Egyre nagyobb az érdeklődés a használt autók iránt

Fura, olykor ellentmondó adatok a hazai autópiacon

Egyre nagyobb az érdeklődés a használt autók iránt
Igen dinamikusan alakul az év első felében a romániai autópiac: az eladott új autók száma többéves rekordokat döntöget, közben mégis egyre többen vélik úgy – az elmúlt hat hónapban autót vásárló vagy a közeljövőben azt tenni szándékozó személyek körében végzett felmérés szerint –, hogy az új személygépkocsik vásárlása nem a legkifizetődőbb a gyors értékcsökkenésük miatt, és emiatt inkább használt autót keresnek. E paradoxon paradoxona, hogy a külföldről, másodkézből vásárolt autók piaca mégis jelentősen zsugorodott az év első felében. Persze, erre is megvan a magyarázat: a használt autók világszerte jelentősen megdrágultak, amihez több tényező vezetett. Egyébként az új autók piaca is átalakulóban van, nemcsak az elektromos autók egyre nagyobb térhódítása miatt, hanem azért is, mert július 6-ától az EU-ban már csak bizonyos új biztonsági berendezésekkel rendelkező autók vezethetők be a piacra – nemsokára jöhet az indításgátló alkoholszonda is.

Nemegyszer írtuk már le véleménycikkekben az elmúlt években a különféle környezetvédelmi illetékek, adók kapcsán, hogy a romániai állampolgár nem azért jár régebbi, környezetszennyező autókkal, mert nem szeretne vadonatújat, hanem egyszerűen azért, mert nincs pénze újra még akkor sem, ha csak „fapados”, különösebb extrák nélküli modellt vásárolna. Ezt az állítást most végre felmérés is bizonyítja: a napokban közzétett adatok szerint a románok közel fele azért részesíti előnyben a használt autót, mert nem engedheti meg magának a szalonban kaphatót. Csakhogy az utóbbi hónapokban a használt autók piaca is változásokon megy keresztül: az autóipart sújtó problémák – félvezetők hiánya, zavarok az alapanyag-ellátásban stb. – azt eredményezték, hogy a bemutatótermekben megrendelt új autókat csak hosszú hónapok múlva lehet átvenni, így aztán azok a személyek is a használt autók felé kacsintgatnak, akik amúgy megengedhetnék az újat. Az eredmény: megdrágultak a másodkézből vett autók, nemcsak nálunk, hanem külföldön is, többek között Németországban, ahonnan a korábbi években a legtöbb autót hozták a romániaiak. Némi iróniával mondhatni: a körülmények így megoldották azt, amit a román kormánynak évtizedeken keresztül nem sikerült: jelentősen visszaesett a külföldről behozott, Romániában először forgalomba írt autók száma...

Okosabb befektetés a használt autó 

A romániaiak közel fele azért részesíti előnyben a használt autót, mert nem engedheti meg magának, hogy a bemutatóteremből vásároljon újat, a megkérdezettek 42% pedig azért tartja okos befektetésnek a használt járművet, mert kisebb az autó egy éven belüli értékcsökkenése. A közvetlenül a gyártótól rendelt autóra való hosszú várakozási idő a másik ok, amiért az fogyasztók inkább használt autót vásárolnak (14%). A használt autók iránti érdeklődés így továbbra is növekszik a csökkentett autógyártás, a megszakadt ellátási láncokhoz kapcsolódó globális válság, a logisztikai nehézségek és a növekvő infláció közepette – vonta le a következtetést a felmérést végző Spotawheel, amely arra is rávilágított: a koronavírus-járvány jelentősen megváltoztatta a fogyasztói elvárásokat. 

A Spotawheel a romániai használtautó-piac vásárlási trendjeit összegző tanulmányában arra is választ ad, miért cserélik le korábbi autójukat a romániaiak. A döntést befolyásoló legfontosabb tényező a régi autó új modellre való lecserélésének szükségessége (47%), ezt követi a technológiailag fejlettebb autó vásárlási vágya (32%), majd az üzemanyag-takarékosság (16%). Autóváltáskor a legkevésbé fontos szempont a vonzó ár (4%), a tulajdonos jövedelemnövekedése (9%) vagy a jármű környezetre gyakorolt negatív hatása (13,5%).

Arra a kérdésre, hogy a használt autók vásárlásakor milyen fizetési módot részesítenek előnyben, a válaszadók többsége a készpénzes fizetést választotta (55%). A romániaiak 21,5%-a ugyanakkor szívesen cserélne autót különbözetet fizetve az újért, ezt követte a finanszírozás vagy hitel (11,8%) és a lízing (7,8%).

A válaszadók több mint 50%-a hajlandó felárat fizetni ellenőrzött autóért, de a járművezetők mindössze 5,5%-a lenne hajlandó többet fizetni a járművásárlással kapcsolatos formalitások megkönnyítéséért/átvállalásáért.

