„Előrehozott” önkormányzati választásokat javasol a PNL

Újabb javaslattal állt elő a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az idén esedékes négy választás időzítését illetően. Korábban az elnökválasztásoknak és az önkormányzati választásoknak az összevonását kezdeményezte, most viszont az önkormányzati választásokat az európarlamenti választásokkal szervezné egyszerre. A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyelőre nem foglalt állást az összevonási javaslatokkal kapcsolatban. Az RMDSZ szerint a PNL által felhozott pénzügyi érvek populista jellegűek, az önkormányzati és EP-választásoknak az összevonása pedig káoszt eredményezne. A június 9-re tervezett EP-választások időpontján ugyanis nem lehet változtatni, értelemszerűen az egyébként szeptemberre tervezett önkormányzati választások csúsznának előre, ami fejetlenséget eredményezne a közigazgatásban.

Elemzők szerint az összevonási törekvések mögött egyértelműen a szavazatmaximalizálás szándéka húzódik, a PSD és a PNL az önkormányzati kampányt arra használnák fel, hogy növeljék az EP-listákra leadott szavazatok számát. 

Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtök este a Realitea Plus hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: jóllehet az utóbbi időben sok szó esik a választások összevonásáról, ez a téma nem jelent prioritást a kormány számára, vannak ennél sürgősebb problémák is. Elmondta: lesznek még erről viták a koalícióban és a kormánypártokon belül, a döntés előtt pedig mindenképpen konzultálni kell a választókkal is. 

Sajtóértesülések szerint nem csak a liberálisoknak, hanem a szociáldemokratáknak is legalább annyira ki kell használniuk a lehetőségeket szavazótáboruk mobilizálására, hiszen a belső felmérések szerint a PSD támogatottságának valós értéke 28 százalék körül mozog, a PNL pedig jó esetben egy szinten van az AUR-ral. Emellett mind a liberális Nicolae Ciucanak, mint a szociáldemokrata Marcel Ciolacunak párton belüli pozíciójuk megőrzése is nagymértékben függ az első, tehát a júniusi megmérettetés eredményétől. Ugyanakkor a PSD és a PNL választóinak magas részvétele visszavenne az AUR és a Sosoaca-párt esélyeiből is – vélik.

RMDSZ: Hatalmas káoszt eredményezne a közigazgatásban 

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Szabadságnak elmondta: amennyiben előrehozzák júniusra a szeptember végén esedékes helyhatósági választásokat, furcsa helyzet alakul ki az önkormányzatoknál. A polgármesterek és tanácsosok mandátuma ugyanis szeptemberben jár le, és nincs törvényes lehetőség lerövidítésükre. 

„Képzeljük el, hogy júniusban megválasztják az új önkormányzati képviselőket. A régi polgármester még hivatalban van, de már nincs legitimitása, az új pedig hiába rendelkezik legitimitással, amíg elődjének nem jár le a mandátuma, semmilyen hatásköre nincs” - magyarázta. 

Csoma szerint ilyen körülmények között helyi koalíciós tárgyalásokat sem lehet folytatni, amíg a korábbiak még érvényben vannak. 

A liberálisok a költséghatékonyság elvére hivatkozva röppentik fel időről időre az összevonással kapcsolatos javaslataikat, de amint Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is megjegyezte a Mediafaxnak: a felhozott pénzügyi érvek meglehetősen populista jellegűek.  

“A demokrácia pénzbe kerül. Igen, Romániában húszévente ilyen helyzetbe kerülünk, amikor egybeesik minden választás, hacsak nem kerül sor előrehozott parlamenti választásokra, amit különben tavaly mi javasoltunk, de nem fogadták el" - mondta.

Kelemen Hunor szerint, ha már összevonásra kerül sor, talán a legkisebb társadalmi és politikai kárt akkor szenvednénk el, ha az önkormányzati választásokat összevonnák az elnökválasztással. Úgy fogalmazott: nagyon kínos, hogy koalíciós berkekből hétről hétre más elképzelés röppennek fel bizonytalanságba tartva a választókat. 

Az RMDSZ elnöke kérdésre elmondta azt is: korai még a következő kormány összetételéről beszélni, de ha a mostani adatokat nézzük, a PSD nyeri meg a választásokat, a szociáldemokraták pedig minden bizonnyal a liberálisokkal mennek tovább, ez a két párt alkotja majd a kormányalakító többséget.