Elfogadták a törvényt: értékjegyekkel fizethetik majd a háztartási alkalmazottakat

A gyerekfelügyeletért is jár az utalvány

Elfogadták a törvényt: értékjegyekkel fizethetik majd a háztartási alkalmazottakat
A háztartási alkalmazottak tevékenységét szabályozó törvényt a kormány terjesztette a parlament elé, a jogszabály célja pedig az volt, hogy valamennyire “kifehérítsék” ezt a fajta feketemunkát, továbbá kevésbé bonyolult eljárás révén biztosíthassanak valamelyes szociális védelmet azoknak a személyeknek, akik esetenként alkalmi munkát végeznek más otthonában. A törvénytervezetet a képviselőház döntő házként fogadta el, a jogszabály kihirdetésre vár.

A kihirdetésre váró jogszabály a munka törvénykönyvének (2003/53. számú törvény) előírásait kiegészítve azt a helyzetet szabályozza, amikor egy magánszemély háztartási alkalmazottként alkalmi munkát végez, például: takarítást, mosást, vasalást, főzést, vagy gyerekre, idős személyre felügyel, kerti vagy más hasonló munkát végez, kutyát sétáltat, stb. A háztartási alkalmazottakat a törvény hatályba lépését követően csakis értékjegyekben lehet majd fizetni. Amint arról korábban is beszámoltunk a tervezet ismertetésekor, egy utalvány (értékjegy) értéke 15 lej lesz, ezt az összeget majd a társadalombiztosítási költségvetési törvényben lehet aktualizálni, az inflációnak megfelelően. Az országos munkaerőügynökség (ANOFM) által kibocsátandó utalványokat a foglalkoztató személynek az ANOFM megyei kirendeltségeitől névértéken, tehát 15 lejért kell megvásárolnia, a háztartási szolgáltató/alkalmazott pedig ugyanott válthatja pénzre ezeket az értékjegyeket, miután a személyi adataival kitöltött utalványok névértékéből az ANOFM visszatartja a jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékot, ehhez pedig a beváltott értékjegyek névértékének 50 százalékát veszik alapul. A törvény indoklásában szereplő adatok szerint ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a háztartási alkalmazott jövedelmét 17,5 százalékos adó terheli, tehát egy értékjegy 12,37 lejes nettó jövedelmet jelent.
    A háztartásban dolgozó személy akkor szerezhet jogosultságot a társadalombiztosítási ellátásra, ha egy hónapban legalább 85 (vagyis 1275 lej értékű), saját nevére kitöltött utalványt vált be az ANOFM megyei kirendeltségénél, vagyis gyakorlatilag negyedannyi járulék-befizetéssel juthat egészségügyi alapellátáshoz, mintha egyéni vállalkozóként a (2550 lejes bruttó) minimálbér után adózna. A rendelkezés előnye az úgymond bürokrácia illetve utánajárás mentesség, hiszen a munkaviszonyt nem kell bejelenteni, nem kell róla írásban szerződni, a munkáltatónak csak az a dolga, hogy az - elektronikus vagy papíralapú - utalványokra bevezesse a háztartási szolgáltató nevét és személyi számát.

A törvény értelmében háztartási munkának minősül az az alkalmi tevékenység, amely nem igényel szakképzést, és amelyet a háztartási szolgáltató végez el valamely háztartásban egy magánszemélynek vagy egy családnak, akik az úgynevezett háztartási kedvezményezettek. A háztartási tevékenység nem végezhető kereskedelmi céllal, sem harmadik személyek érdekében, mint: takarítási/fertőtlenítési, mosás/vasalás szolgáltatás; varródai szolgáltatás; étkeztetéssel kapcsolatos szolgáltatás; az állandó felügyeletet igénylő kedvezményezett gondozásával, ellátásával kapcsolatos szolgáltatás. Tehát ezt a tevékenységet nem mint egyéni vállalkozó vagy társas vállalkozó végzi a háztartási szolgáltató.  

A háztartási munka elvégezhető a háztartási kedvezményezett otthonában, a szolgáltató lakhelyén vagy egyéb helyen, amelyben közösen előzőleg megállapodnak a felek, a törvény értelmében. A háztartási kedvezményezett és a szolgáltató megállapodnak az elvégzendő munkában, a munkaórákban vagy a munka mennyiségében, a fizetség pedig a már említett módon, utalványokban vagyis értékjegyekben történik. Egy háztartási kedvezményezett érdekében elvégzett napi munkaidő nem haladhatja meg a 12 órát, illetve a 6 órát a 16-18 év közötti szolgáltatók esetében. Hasonlóan kifizethetik értékjegyekben a gyerekre felügyelő személyek munkáját is. A munkaügyi minisztériumnak 2024 január elsejéig kell kidolgoznia azt az elektronikus platformot, amely révén majd nyilvántartják a háztartási munkavégzést, a platform on-line vagy mobil aplikáción lesz elérhető.    

Az Európai Bizottság egyik, 2017-es felmérése szerint uniós szinten Romániában, Lengyelországban és Litvániában a legmagasabb a feketemunka aránya, amely ezekben az országokban a magánszektorban megtermelt hozzáadott érték több mint 25 százalékát teszi ki.