Családi adózás: Romániában 5000 adótanácsadó van, s van megye, ahol alig öt

Családi adózás: Romániában 5000 adótanácsadó van, s van megye, ahol alig öt
Az üzleti szféra elutasítja a családi/háztartási adó bevezetését, túl bonyolultnak tartja ugyanis azt, ráadásul a kormány semmiféle hatástanulmányt nem végzett. A kabinet arról beszél, hogy a lakosságot 35 ezer adótanácsadó között osztják szét, miközben jelenleg alig 5000 adótanácsadó van Romániában.

 „Az első évben az emberek valószínűleg pozitívumként tekintenek erre az új adóra, hiszen több pénzük lesz. Azonban a következő évben majd ki kell számolni, és be kell fizetni az adót. Fennáll a veszély, hogy akkor nem áll majd az emberek rendelkezésére a szükséges pénzösszeg, mivel időközben elköltötték. A folyamat önmagában véve nehézkes: ki kell tölteni az adóbevallást, össze kell szedni a nyugtákat a jóváíráshoz stb. Nehezen hihető, hogy minden háztartás élvezheti egy adótanácsadó közvetlen szolgáltatásait. Jelenleg úgy tűnik, nincs meg az ehhez szükséges kapacitás. Az országban alig 5000 adótanácsadó van, s vannak megyék, ahol alig 5-6. Ez a valóság, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Milyen nagy változás következhet be 2019. május 25-éig, amikor be kell majd nyújtani az első adóbevallásokat?” – fejtette ki a MEDIAFAX érdeklődésére Alexandra Smedoiu, a PwC Románia igazgatója.

Azt mondja, a kormány által javasolt modell az amerikai másolata, az pedig annyire nehézkes, hogy az amerikaiak is próbálják egyszerűsíteni.

„Túlbonyolítjuk a dolgokat, pedig egy olyan helyzetből indulunk ki, ami hatékonynak bizonyult. Az egységes adókulcsról van szó. Meglátásunk szerint a költségvetés bevételeinek a növeléséhez az kell, hogy minden jövedelem esetében alkalmazzák az egységes adókulcsot, és javítani kell a behajtást. Hatékony IT-rendszerekbe kell befektetnünk, amivel össze tudjuk hangolni az adatokat. Az üzleti szféra ezeket a lehetőségeket azonosította” – mutatott rá a pénzügyi tanácsadó cég igazgatója.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem készült hatástanulmány a családi adózás bevezetéséről.

„Senki sem tudja, hogy az adó növeli vagy csökkenti majd a költségvetés bevételeit. Az üzleti szféra azt kérdezi, hogy ha az intézkedések nem hozzák meg a várt hatást, mivel fog a kormány kompenzálni? Hol van a kiszámíthatóság, amiről mind beszélünk, és amit oly nagyon szeretnénk?” – tette fel kérdések sorát Alexandra Smedoiu.