Ami az autó kiválasztását befolyásoló tényezőket illeti, a válaszadók több mint 65%-a szerint a biztonság a legfontosabb tényező, majd a következő két legfontosabb kritérium a technológia (48,5%) és a megbízhatóság (47,5%). A kényelem (44,5%), az alacsony üzemanyag-fogyasztás (39%) és a márka presztízse (41%) következik a rangsorban, míg a skála másik végén az árajánlat (6%), a műszaki ellenőrzés megléte (12,5%), a belső és külső (18,5%) áll mint a legkevésbé fontos tényezők a használt autó vásárlásakor.

A felmérés azt mutatja, hogy a tesztvezetés igen népszerű az ügyfelek körében, a válaszadók 30%-a szerint ez a döntő pillanat az autómárka vagy -modell kiválasztásában, és a válaszadók több mint 16%-a rögtön a tesztvezetés után meghozza a vásárlási döntést. Az autóválasztást befolyásoló egyéb tényező a megbízható eladó (11,75%), a járművek összehasonlítása (9,75%) vagy a kiterjesztett garancia (9,5%). Ugyanakkor a válaszadók 82%-a kizárja, hogy online vásároljon autót, vagyis anélkül, hogy kipróbálná vagy személyesen megnézné a kiszemelt kocsit. Mégis, ha az eladó garantálná az autó visszaküldésének és az ár teljes visszatérítésnek a lehetőségét, akkor a megkérdezettek 35% fontolóra venné az online autóvásárlást, és erre ösztönözné a potenciális ügyfeleket a műszaki vizsgálati jelentéshez való hozzáférés és a kiterjesztett garancia.

A felmérést 400 fős mintán végezték, olyan személyek megkérdezésével, akik az elmúlt hat hónapban vásároltak használt autót, vagy a következő fél évben tervezik a vásárlást.

Az első négy hónap a számok tükrében

Bár a féléves eladásokra vonatkozó statisztikai adatok még nem ismertek, az év jónak tűnik a hazai autópiac szempontjából: az első negyedévben mintegy 40%-kal több új autót adtak el az országban, mint egy évvel korábban – közben pedig mintegy 21%-kal zsugorodott a használt autók piaca. Aztán áprilisban a forgalomba beíratott új gépjárművek száma 40 híján elérte a tízezret, ez 7,4%-os növekedés tavaly áprilishoz képest; ebből 8469 volt a személygépkocsik száma, ez 23,4%-kal több, mint az egy évvel korábbi 6862. Az eladott autók márka szerinti toplistáját persze továbbra is az anyagiak szempontjából legelérhetőbb Dacia vezeti toronymagasan, 2230 darabbal, őt nagy lemaradással a Toyota (635), a Ford (615), a Hyundai (615) és a Skoda (603) követi. 

Összességében az év első négy hónapjában 37 447 új autó és 105 ezer használt autó kapott rendszámot Romániában. Az új autók között a négy hónapos eladásokat tekintve Dacia (9625), Hyundai (3282) és Ford (2837) a dobogósok sorrendje. Az új személygépkocsik eladása 35,6%-os növekedést mutat az előző év hasonló időszakához képest, eközben a külföldről behozott, Romániában először forgalomba íratott személygépkocsik száma „csak” 105 323 volt, ami 22,3%-os csökkenés 2021 első négy hónapjához képest. Érdemes még hozzátenni, hogy – nagyrészt a Dacia elektromos modelljének, a Springnek köszönhetően – Romániában az év első negyedében több mint megnégyszereződött az újonnan eladott elektromos autók száma. 

A romániai autópiac ilyenformán teljesen másképp viselkedik, mint az európai, ahol az új autók piaca a gyártói kapacitások és az emelkedő árak miatt csökkent. Az öregedő használt autók drágulása viszont Európa-szerte tapasztalható jelenség, egy-egy népszerűbb modell ötéves példányánál az emelkedés a tavalyi árakhoz mérten modelltől függően 10–28 százalékos, általánosságban pedig elmondható, minél népszerűbb egy modell, annál jelentősebb az áremelkedés a használt autóknál is. Sőt, Magyarországon a hasznaltauto.hu nemrég kimutatta: egy két-három éves autó akár új kori ára fölött is eladható forintban számolva, és vannak olyan 5-7 éves modellek, amelyek több pénzért adhatók tovább, mint új korukban… Az említett portál kiugró példaként említette, hogy egy ötéves Audi A4-esért tavasszal kétszer annyit kellett fizetni, mint 2019-ben: az átlagár 4,38 millió forintról 8,8 millió forintra nőtt. Elemzésük szerint néhány hete a 2007-es Opel Astráért nagyjából 10 százalékkal kellett többet fizetni, mint tavaly, a 2007-es Suzuki Swift esetén ez a mérték már 12 százalékos volt. Az elemzésben felhívták a figyelmet az átlagosnál olcsóbb üzemű hibrid és elektromos modellek áremelkedésére is, így a Toyota Priusok átlagára egy év alatt 27 százalékkal emelkedett, míg a magyar piac egyik legnépszerűbb használt villanyautójának számító BMW i3 20 százalékkal drágult a korosodása ellenére is.
A szakportál korábbi közleménye azt írja: a csiphiány és az ukrajnai háború által fokozott ellátási nehézségek az elemzők szerint még évekig tartanak, így az árak emelkedése is tartós tendencia maradhat.

