Ősszel szervezik a negyedik Könyvfaló Olvasójátékot, idén ismét csapatok jelentkezését várják

Ősszel szervezik a negyedik Könyvfaló Olvasójátékot, idén ismét csapatok jelentkezését várják
Negyedik alkalommal szervezik meg az Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékot, amely másodiktól tizenkettedik osztályig az olvasni szerető és a könyvekkel még csak barátkozó gyermekeket, fiatalokat egyaránt játékra hívja. A Könyvfaló alapjaiban hű marad az elmúlt évek hagyományaihoz, de a szervezők alkalmaztak néhány fontos változtatást az idei kiadásban. A részleteket június 2-án, csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették a szervezők – Szilágyi D. Szabolcs, a Koinónia Kiadó igazgatója és a Librológus Kulturális Egyesület munkatársa, Harbula Hajnalka, a Talentum Református Iskola pedagógusa, valamint Szikszai Bóné Ildikó, az Ábel Kiadó igazgatója.

Az olvasójáték sajtótájékoztatóján Szilágyi D. Szabolcs kiemelte, az idei, negyedik kiadás az első, amelynek kolozsvári fordulója nem a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódva zajlik. A regisztráció szeptember elsején indul és 18-án zárul, ezt követően kapják meg a játékosok a korosztályuknak és a választott könyvnek megfelelő feladatlapokat, a nagy olvasójáték és a könyvek szerzőivel való író-olvasó találkozók sora pedig szeptember 26. és 30. között várja a gyerekeket Kolozsvárra. A szervezők szerint a tavaszi, nyár eleji időszak túlságosan zsúfolt a különféle tantárgyversenyek és a második féléves iskolai felmérések miatt, így abban reménykednek, az új, őszi időpont több gyereknek nyújt lehetőséget a részvételre, hiszen előttük az egész nyár, hogy elmerüljenek az olvasójáték idei könyvkínálatában.

Mint minden évben, a szervezők ezúttal is hangsúlyozták: a Könyvfaló nem verseny, hanem játék, amelynek célja a kortárs alkotások és szerzőik népszerűsítése, valamint az olvasás közben felmerülő kérdésekre való közös válaszkeresés.

A sajtótájékoztató résztvevői: Szikszai Bóné Ildikó, Harbula Hajnalka és Szilágyi D. Szabolcs

Idén kilenc könyvet válogattak be a játékba, ezeket Harbula Hajnalka ismertette, kiemelve: minden évben igyekeznek kortárs szerzők friss megjelenéseivel vagy újrakiadásaival megtölteni a Könyvfaló kínálatát. Szikszai D. Szabolcs hozzátette: ezek a kötetek remekül kiegészítik – és egyben oldják is kicsit – a kötelező háziolvasmányok sorát.

Az idei olvasójátékba korosztályonként két könyv került be „a legnehezebben megszólítható” középiskolások (9-12.) kivételével, nekik ugyanis egy cím áll rendelkezésükre: Dragomán György Máglyája. A második és harmadik osztályosok Gál Andrea Tengertánc és Fóris-Ferenczi Johanna Teszetosza Matati című könyve közül választhatnak, a harmadik és negyedik osztályosok pedig Zágoni Balázs Kolozsvári mesék vagy Dóka Péter Szupermalac és Űrpatkány című kötete mellett dönthetnek. Az ötödik és hatodik osztályosoknak szintén két olvasnivaló, Nyulász Péter Helka című könyvének második része, a Ciprián, valamint Mészöly Ágnestől A kupolák titka áll rendelkezésére. A hetedik és nyolcadik osztályos játékosok a Zágoni Balázs által írt Szamos-parti Hollywood és Mészöly Ágnes Az emberek országa című kötete közül választhatnak. A szervezők a legfiatalabb korosztályok esetében figyeltek arra, hogy a két választható könyv olvasás szempontjából eltérő nehézségi szintet képviseljen, így a tapasztalt olvasók mellett azok a gyerekek is bekapcsolódhatnak a játékba, akik egyelőre még csak barátkoznak a könyvek világával.

Szilágyi D. Szabolcs úgy fogalmazott, „a Könyvfaló önmagát szervezi”, hiszen évről évre megmutatkoznak az igények, amelyek mentén változtathatnak, finomíthatnak a játék menetén. A járványhelyzet miatt korlátozott előző két, egyéni jelentkezőkkel zajló kiadás után idén újra csoportos programként hirdetik meg a Könyvfalót: a gyerekek háromtagú csapatokban mutathatják meg, kinek sikerült leginkább a sorok közé látni. A szervezők kiemelték: a csoportos játéknak fontos előnye, hogy általa olyan diákok is bekapcsolódhatnak, akik egyedül nem mernének, nem szeretnének jelentkezni a játékba.

A Könyvfaló szervezésében idén is kiemelt szerepet vállalnak a pedagógusok, akik a feladatlapok elkészítése mellett a nagy olvasójáték lebonyolítását is önzetlenül és önkéntesen vállalják – hangsúlyozták a szervezők.

Szikszai Bóné Ildikó kiemelte: a regisztráció szeptember elsején kezdődik, addig pedig egyelőre csak annyi a teendője a játékosoknak, hogy beszerezzék és elkezdjék falni a könyveket. Kitérve a szeptember 26. és 30. között zajló kolozsvári fordulóra, elmondta: korosztályonként és kötetenként interaktív, játékos programmal várják a diákokat, majd a tervek szerint a résztvevők az olvasott kötetek íróival személyesen is találkozhatnak, megvitathatják velük a történeteket és feltehetik nekik legmerészebb kérdéseiket.

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy érdemes követni a játék hivatalos Facebook-oldalát, hiszen a továbbiakban itt teszik közzé a Könyvfalóval kapcsolatos legfontosabb információkat.

(Borítóképen a negyedik Könyvfaló Olvasójáték választható kötetei. A fotók a szerző felvételei)