EP-választás: 15 párt és szövetség, valamint 7 független jelölt indulna

Tizenöt párt, választási és politikai szövetség nyújtotta be a Központi Választási Irodához (BEC) az európai parlamenti (EP-) választásokon induló jelöltjeinek listáját. Emellett hét független jelöltet is iktattak – derül ki a BEC honlapján csütörtökön közzétett adatokból.

A jelöltlisták iktatásának határideje április 10-én éjfélkor járt le. A jegyzékhez a pártoknak és pártszövetségeknek legalább 200 ezer, a független jelölteknek legalább 100 ezer támogató aláírást kellett csatolniuk. A BEC adatai szerint iktatta jelöltlistáját a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta választási szövetség, a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR), a Népi Mozgalom Pártjából (PMP) és a Jobboldal Erejéből álló Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU), a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), a Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) párt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az S.O.S. Románia Párt és a Szociálliberális Humanista Párt. 
Jelöltlistát nyújtott be továbbá a Szocialista Románia Szövetség, a Jobb Alternatíva Párt, az Egyesült Diaszpóra Párt, a Szabad Emberek Pártja, a Nagy-Románia Párt, az Új Románia Párt, a Hazafiak Pártja és a Maniu-Mihalache Nemzeti Parasztpárt – írja az Agerpres. Emellett hét független jelölt is indulna az európai parlamenti választásokon: Dumitru-Silvestru Şoşoacă, Paul-Octavian Jurma, Paula-Marinela Pîrvănescu, Vlad-Dan Gheorghe, Ilie-Cătălin Mustăţea, Nicolae-Bogdănel Ştefănuţă és Petru Mîndru.