Csúfos kudarc

Csúfos kudarc
Csúfosan végződik a Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) 2016-ban kezdődött közös kormányzása. Alig másfél évvel a jövő évi parlamenti választások előtt a kisebbik koalíciós párt cserbenhagyta nagyobbik partnerét, így gyakorlatilag véget ért a PSD és az ALDE mintegy hét éves együttműködése.

2016 végén széles körű felhatalmazást kaptak a választóktól. Túlnyerték magukat, ami előzménytelen volt a rendszerváltozás óta, ha nem számítjuk az 1990-es évek elejét, amikor egy rendkívüli politikai helyzet és struktúra állt fenn. A mai pártpaletta kialakulása és megszilárdulása óta a PSD-ALDE először szerezte meg a parlamenti többséget, viszonylag egyszerű koalíció vezette az országot, a kormánypártoknak nem kellett ezerféle pártérdek között szétszakadniuk, mint a Demokratikus Konvenció idején. Ennek ellenére a kormánypártok elbaltázták annak lehetőségét, hogy koherens kormányprogramot ültessenek gyakorlatba, a gyakori miniszterelnök- és minisztercserékkel az olasz politikai kultúrával vetekedő negatív rekordot állítottak fel, azzal a különbséggel, hogy a felvonultatott tárcavezetők között olyanok is voltak, akik egy valamirevaló európai uniós tagállamban soha nem foglalhatták volna el az illető pozíciót, mert egyszerűen alkalmatlanok voltak. A PSD-ALDE végrehajtotta részben a megígért bér- és nyugdíjemeléseket, ebben a tekintetben nem lehet panasz rájuk, ugyanakkor sérülékenyebbé tették a gazdaságot. Most csak abban reménykedhetünk, hogy az esetleges eurózónában és a német gazdaságban körvonalazódó recesszió csak korlátozott mértékben lesz hatással a hazai gazdaságra.

Viorica Dăncilă a jelenlegi helyzetben egyelőre kénytelen folytatni kormányzását. Nem egyértelmű, hogy a parlament esetleges bizalmi szavazásának kudarca a kabinet megbukását is elő fogja-e idézni, hiszen máris elkezdődött a szokásos jogi csűrés-csavarás, vagyis alkotmányértelmezés, ami szerint a kabinet csak bizalmatlansági indítvánnyal buktatható meg, vagy az úgynevezett bizalmi szavazás is elég ehhez, amely során a parlament támogatását kérik a kormány politikai összetételének megváltozása miatt. Tény, hogy ha a kabinet nem kapja meg a támogató felhatalmazást a kormány összetételének megváltozása miatt kezdeményezett parlamenti vokson, akkor a PSD újabb jelentős presztízscsatát veszít, amivel tovább gyengül a Dăncilă-kabinet tekintélye.

Elképzelhető, hogy a kormányfő hivatalában marad, és kisebbségi kormányzással végigviszi mandátumát, de az sem kizárt, hogy a PSD-ben már akkorára hágott a pánik, hogy hajlandók a szociáldemokraták félretenni büszkeségüket és akár Victor Pontát is visszafogadnák, hogy vezesse a pártot. Az ellenzék csak akkor fog bizonyságot tenni arról, hogy valóban már most akar kormányozni, és át akarja venni a hatalmat, ha benyújtja a parlamentben a bizalmatlansági indítványt és komolyan küzdeni fog azért, hogy összegyűljenek a kormánybuktatáshoz szükséges szavazatok.

Borítókép: illusztráció, forrás guv.ro

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
Amerikai elnökök elleni agresszióból kijutott alaposan az Egyesült Államok történelme során: Trump a hetedik a sorban; az ország fennállásától számolt 248 év alatt elkövetett 8 (Henry Ford életére 1975 szeptemberében kétszer is rátörtek) támadás 31 éves átlagot ad ki. Magyarán, egy elméletileg átlagolt séma szerint egyetlen emberöltőnyi időszakra két Fehér Ház elleni fegyveres cselekedet jutna. A glóbuszon bizonyára vannak vidékek jócskán, ahol az ilyen jellegű statisztika komorabb következtetéseket eredményez, de az előbb vázolt adathalmaz is elgondolkodtató frekvenciájára utal a politikai indíttatású erőszaknak.
Máskép(p)
Pár hét leforgása alatt immár a második politikai vezetőellen követnek el merényletkísérletet. Robert Fico szlovák miniszterelnök után Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltön volt a sor. Vajon ki következhet? – fogalmazódhat meg sokakban a kérdés, noha a két említett támadás között nincs semmilyen közvetlen összefüggés.
Máskép(p)