Helyi szinten versenyre, országosan együttműködésre készül az EMNP az RMDSZ-szel

Helyi szinten versenyre, országosan együttműködésre készül az EMNP az RMDSZ-szel
A megalakulása tízedik évfordulóját ünneplő Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) már csak egy bírósági ítélet választja el attól, hogy a Magyar Polgári Párttal (MPP) egyesülve az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) színeiben képviselje az erdélyi magyar nemzeti tábort – jelentette ki a szerdai évfordulós kolozsvári sajtótájékoztatón Csomortányi István, a párt elnöke.

Szerinte az EMSZ-nek továbbra is az lesz a feladata, hogy az RMDSZ-szel helyi szinten versenyezve, országos szinten együttműködve napirenden tartsa az erdélyi magyar közösség fontos céljait, mint az autonómia, az anyanyelv- és jelképhasználat biztosítását, az állami finanszírozású önálló magyar felsőoktatási intézmények létrehozását.

Úgy vélte: a kétpólusú erdélyi magyar rendszer tud gátat szabni annak a jelenségnek, hogy a vegyes lakosságú vidékeken egyre több erdélyi magyar a román pártok jelöltjeire szavaz.

„A választói tömb egyben tartása attól függ, hogy az EMSZ projektje sikeres lesz-e” – jelentette ki.  Szilágyi Zsolt korábbi elnök megállapította: az EMNP nemzetközi szinten is ismertté tette a magyarság autonómiatörekvéseit, amikor csatlakozott a hasonló törekvésű pártokat tömörítő Európai Szabad Szövetséghez (EFA).