Elhatárolódnak a fúziótól az MPP Kolozs megyei szervezetének alapítói

Elhatárolódnak a fúziótól az MPP Kolozs megyei szervezetének alapítói
A Magyar Polgári Párt (MPP) Kolozs megyei szervezetének egykori alapítói elhatárolódnak a párt jelenlegi vezetősége által képviselt politikától, továbbá kijelentik, hogy nem kérnek „abból a hazug összefogásból”, amelyet a helyi szervezetek tiltakozása ellenére próbál rájuk erőltetni a politikai alakulat elnöke, Mezei János – olvasható a szervezet szerdai közleményében.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az MPP január 18-i csíkszeredai küldöttgyűlésén a két politikai alakulat fúziójáról döntött. Az új párt az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) nevet fogja viselni. Ugyanakkor határoztak arról is, hogy az egyesült párt bejegyzési procedúráját a nyári önkormányzati választások után indítják el, a választásokon pedig politikai szövetségben vesznek részt.

„Emlékeztetni szeretnénk, az MPP Kolozs megyei szervezete a párt kongresszusa előtt is világosan jelezte, hogy a fúzióról döntő országos tanács lebonyolítása nem csak antidemokratikus, de az MPP Alapszabályzatába foglaltak mellőzésével történik. A Kolozs megyei szervezet január 16-i közleményében világosan leszögeztük, hogy a Kolozs megyei küldöttek arra kaptak mandátumot, hogy a fúzió ellen foglaljanak állást. A csíkszeredai kongresszuson, az egykori kommunistákat is megszégyenítő módon, még hozzászólásra sem volt lehetőség, de megyei elnökünk szavazatával jelezte, hogy elutasítjuk a fúziót” – szögezik le.

A közleményt Fodor Alpár, az MPP kolozsvári szervezetének elnöke, Pávai Mária, a dési szervezet elnöke, Kovács Csaba, Egeres község elnöke és a megyei szervezet ügyvezető elnöke, László Levente, Zsuk község elnöke, Nagy József, Kisbács község elnöke és Deák István, Szék község elnöke látta el kézjegyével.

Az aláírók megállapítják továbbá: sajnálattal veszik tudomásul, hogy a teljes helyi szervezet véleményét továbbra is semmibe veszik, és egy olyan megyében, mint Kolozs megye, ahol a magyarság aránya sokkal inkább a teljes összefogást tenné szükségessé, Mezei János Gyergyószentmiklósról inkább a magyar-magyar versenyt próbálja rákényszeríteni a helyiekre.

„Magunk részéről a felelős politikai pluralizmus hívei vagyunk, így a nemzeti érdeket szem előtt tartva hirdetjük a politikai versenyt ott, ahol az lehetséges, és politikai együttműködésre törekszünk ott, ahol az szükséges, így Kolozs megyében is” – hangsúlyozzák.  

Végezetül közlik, hogy az MPP tizennyolc Kolozs megyei szervezete – Kolozsvár, Aranyosgyéres, Bánffyhunyad, Dés, Egeres, Fenes, Kajántó, Kide, Kisbács, Körösfő, Magyargorbó, Magyarkapus, Magyarszovát, Nemeszsuk,Tordaszentlászló, Szamosújvár, Szék és Várfalva – nem kívánja fenntartania az elkövetkezőkben „a hazug egység látszatát”, ezért felfüggeszti tevékenységét.

A közlemény aláírói egyben az MPP-ből való kilépésüket is bejelentették, hozzátéve: közéleti tevékenységüket a jövőben az Erdélyi Polgári Mozgalom keretei között kívánják folytatni.

Az Erdélyi Polgári Mozgalom nevű civil-politikai alakulatot az MPP azon politikusai hozták létre, akik az elmúlt időszakban ellentétbe kerültek a párt elnökével, Mezei Jánossal. A múlt év decemberében létrejött mozgalom alapítói szerint a fő szándék azon polgári értékek újbóli felkarolása, melyektől az MPP elfordult. A kezdeményezők közt van Biró Zsolt, az MPP-ből kizárt, az RMDSZ színeiben parlamenti mandátumot nyert képviselő is, aki a sajtónak úgy nyilatkozott: nem szándékuk a mozgalmat párttá alakítani, és az önkormányzati választásokon sem indulnak.

A Kolozs megyei MPP volt elnöke, Keizer Róbert, aki négy évvel ezelőtt az RMDSZ-szel kötött együttműködési megállapodás értelmében a szövetség listáján megyei tanácsosi mandátumot nyert, szintén csatlakozik a mozgalomhoz. Keizert már “első körben” kizárták a pártból. A Szabadságnak elmondta: egyetért a közleményben foglaltakkal, Erdélyben, különösen Kolozs megyében az összefogásnak van helye, nem pedig a széthúzásnak, a jelenlegi MPP-vezetésnek pedig ez a célja.