Csoma: Jó mozgósítással ismét két RMDSZ-es képviselője lehet Kolozs megyének

Csoma Botond, Szilágyi Dóra és Tasnádi István Szilárd, az RMDSZ esélyes parlamenti képviselőjelöljei
Szerdán iktatta a Megyei Választási iroda (BEJ) az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti listáit. A szenátori listát Tasnádi István Szilárd volt alprefektus vezeti, a képviselő-lista első két helyezettje Csoma Botond képviselő, megyei elnök és Szilágyi Dóra, a MIÉRT ifjúsági szervezet elnöke.

„Úgy érzem, jó csapattal vágunk neki a parlamenti választásoknak, remélem, jó eredményeket fogunk elérni” – nyilatkozta az eseményt követően Csoma Botond. „Jelenleg Kolozs megyének egy RMDSZ-es képviselője és egy szenátora van, ha olyan jó lesz a mozgósítás, mint a nyári EP-választásokon, akkor van esélyünk két képviselői és egy szenátori mandátumra” – tette hozzá.

Elmondta: a kampány során igyekeznek minden olyan településre eljutni, ahol magyarok élnek, függetlenül attól, mekkora magyar közösségről van szó, a személyes találkozást a választókkal semmi sem helyettesíti - magyarázta. 

„Aki a rációt, a józan észt választja, az az RMDSZ-re szavaz Kolozs megyében is. Azt gondolom, hogy Kolozs megye RMDSZ-es parlamenti képviselői nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az RMDSZ-frakció jól végezze munkáját Bukarestben a magyar közösség érdekében, de nem csak” – mondta.

„Azt szeretnénk, hogy olyan államban éljünk, amelyik tiszteli a polgárait, nem szekálja, nem csak adófizető droidokként kezeli őket. Arra fogunk törekedni, hogy csökkenjen a bürokrácia, a terhek a munkavállalókon, munkaadókon. Sikerült az oktatási törvény működését biztosítani, a strukturális változtatások azonban még hátravannak. Csökkenteni kell az óraszámot és a tananyagot, szeretnénk könnyíteni a diákokra háruló terheken. Nyilván, ezt nem úgy képzeljük, hogy tanárokat bocsátunk el a rendszerből, hanem a teljes katedrához szükséges óraszám csökkentésével. Az egészségügyben is nagy gondok vannak, és természetesen prioritásként kezeljük a magyar közösség sajátos problémáit. Nem titkolt célunk kormányra jutni, mert csakis akkor tudjuk napirenden tartani kezdeményezéseinket, ha az RMDSZ döntési pozícióban van. Mindenki számára nagyon fontos, hogy velünk, általunk a józan ész is visszakerüljön a kormányba” – fogalmazott Csoma Botond.

Az ifjúság képviseletében induló Szilágyi Dóra elmondta: ahhoz szeretne hozzájárulni, hogy a pályakezdő nemzedéknek kicsit jobb legyen a jövőben. 

„Ha a fiatalokat itthonmaradásra akarjuk bátorítani, az államnak kell megtenni az első lépéseket, gondolok itt lakhatási gondok megoldására, olyan oktatási rendszerre, amely mindenkinek egyenlő esélyeket biztosít, a vállalkozóbarát környezet kialakítására” – tette hozzá. 

Tasnádi István Szilárd elmondta: jó pár hete járják a vidéket, világosan látszik, mit jelent, amikor nincs az RMDSZ kormányon. Példaként Kide községet említette, ahol először 2021-ben „láttak aszfaltot”, azt követően, hogy Cseke Attila volt RMDSZ-es fejlesztési miniszter meghirdette a Saligny-programot. De amint a szövetséget kitaszították a kormányból, abba is maradtak a felújítási munkálatok, az aszfalt a falu közepén véget ért – magyarázta.

„Élhető városokért, a vidék felzárkóztatásáért szeretnék dolgozni” – jelentette ki a szenátorjelölt. 

Borítókép: Rohonyi D. Iván