, és ha a Könyvfaló is vetélkedő formájában zajlana, akkor csak az a pár diák jelentkezne, aki az összes versenyen részt vesz. Ezért teljesen új modellt kellett alkalmazzunk – mondta Berke Krisztina Ágnes.

Végül úgy döntöttek, hogy játékot szerveznek, amelyben nincs rangsorolás, nincsenek nyeremények, viszont a kreatív feladatok, a csapatmunka, az író-olvasó találkozók élményei bőven felérnek bármilyen nyereménnyel. Azért is döntöttek a játék, és nem a verseny mellett, mert tartottak attól, hogy azok a diákok, akik most ismerkednek az olvasással és rossz helyezést érnek el, még jobban eltávolodnak a könyvektől, hangzott el a sajtótájékoztatón.

A játékot négy korcsoportnak hirdették meg, korcsoportonként két könyvből lehet választani. A diákok háromfős csapatokban jelentkezhetnek, a csapattagok nem kell egy osztályba, iskolába járjanak, és a csapatokhoz nem kötelező vezetőtanárt rendelni. A csapatok április 18-ig, online regisztrálhatnak – a nevezési űrlap elérhető az Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték Facebook oldalon –, a nevezés után minden csapat kap egy feladatsort, ezt kell megadott határidőre visszaküldeni – határidő III–IV. osztály számára április 19., V–XII. osztály számára április 30.

Azok a csapatok, amelyek megoldják a feladatokat, jelen lehetnek a május 7–11. között zajló Ünnepi Könyvhéten, és részt vehetnek a május 9–11. között megszervezett nagy olvasójátékban, illetve találkozhatnak annak a könyvnek a szerzőjével, amelyet elolvastak. A szervezők hangsúlyozták, a nevezés után küldött feladatsor csak a kiválasztott könyv első két-három fejezetére tér ki, a teljes könyvet csak a Könyvhétig kell kiolvasni. Jakab Villő Hanga ugyanakkor kiemelte, a feladatsorokat nem az iskolai feladatok mintájára készítették el, ezek inkább kreatívak, amelyek a véleményalkotást és a csapatmunkát sarkallják.

A játékban a következő kategóriákat és könyveket hirdették meg: III–IV. osztály – Szőcs Margit Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka vagy Szabó Róbert Csaba Vajon Nagyi és az aranyásók; V–VI. osztály – Nényei Pál Az irodalom visszavág 1. Léda tojásaitól az aranyszamárig vagy Tóth Krisztina A lány, aki nem beszélt; VII–VIII. osztály – Zágoni Balázs Fekete fény. A Gömb vagy Nényei Pál Az irodalom visszavág 2. A Paradicsomkerttől a Pokol kapujáig; IX–XII. osztály – Tóth Krisztina Párducpompa vagy Szabó Róbert Csaba Alakváltók.

Könyvjavaslatokat magyartanárok és tanítók tettek, hiszen ők tudják, mire nyitottak a tanulók, a végső olvasmánylistát viszont az alapján állították össze, hogy a kötetek szerzői részt tudnak-e venni személyesen az Ünnepi Könyvhéten, mondta Szilágyi D. Szabolcs. A kiadó vezetője emellett kiemelte: a játékra kezdetben csak kolozsvári és Kolozsvár közeli diákokat vártak, remélve, hogy idővel Erdélyszintű mozgalom lehet a Könyvfaló, viszont, mint kiderült már idén vannak szilágysági és székelyföldi csapatok, a kolozsváriak pedig jelenleg kisebbségben vannak.

(Borítókép: A sajtótájékoztató résztvevői, balról jobbra: Jakab Villő Hanga, Szikszai Bóné Ildikó, Berke Krisztina Ágnes, és Szilágyi D. Szabolcs. A szerző felvétele)