Ciolacu: „Emberek, Erdély román föld!”

A miniszterelnök szerint „normalizálni” kell az Erdélyről szóló közbeszédet

Normalizálni kell az Erdélyről szóló közbeszédet, hiszen Románia és Magyarország is tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak - jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) Szatmár megyei szervezetének szombati értekezletén Marcel Ciolacu. A pártelnök-miniszterelnök kifejtette: reményei szerint a szavait nem azzal a „breaking news-zal” fogja tálalni a sajtó, hogy kiárusította Erdélyt.

„Emberek, Erdély román föld, az Európai Unió része vagyunk, Magyarország is az Európai Unió része. Románia és Magyarország is NATO-tagok, és az örökkévalóságig szóló megállapodásokat írtak alá. Felejtsük végre el azt a butaságot, hogy Erdély nem román föld” - mondta Ciolacu.


Ciolacu szerint az idei választási évben nem szabad megtörténnie annak, hogy két hónapos kampány után a vegyes házasságban élők elfelejtsék: együtt élnek és közös gyermekeik vannak. Megjegyezte: elmúltak azok az idők, amikor az Erdélyről szóló diskurzus érzelmeket váltott ki, és a politikai szereplők feladata normalizálni az Erdélyről szóló közbeszédet.

„Valójában mindannyian különböző etnikumú románok vagyunk, románok, magyarok, ukránok, németek, akik együtt élnek Romániában. Azt hiszem, ez áldás, és nem ok a vitákra, a minket elválasztó dolgok megtalálására” - fogalmazott a miniszterelnök.

Elmondta, a továbbiakban is számít az RMDSZ és a PSD helyi szintű együttműködésére. Ugyanakkor kijelentette: az idei választásokon a szociáldemokraták meg akarják szerezni Szatmárnémetiben a polgármesteri és a megyében a tanácselnöki tisztséget. Elmondta azt is: meggyőződése, hogy az RMDSZ politikusai nem bántódnak meg, ha a szociáldemokraták megszerzik Szatmárnémetiben a polgármesteri és a megyében a tanácselnöki tisztséget.

Ciolacu beszélt arról is: a 2024 választási évben bizonyos politikai erők korlátozott számú szavazat reményében a közösségek megosztására törekednek majd. A románok, magyarok, ukránok és németek is tudják, hogy ezek provokációk. „Isten arra teremtett bennünket, hogy ne széthúzzunk, hanem közösen építkezzünk” - fogalmazott a politikus. 

Arra intette a párt tagságát, hogy ne féljenek a szélsőségesektől. „Ne próbáljátok meg átvenni a diskurzusukat, mert az hamis, legfennebb egy-két szomszédra lehet hatással. Legyen saját diskurzusotok” - fogalmazott a pártelnök.
 

RMDSZ: Közös kormányzásra vagyunk ítélve a PSD-vel 

Pataki Csaba Szatmár megyei tanácselnök a PSD szombati ülésén kijelentette, hogy helyi szinten az RMDSZ és a PSD közös kormányzásra van ítélve. Felszólalásában az RMDSZ politikusa emlékeztetett arra, hogy a két politikai alakulatnak együtt több mint kétharmados többsége van a megyei önkormányzatban.

„Sokan támadnak, próbálnak megosztani minket, néhányan a vörös pestistől és a zöld pestistől egyaránt meg akartak szabadulni. Most, ha már együtt lettünk pestisesek, akkor közös kormányzásra vagyunk ítélve. Ha megnézzük, a megyeszékhelyen és a megyében is van mire büszkének lennünk. Mindig próbálunk megoldásokat találni, a barátságokat megőrizni” - fejtettek ki Pataki Csaba.
 

Az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke a választásokat egy sakkjátszmához hasonlította. „Amikor véget ér, kezet kell fognunk és egymás szemébe kell néznünk. Egyetlen tisztség, egyetlen politikai kihívás sem ér annyit, hogy olyan mély árkokat ássunk, amelyeken az esemény végeztével nem tudunk átkelni” - fogalmazott a politikus.

Felszólalt az ülésen Szatmárnémeti polgármestere, Kereskényi Gábor is, aki elmondta, hogy a felmérések szerint az RMDSZ és a PSD együttes támogatottsága jelenleg meghaladja a 60 százalékot. „Ez a legjobb bizonyíték arra, hogy a szatmáriak értékelik a városvezetés elmúlt években végzett munkáját. Hiszem, hogy csak együtt, tisztességes partnerségben tudjuk leküzdeni az előttünk álló problémákat, és próbálhatunk meg megfelelni a polgárok elvárásainak” - jelentette ki az elöljáró.