Ártatlan, de már letöltötte büntetését a volt polgármester

Jogerősen ártatlannak nyilvánította a temesvári ítélőtábla Vinga község volt polgármesterét, akit 2017-ben korrupció miatt három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek és több jogától megfosztottak.

Az országos korrupcióellenes ügyészség 2016 júniusában jelentette be, hogy vádat emel az Arad megyei Vinga község volt polgármestere, Lucian Stoicu ellen, aki 2004 és 2012 között volt a település elöljárója. A DNA szerint Vinga hamis dokumentumok alapján, jogtalanul kapott mezőgazdasági támogatást a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) révén egy olyan területre, amelyet az ügyészek szerint valójában nem is birtokolt.

A DNA szerint Stoicu 25.901 lejhez jutott így az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból és 4119 lejhez az államkasszából. Az APIA polgári félként lépett a perbe, 30.021 lejes kártérítési igénnyel.

A volt polgármester szabadlábon védekezhetett, a DNA zár alá helyezte egyik ingatlanját. Az ügyet az Arad megyei törvényszék tárgyalta, amely 2017-ben felmentő ítéletet hozott. A DNA azonban fellebbezett, és a temesvári ítélőtábla helyt adott a fellebbezésnek, három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélve Lucian Stoicut okirat-hamisítás miatt.

Stoicu az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult, arra hivatkozva, hogy nem volt része méltányos bírósági eljárásban Temesváron, ugyanins nem volt lehetősége megvédeni álláspontját és bemutatni a bizonyítékait. Az EJEB 2023-ban mondott ítéletet, amelyben a volt polgármesternek adott igazat, megállapítva, hogy sérültek a jogai. Ezt követően a temesvári ítélőtábla újratárgyalta a pert, újra meghallgatta a tanúkat, és 2024. április 18-án meghozta a korábbi, felmentő ítéletet fenntartó döntést, megállapítva, hogy a DNA és az APIA vádjai alaptalanok - idézte fel hétfőn Lucian Stoicu az Agerpres hírügynökség megkeresésére.

Stoicunak az EJEB 4000 euró erkölcsi kártérítést ítélt meg, amelyhez hozzáadódik a 400 euró perköltség megtérítése, a volt polgármester azonban jóval nagyobb, „évi 150.000 eurós” kártérítést szándékozik kérni a román államtól. 

Kifejtette, igazságtalanul tíz éven át „tolvajnak” tartották, becsületébe tiportak, közmunkára kötelezték, pszichológushoz kellett járnia, és elítéltként nem vehetett részt közbeszerzési pályázatokon. Mindezekért 1,5-2 millió eurós kártérítésre jogosult - vélekedik a volt elöljáró.