Kolozsváron négy, a megyében hat tanácsosa lehet az RMDSZ-nek

Történelmi választási eredményt ért el az RMDSZ Kolozs megyében is

Az RMDSZ az elmúlt húsz év legjobb választási eredményét érte el, nemcsak országos szinten, hanem a megyében is; a Kolozs megyei tanácsosi listára több mint 43 ezer szavazatot, a kolozsvári tanácsosi listára több mint 17 ezer szavazatot, az európai parlamenti listára majdnem 43 ezer szavazatot kapott a szövetség – hangzott el a keddi, kolozsvári sajtótájékoztatón, amelyen Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, parlamenti képviselő, Azzola Katalin, az RMDSZ városi szervezetének elnöke, valamint Antal Géza, a szövetség Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke értékelte az eredményeket. Bár még nincsenek meg a hivatalos eredmények, az bizonyosra vehető, hogy az RMDSZ-nek a kolozsvári önkormányzatban négy tanácsosa lesz, és valószínűsíthető, hogy a megyei tanácsban eggyel több képviselőt küld majd a szövetség, a korábbi öt helyett hat tanácsos láthatja el az érdekképviseletet.

A keddi kiértékelő sajtótájékoztatón Csoma Botond, a Kolozs megyei szervezet elnöke elmondta: minden választás esetében nőttek a leadott szavazatszámok a 2019-es EP- és 2020-as önkormányzati választásokhoz viszonyítva . A megyében idén 42 987 szavazatot kapott az RMDSZ az európai parlamenti jelöltlistára; 2019-ben – amikor ugyancsak magas volt a választói részvétel – 36 502 voksot adtak le. Kolozsváron idén 18 582-en voksoltak az EP-listára, 2019-ben 17 107-en.

Az RMDSZ megyei tanácsosi listájára idén 43 117 választó szavazott, négy évvel ezelőtt 28 711 – szemmel látható a különbség, hívta fel a figyelmet. A városi tanácsosi listára Kolozsváron idén 17 900-en szavaztak, 2020-ban 11 333-an.

Csoma Botond szerint idén nagyon jó hangulatú, jól koordinált, csapatmunkára építő kampányt sikerült lebonyolítania a szervezetnek és a jelölteknek. 

A személyes találkozásokat helyezték előtérbe 

„Nem állítom, hogy nem kaptunk egyáltalán kritikát sem, de sokkal kevesebbet, mint 2019-ben, illetve 2020-ban” - mondta. Hozzátette: újból visszaigazolódott, hogy az online kampányolás fontos, de nem helyettesíti a személyes találkozásokat. Örvendetesnek nevezte, hogy sok emberhez eljutottak az RMDSZ munkatársai, Kolozsváron és vidéken is. „Ezt nyilvánvalóan értékeltek az emberek, hiszen ha igény volt rá, akár hosszabb beszélgetéseket is lefolytattak a választások tétjéről, a politikai helyzetről, a választópolgárok meglátásairól” - vélte Csoma Botond. Megköszönte a jelöltek, a szervezetben dolgozó kollegák, az önkéntesek munkáját, a választópolgárok, a közösség támogatását. 

A politikus kiemelte: az RMDSZ a közösség bizalmát nagy felelősséggel kezeli, illetve felhatalmazásként, amelyet munkával fognak honorálni. „Egyértelmű: nem csak lózung a megállapítás, miszerint Kolozsváron és a megyében erős magyar közösség él, amelynek van jövőképe, és amely úgy véli, hosszú távon is meg tudja valósítani terveit a szülőföldön.” 

Nyílt titok, hogy Kolozsvár mindig „nehéz terepnek számított” az RMDSZ számára a választási mozgósítás tekintetében, hiszen nagyváros, a magyarok szétszóródva élnek a különböző negyedekben – magyarázta Azzola Katalin, a megyei szervezet elnöke. Az „ajtóról-ajtóra kampányolást egyébként nem PR-szerűen végeztük, hanem valóban bejártuk lépcsőházról-lépcsőházra a negyedeket; nem egyeztettünk előzetesen az emberekkel, hanem elindultunk, és ahova beengedtek minket, mindenkivel beszéltünk” - részletezte.

Két polgármester veszített az RMDSZ a megyében

Csoma Botond beszámolt ugyanakkor arról is, hogy a megyében az idei választás nyomán nem kilenc, hanem hét polgármestere lesz az RMDSZ-nek: két helyen veszített a szövetség jelöltje, Tordaszentmihályon és Bálványosváralján. Mint mondta, ennek a veszteségnek az okait is tudják: Tordaszentmihály községben 17 százalékos a magyarok aránya, és már az is kiemelkedő eredménynek számított, hogy eddig, négy mandátumon keresztül az RMDSZ polgármestert tudott itt adni. Ezúttal azonban a községben sikeresnek bizonyult a magyar jelölt elleni román összefogás; a Szociáldemokrata Párt (PSD) szavazótábora is a Nemzeti Liberális Párti (PNL) jelöltet támogatta, csak azért, hogy a magyar elöljárót lehessen leváltani. És még így is szoros volt az eredmény - tette hozzá a megyei szervezet elnöke.

„Bálványosváralján Márton Henrietta nagyon jó polgármester-jelölt volt, de a háttérben sajnos olyan sajátos összefonódások vannak, amelyek azt eredményezték, hogy sok magyar ember román listán indult. Ez olyan zavart okozott a községben, hogy elvesztettük a polgármesteri széket. A Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) csaknem mind magyarok voltak a listáján, a PNL jelöltjei között is voltak magyarok, illetve, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is indult”, részletezte Csoma Botond.

