Erdély csodái – új bemutató a Reactorban

Az előadást hosszas kutatómunka előzte meg FOTÓ: FACEBOOK
Wonders of Transylvania (Erdély csodái) címmel új előadást mutat be a Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület és a Váróterem Projekt független színházi társulat, a koprodukció a Fágáș: interkulturális perspektívák elnevezésű projekt lezárása. Az előbemutató február 16-án, 20 órakor, a bemutató pedig február 17-én, 20 órakor kezdődik a Reactor egyesület székhelyén.

A Wonders of Transylvania interdiszciplináris ál-dokumentarista előadás egy generációk közötti traumákkal és feszültségekkel terhelt közösségről, az együttélés és megbékélés lehetőségeiről, valamint párhuzamos narratívákról.

Egy román és magyar színházi társulat európai projekt részeként Erdély csodáiról szóló előadást mutat be. Egy budapesti rendezőt kérnek fel a produkcióra, de a kezdetben ígéretesnek tűnő folyamat számos akadályba ütközik útközben. A közös történelem és a közös kulturális értékek kimondása nehezebbnek bizonyul, mint azt a csapat várta, a politika, a betegségek és a vis maior események pedig a szerencsétlenségek hosszú láncolatát hozzák létre, amelyhez mind az előadásnak, mind a saját elképzeléseiknek alkalmazkodniuk kell.

Az előadás devised módszerrel jött létre, amelyet hosszas kutatómunka előzött meg. Rendezője Boross Martin, magyar drámaíró, színház- és filmrendező. Martin a Stereo Akt színházi kollektíva (az előadás partner-producere) művészeti vezetője, aki a posztdramatikus, politikai és interdiszciplináris színház iránt érdeklődik, és gyakran kísérletezik a közönség nem szokványos pozicionálásával és részvételével.

Az előadás dramaturgiáját Alexa Băcanu és Boross Martin jegyzi, a díszletért (valamint a plakátért)  Mihai Păcurar, a jelmezekért pedig Gábor Zsófi felel. Zenéjét Bartha Márk (Magyarország) írta. Minden technikai részletért Cătălin Filip felel. Az előadás rendezőasszisztensei Turós Ágnes és Ștefana Olar. A csapat tagjai: Alexandra Caras, Gáspár-Barra Szilárd, Kolcza Rebeka, Oana Mardare, Pál Emőke, Tavi Voina. Videón közreműködik: Andrada Balea, Doru Mihai Taloș, Cătălin Filip, Alina Mișoc. A Wonders of Transylvania előadás román, magyar és angol nyelvű, angol, magyar és román felirattal, időtartama 105 perc, és 14 éven felülieknek ajánlott.

A koprodukció a Fágáș: multikulturális perspektívák – a kulturális vállalkozói szellem erősítése Kolozsváron, román-magyar interetnikus kontextusban projekt részeként jött létre. A projektet a RO-CULTURA program A kulturális vállalkozói szellem és közönségfejlesztés című felhívás részeként az EGT Alap 2014-2021 közötti időszakra szóló támogatási kerete finanszírozza.

A közel 984 ezer lej értékű projekt célja a két színház együttműködése, valamint a kolozsvári közönség bővítése azáltal, hogy a város román és magyar független színházi palettájának egységes szemléletét kínálja. A projekt a kolozsvári kulturális szereplők szakmai fejlesztését is magában foglalja, amelyet a norvég Para Film & Teater szervezet koordinál. Az előadásokra jegyeket online, az Eventbook oldalán lehet megvásárolni.