Nagy a bizonytalanság a jövő évi adók ügyében

Nagy a bizonytalanság a jövő évi adók ügyében
Miközben alig két és fél hónap van hátra az évből, a kormány még mindig csak ötletbörze szerűen beszél a jövő évi adózási rendszerről. Pedig nem is kevés módosítást terveznek. Úgy néz ki, hogy a 2 ezer lejnél alacsonyabb jövedelmek mégsem lesznek adómentesek, mint ahogy a kormányprogramban szerepel, ugyanakkor további adócsökkentések várhatók, de akár új adók is megjelenhetnek.

Ionuţ Mişa pénzügyminiszter elismerte egy szerda esti televíziós műsorban, hogy a 2 ezer lejnél alacsonyabb bérek nem lesznek adómentesek. Kijelentette, ezt az intézkedést a jövő évben még nem tudják alkalmazni. Ugyanakkor bejelentette, hogy a személyi jövedelemadó 16 százalékról 10 százalékra csökken. Mint ismert, a kormány meg akarja reformálni a társadalombiztosítási rendszert, és át akarja hárítani a járulékok fizetését teljes egészében a munkavállalókra. Ahhoz, hogy ez utóbbiak adóterhei ne nőjenek – állítja a kormány –, 6 százalékponttal csökkenti a személyi jövedelemadót, emellett körülbelül 4 százalékponttal, 35 százalékra mérsékeli a társadalombiztosítási járulékokat. A tárcavezető ugyanakkor azt is tisztázta, hogy az I-es és a II-es munkakategóriák esetében továbbra is a munkáltató fizeti a munkavállaló után a társadalombiztosítási járulékok rá eső részét.

Viszonylag újdonságnak számít, bár a kormánytagok már beszéltek korábban is róla, hogy egy 2 százalékos úgynevezett szolidaritási adót vezetnek be a munkáltatók számára a bruttó béralapra. A miniszter azzal érvelt, hogy uniós irányelv létezne erről, amit például a Dacian Cioloş vezette civil platform cáfolt. Amúgy a szolidaritási adó esetében nem világos, hogy az egyéni vállalkozók és a mikrovállalatok is érintettek-e és milyen feltételek mellett.

Az áfa elkülönített bankszámlára való fizetése esetében a kormány lemondott az eredeti tervéről, és úgy néz ki, hogy csak a rossz adófizető vállalatok, valamint az állami cégek számára teszik kötelezővé. Egészen pontosan azért nem lehet ebben az esetben sem tervezni, mert az erről rendelkező sürgősségi kormányrendelet már hatályban van, és abban még mindenki számára kötelezővé tennék január 1-től. Csakhogy időközben a kormány meggondolta magát, és most a parlamentben akarják módosítani a rendeletet, amelynek amúgy is a parlament asztalára kell kerülnie a törvényalkotási eljárás szerint.

A nyugdíjpont emelését is ígérgetik a kormánykoalíció vezetői. A jövő évben 1000 lejről 1100 lejre akarják emelni a nyugdíjpont értékét, ami 10 százalékos nyugdíjemelést jelentene, csak az nem világos, hogy már januártól, vagy csak a jövő év közepétől alkalmazzák.