Életem, a zongora…

Életem, a zongora…
Nina Panieva-Sebesi (1932–2016) örmény származású, ám évtizedeken át Kolozsváron tevékenykedő zongoraművészre és zeneakadémiai oktatóra emlékeztünk az elmúlt héten. A Gh. Dima Zeneakadémia és a Romániai Örmények Szövetsége kolozsvári fiókja által szervezett emlékestre a zeneakadémia stúdiótermében került sor. Jóleső érzéssel nyugtázhattuk a telt házas rendezvényt, ahol még a lépcsőkön is tömött sorokban ültek az érdeklődők.

Anca Mihuţ zeneakadémiai oktató és moderátor köszöntője után Vasile Jucan zeneakadémiai rektor úgy vélekedett: a művészpedagógus aktív tanárkodása idején nem örvendhetett az őt megillető elismerésnek, így a mostani emlékezés egyfajta jóvátétel is.

A rendezvény fővédnökének, Hamlet Gaspariannak, az Örmény Köztársaság romániai nagykövetének üzenetéből kiderült: Nina Panieva-Sebesi mindig megőrizte szülőhazájával, Örményországgal való lelki kapcsolatát, miközben a több kultúrájú és több nemzetiségű Erdélyben is otthonra talált.

A Xantus Gábor által a művésznő halála előtt pár évvel készített portréfilmből becsületes, karizmatikus és szerethető művészegyéniség portréja rajzolódott ki. Amint ebből kiderült, a törékeny alkatú kislány, aki akár a babájára is ráadhatta azt a ruhát, amit ő viselt, ötévesen kezdett el zongorázni. Elhivatottsággal folytatta közép- és felsőfokú zongoratanulmányait szülővárosában, Tbilisziben, a Grúz Köztársaság fővárosában, majd Moszkvában a Csajkovszkij Konzervatóriumban doktorál a híres H. Neuhaus zongoraművész irányítása alatt. Sebesi Imre kolozsvári rádiós szerkesztővel kötött házassága folytán kerül Kolozsvárra 1962- ben. Ettől kezdve a kolozsvári Gh. Dima Konzervatórium zongoratanára lesz. 1987-es nyugdíjazásáig több mint hetven zongora főszakos egyetemi hallgató tanára volt. A film alatt végig Nina Panieva zongorajátékát hallhattuk, illetve láthattuk is, amint az idős művésznő otthonában korát meghazudtoló tökéletességgel zongorázik.

Az emlékest második felében volt tanítványok léptek fel, akik már maguk is több évtizedes zongoraművészi vagy korrepetitori tapasztalattal rendelkeznek, úgy mint: Valentin Ivanof, Alexandru Melak, Cornelia Cuteanu, Sorina Georgescu, Csíky Boldizsár, Marius Popescu, Szőnyi Márta és Kovács Zsuzsa. Kiváló zongoraművész és pedagógus kiváló tanítványait hallgathattuk meg, akik bebizonyították, hogy oktatójuk odaadó munkája nem volt hiábavaló. Közreműködött még Daniela Domnica (I. éves ének szakos hallgató), Răzvan Poptean (klarinétművész, zeneakadémiai oktató) és Radu Kis (hegedű, S. Toduţã Zenei Főgimnázium XII. osztály). 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Váratlan, ám korántsem véletlen, hogy a nyugati életvitel és értékrend felé tájolás éppen keletről érkező impulzusra történt – véli Lucian Boia történész, akinek immár a nyolcadik kötetét publikálta a Koinónia Kiadó. A románok és Európa című kötet ihletett fordítója Vallasek Júlia, aki másodízben magyarítja a mítoszokat és berögzöttségeket rendre megkérdőjelező történészprofesszort – vele szerveztek beszélgetést a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.
KultSzínTér