Az RMDSZ lehet a mérleg nyelve

A kolozsvári tanácsban négy, a Kolozs megyei önkormányzatban valószínűleg a korábbinál eggyel több, hat képviselője lesz az RMDSZ-nek. Jó esély van arra is, hogy az RMDSZ legyen „a mérleg nyelve” mindkét önkormányzatban, tekintve, hogy a PNL nem ért el olyan eredményt, mint 2020-ban, mondta Csoma Botond, megjegyezve: ezeket a tárgyalásokat még természetesen le kell a továbbiakban folytatni a liberálisokkal. Az új mandátuma a tanácsoknak csak szeptember végén kezdődik el.

Elmondta azt is: a megyében összesen 120 helyi tanácsosa lesz az RMDSZ-nek.

Megtudtuk: nőtt az RMDSZ-es önkormányzati képviselők száma Szászfenesen, Kisbácsban, Körösfőn, Magyarfeleken, Erdőfeleken, Magyarkályánban, Magyarkapuson, Kolozson és Katona községekben. 

Ami a városokat illeti, Bánffyhunyadon és Désen eggyel nőtt a tanácsosok száma 4, illetve 2-re. Aranyosgyéresen sikerült idén a szövetségnek visszajutnia a helyi tanácsba egy képviselővel, Szamosújváron maradt a 3 tanácsos, Torda viszont veszített a 2-ből 1-et. Kevesebb helyi tanácsosa lett a szövetségnek az előző mandátumhoz képest Tordaszentmihályon, Várfalván, Buzában, Bálványosváralján, Egeresen és Mikeházán.

Balázs Jánosra a román közösségből is voksoltak 

Kisbácsot kiemelve, Csoma Botond jelezte: az RMDSZ-nek immár hét tanácsosa van a bácsi önkormányzatban, Balázs János polgármester-jelölt pedig újrázhat. ­Ő olyan aránnyal győzött, ami azt jelzi, hogy a román közösségből is jócskán kapott szavazatokat. Tordaszentlászlón Asztalos István, Várfalván Mărginean János, Kalotaszentkirályon Póka András György, valamint Körösfőn továbbra is Bodis László marad a polgármester. Buzában Csatlós Árpád, valamint Magyarszováton Balázs István Botond nyert polgármesteri mandátumot.

Legjobban a Bulgária-telepen szerepelt az RMDSZ 

A városi tanácsosi listára érkezett szavazatokról, valamint a választási kampányról Azzola Katalin, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke számolt be. Köszönetet mondott a kolozsváriaknak a bizalomért. Több mint 17 ezer szavazat 4 teljes mandátumot hozott a szervezetnek. A városi lista ennyi szavazatot 2004 óta nem kapott. Köszönettel tartozunk az önkénteseknek, munkatársaknak, jelölteknek, választmányi tagoknak, urnabiztosoknak, mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a sikerhez” – nyilatkozta.  

Kolozsváron a 184 körzetből tizenkettőben nyert az RMDSZ listája. A legjobban a Bulgária telepen szerepelt az RMDSZ, a CTP-garázsoknál levő szavazókörzetben, ahol amúgy hagyományosan jó eredményt érnek el. Ebben a körzetben több mint 41 százalékát szerezte meg a voksoknak az RMDSZ – ismertette Azzola Katalin. Jó eredményt mondhat magáénak a szövetség a Györgyfalvi negyedben, a lakóházak környékén, a Fellegváron, a belvárosban is, továbbá egy alsóvárosi és egy belmonostori körzetben, a Mócok útján. 

Marosvásárhely és Szatmárnémeti után Kolozsvár a harmadik helyen áll az RMDSZ-re leadott több mint 17 ezer szavazattal, meghaladva a sepsiszentgyörgyi eredményt is – itt mintegy 16690 szavazat érkezett az RMDSZ-re - tájékoztatott.

Több mint 7500 háztartást kerestek fel 

A kampányban végzett hatalmas munkát értékelve Antal Géza, a megyei szervezet ügyvezető elnöke elmondta: valóban nem csak tessék-lássék szinten zajlott a házalás. Idén először volt kampányfőnöke a kolozsvári csapatnak, Balló Tamásnak, a városi szervezet ügyvezető elnökének személyében. Az ő szervezésével, és a helyi választmány közreműködésével több, mint 7500 háztartást kerestek fel az RMDSZ mintegy 140 – fiatal és nyugdíjas – aktivistája, akik mind köszönetet érdemelnek, a helyi, területi szervezetek munkatársaival, az RMDSZ urnabiztosaival egyetemben, akik szintén hatalmas munkát végeztek, biztosították, hogy minden egyes leadott voks megfelelő helyre került, megszámláltatott – mondta Antal Géza.

Az RMDSZ mandátumot nyert megyei tanácsosai: Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke; Balla Ferenc, a Kallós Zoltán Alapítvány igazgatója, megyei tanácsos; Rés Éva, vállalkozó, az RMDSZ Kolozs megyei Nőszervezetének elnöke, megyei tanácsos; Antal Géza, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, megyei tanácsos; Szabó-Csorba Zsuzsanna-Emese, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum elnöke. Amennyiben a hatodik mandátumot is visszaigazolják, ez Lőrinczi Zoltánt, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) munkatársát, megyei tanácsost illeti meg.

A kolozsvári városi tanácsban az RMDSZ frakció összetétele a következő lesz: Oláh Emese alpolgármester, Azzola Katalin, ügyvéd, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke, Dr. Bódizs György, a Kolozsvári Rehabilitációs Kórház ügyvezető igazgatója; Andacs Zsolt Levente, az Országos Magyar Diákszövetség leköszönő elnöke.

Borítókép: Rohonyi D. Iván