Díszbemutatóval kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál

Díszbemutatóval kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál
Szabadtéri filmvetítésekkel, koncertekkel, kiállításokkal, beszélgetésekkel és számos további kísérőprogrammal várja a közönséget szombatig a Magyar Mozgókép Fesztivál, amely az Így vagy tökéletes díszbemutatójával kezdődik ma este Veszprémben.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program közös rendezvényén csaknem 90 magyar film látható Veszprém mellett Balatonfüreden és Balatonalmádiban – áll a szervezők közleményében. Mint írják, premier előtt vetítik az Ezüst medve-díjas Természetes fényt és a fesztiválon tartják a Toxikoma, az Így vagy tökéletes, a Hasadék és az Űrpiknik díszbemutatóját.

Többek között olyan művészekkel találkozhat a közönség, mint Árpa Attila, Fekete Ernő, Herendi Gábor, Kovács Lajos, Molnár Áron és Szabó Győző. A fesztiválon koncertekkel, szabadtéri vetítésekkel, beszélgetésekkel, gyermek- és ifjúsági programokkal, kiállításokkal és gasztroprogramokkal is várják a látogatókat.

A fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjével emlékezik, míg Jankovics Marcellre a János vitézzel. Jancsó Miklós idén lenne 100 éves, előtte a Veszprémben forgatott Fényes szelek vetítésével tiszteleg a fesztivál. Az 50 éves Szindbádot – amelynek rendezője, Huszárik Zoltán és főszereplője, Latinovits Zoltán 90 éve született – a felújított kópia vetítésével és gasztroprogrammal ünneplik.

A versenybe jelölt alkotások közül a legjobb mozifilm, tévéfilm, animációs, kisjátékfilm, rövidfilm és egész estés dokumentumfilm kategóriákban várják a közönség szavazatait a fesztivál weboldalán június 26-án 16 óráig. A legtöbb szavazatot elnyerő film kapja a Magyar Mozgókép Fesztivál Közönségdíját. A szavazók között értékes ajándékokat sorsolnak ki.

(Borítókép: Jelenet az Így vagy tökéletes című filmből. Fotó forrása: port.hu)