Dokumentumfilmekben elbeszélt Trianon-történetek a Literán

Idén nyáron indította el Privát Trianon elnevezésű programját a Litera irodalmi portál azzal a céllal, hogy összegyűjtsék kortárs írók Trianonnal kapcsolatos személyes, családi emlékeit, történeteit. A kezdeményezésben résztvevő szerzőkkel dokumentumfilm-sorozat is készült, amelyek december végéig tekinthetők meg.

A szervezők egyéni, családi körökben fennmaradt történetekre voltak kíváncsiak, hiszen aligha létezik olyan magyar alkotó, akinek felmenőit ne érintette volna a trianoni rendezés vagy annak következményei különféle formában és mértékben, közvetve vagy közvetlenül.

„Van, akinek trianoni menekültek vagy vagonlakók voltak a felmenői, mások egyik napról a másikra idegen államban, ellenséges környezetben találták magukat. Volt, akinek a családja szétszakadt, egyik fele az anyaországban, a másik a határon túl rekedt, voltak, akik lába alól a talajt többször is kihúzták, mások nagy- vagy dédszülei irredenta, területvédő mozgalmakban követelték vissza a hazát, vagy családi örökségként vitték tovább, és ma is hangoztatják a nemzeti propaganda szólamait. Generációk élték le és élik a mai napig életük kisebbségben Trianonnak köszönhetően” – olvasható a Literán.

A Privát Trianon című kisfilmekben Balázs Attila, Balla Zsófia, Kollár Árpád, Csutak Gabi, Fekete Vince, Józsa Márta, Kemény István, Kovács András Ferenc, Láng Orsolya, Lantos László Triceps, Péterfy Gergely, Szerbhorváth György, Száraz Miklós György és Terék Anna beszéli el saját családjának Trianon-történetét.

Az eddig közzétett kisfilmek itt tekinthetők meg.