Bűnvádi eljárás Florian Coldea tábornok ellen

Bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Florian Coldea tábornok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori igazgatóhelyettese ellen, akit befolyással üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítanak - jelentette pénteken az Agerpres hírügynökség.

A DNA péntek hajnalig tartó kihallgatás után óvadék ellenében hatósági felügyelet alá helyezte Coldeát, Dumitru Dumbravát, a SRI jogi osztályának volt vezetőjét és Doru Traila ügyvédet. A SRI két volt tábornokának egyenként 500 ezer lejes óvadékot kell kifizetnie egy héten belül.

Feljelentőjük, egy uniós pénzekkel elkövetett csalás gyanújával bíróság elé állított üzletember, Catalin Hideg csütörtök este az Antena3 hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította: Coldea és Dumbrava az "igazságszolgáltatás problémáinak optimalizálását", azaz felfüggesztett büntetést ígértek neki, közbenjárásukért pedig 600 ezer eurós árat szabtak meg, amit az általuk ajánlott Traila ügyvédi irodájával kötött képviseleti szerződés révén kellett kifizetnie.

A Sanimed International vállalat tulajdonosa szerint az ügyvédi szerződés aláírásakor arra hivatkoztak, hogy a törvényszéki bíró Traila tanítványa volt az egyetemen. Állítólag eddig 100 ezer eurót fizetett ki az ügyvédnek, de elmondása szerint nincsenek bizonyítékai, hogy ebből a SRI két volt tábornoka is részesedett.

Az üzletemberre februárban mégis négy év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bukaresti törvényszék, fellebbezését most a bukaresti ítélőtábla tárgyalja.

Az ügy hatalmas médiaérdeklődést keltett Romániában. A DNA székháza előtt tolongó újságírók távol tartására csütörtök délután vasrácsokat állított fel a csendőrség. Coldea 15 órás kihallgatást követően pénteken hajnali három órakor távozott a vádhatóság épületéből, de nem volt hajlandó nyilatkozni a sajtónak.

Florian Coldea 12 éven keresztül volt a SRI igazgatóhelyettese. 2017-ben akkor kérte tartalékos állományba helyezését, amikor az országból frissen megszökött, több korrupciós ügyben vádlottként szereplő Sebastian Ghita médiamágnás - az érintettek által megkérdőjelezett hitelességű - kompromittáló információkat közölt a hírszerzés és az igazságszolgáltatás összefonódásáról.

A sajtó által a román hírszerzés "szürke eminenciásaként" emlegetett Coldeáról Ghiţă azt állította, hogy Laura Codruţa Kövesivel, a DNA akkori főügyészével együtt egy külföldi szövetséges titkosszolgálat ügynökeiként, befolyásukkal visszaélve "gyártanak" korrupciós ügyeket és politikai megrendelésre ők döntik el, hogy ki ellen induljon bűnvádi eljárás Romániában.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) a 2010-es években befolyásos politikusok és üzletemberek százait juttatta rács mögé titkos megfigyelésekkel szerzett bizonyítékok alapján, a DNA célkeresztjébe került politikusok szerint azonban a vádhatóság valójában a SRI "furkósbotjaként" működött, titkosszolgálati megrendelésre távolítva el a közéletből azokat, akik nem teljesítették a "mélyállam" elvárásait.

(Fotó: Florian Coldea/Facebook)