A használt autók piacán egyébként Romániában (is) a legkeresettebb modellek a 2014–2016 között gyártottak.

A válaszadók több mint 50%-a hajlandó felárat fizetni ellenőrzött autóért

Fáradtságfigyelő kamerarendszer a kocsikban 

Az Európai Unióban idén július 6-a után már csak rendeletben meghatározott, új biztonsági berendezésekkel rendelkező autó vezethető be a piacra – hívta fel a figyelmet nemrég a LeasePlan flottakezelő.

Az új elvárásokat két lépcsőben vezetik be: július 6-a után az új típusokra vonatkozik az elvárás, tehát a korábban bevezetett modellek tovább árusíthatók, 2024. július 7-től viszont már minden új személyautónak és kishaszongépjárműnek rendelkeznie kell az előírt felszerelésekkel.

Az új biztonsági berendezések között említik a vészfékezést jelző lámpát, a fáradtságfigyelő kamerarendszert, a sávtartó berendezést, a tolatássegítő rendszert és az aktív sebességtartó automatikát, amely az adott útszakaszra érvényes sebességkorlátozás betartását teszi egyszerűbbé.

Felidézték, előzetes statisztikák szerint 2021-ben 19 800 halálos kimenetelű baleset történt az unió országainak közútjain, ami 5 százalékos emelkedés az előző évhez képest, de 13 százalékkal elmarad a járvány előtti, 2019-es adatoktól. Az Európai Bizottság célja, hogy a 2020-as helyzethez képest 2030-ra felére csökkentse a súlyos sérülésekkel járó balesetek számát. A járművek alapfelszereltségének kötelező bővítése így nemcsak az autóban ülők, hanem az egyéb úthasználók védelmét is szolgálja.

A fejlődő technológia lehetővé teszi, hogy az új autótípusokban található vészfékasszisztensek már ne csak konkrét vészhelyzetben, hanem megelőző módon is beavatkozzanak előbb enyhe, majd erős lassítással, ha a szélvédő mögötti frontkamera ütközésveszélyt érzékel. Első körben a rendszereknek az álló objektumokat és járműveket, valamint a mozgó járműveket kell felismerni. Két évvel később a gyalogosok és a kerékpárosok felismerése is elvárás lesz – ismertették.

A 2014 novembere óta forgalomba helyezett új személyautóknál az EU kötelezően előírja az abroncsnyomás-felügyeleti rendszer meglétét, kishaszongépjárművekben idén júliustól kötelező a bevezetése.

A rendeletben meghatározott további biztonsági előírások között szerepelnek a töréstesztek alapján továbbfejlesztett biztonsági övek, a nagyobb frontális védelmi zóna a veszélyeztetett úthasználók – gyalogosok, kerékpárosok, motorosok – sérüléseinek mérséklésére, valamint a megerősített oldalirányú ütközésvédelem.
Felmerült az indításgátló alkoholszonda kötelezővé tétele is, hogy csökkentsék az ittasan okozott balesetek számát. A rendszer addig nem indítaná el a járművet, míg a vezető nem produkál negatív alkoholtesztet. Az új autóknak egyelőre még nem kell ezzel az eszközzel rendelkezniük, azonban a gyártóknak elő kell készíteniük az új típusokat ilyen berendezés fogadására.


MEGDŐLT MÉG EGY REKORD. Ha éves viszonylatban nézzük a hazai autópiacot, több „rekord” is megdőlt az elmúlt időszakban: a márciusban Romániában eladott 11 ezer új autó például 14 éves csúcsot döntött meg. Közben január–februárban ötéves minimumot jelentettek a használt autók piacán, de érdemes azt is megjegyezni: igen nagy a mozgás az autópiacon, hiszen havonta átlagosan mintegy 55 ezer már forgalomba íratott személygépkocsi cserélt gazdát. Ilyen szempontból tavaly abszolút rekord dőlt meg, ugyanis 2021-ben minden eddiginél több, 655 804 már forgalomba írt autót adtak el Romániában, 20%-kal többet, mint 2020-ban.