Boris ciklon - Áradnak a folyók Közép-Európában

A Galac megyei Slobozia Conachin több tucat embert kellett kimenekíteni otthonukból

Szlovákia: a legnagyobb nehézségek a Dunán várhatók

Hétfő reggel a szlovák média azt jelentette, hogy továbbra is emelkedik a Morva és a Duna vízszintje Nyugat-Szlovákiában. A Duna hétfőn reggel Pozsonyban 866 centiméterre emelkedett, és a nap folyamán a vízszint várhatóan kilenc méternél is magasabb lesz. A magas víz miatt a fővárosban egyes villamos-, busz- és trolibuszjáratok módosított útvonalon közlekednek. Az óvárost árvízvédelmi gátakkal igyekeznek megvédeni a Dunától.

Nyugat- és Közép-Szlovákiában közlekedési problémákkal kell számolniuk, egyes szakaszokat elöntött a víz, máshol pedig kidőlt fák okoznak gondot. Az eredeti előrejelzésektől eltérően a legnagyobb nehézségek Szlovákiában nem a Morva medencéjében, hanem a Dunán várhatók, mivel a Németország és Ausztria felől érkező árhullám a vártnál nagyobb les. 

Csehországban tovább emelkedett a vízszint 

Csehországban az áradások közepette eltűnt személyek száma hétre emelkedett, a hatóságok több helyen katasztrófahelyzetet hirdettek, a lakosok mentésében esetenként katonai helikopterek is részt vesznek helyi médiajelentések szerint. Egy ember belefulladt a Krasovka folyóba az észak-morvaországi Bruntal térségében.  

Az árvíz- és belvíz sújtotta területeken továbbra is feszült a helyzet országszerte, nem látszanak az enyhülés jelei. Sok helyen a vízszint még mindig emelkedik. Az Elbán további árvízvédelmi művek épülnek. A hatóságok országszerte mintegy száz helyen hirdették ki a legmagasabb szintű árvízvédelmi figyelmeztetést. A legsúlyosabb helyzet két északkeleti régióban alakult ki, ahol az elmúlt napok legnagyobb esőzései voltak, köztük a lengyel határhoz közeli Jeszenik-hegységben. Jeseníkben a mentőszolgálatnak több száz embert kellett csónakokkal és katonai helikopterekkel kimentenie. A víz levonulása után több helyen földcsuszamlások kockázatával is kell számolni.

Magyarország-szerte teljes készültség van érvényben

Pintér Sándor magyar belügyminiszter hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az egész ország területén felkészültek az árvíz elleni védekezésre. Közölte: az intézkedések lehetővé teszik, hogy medrében tartsák a Dunát. Ugyanakkor más folyók esetében, lehetséges megoldásként ideiglenes víztározókba engedik a vizet annak érdekében, hogy megvédjék a lakosság testi épségét és javait. A védekezésben 12 ezer fővel és megfelelő technikai eszközökkel – a többi között helikopterekkel – részt vesz honvédség, a büntetés-végrehajtás hivatásos állománya és önként jelentkező elítéltek is – közölte Pintér.

Az operatív törzs hétfőn kora reggel Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével ülésezett. Az értekezletet követően a kormányfő a közösségi oldalán tudatta: komoly, nagy mennyiségű víz érkezik Magyarország területére. Mint írta, a három legveszélyesebb helyszín a Szigetköz, a Dunakanyar és Budapest, de a veszély mértéke nem nagyobb, mint 2013-ban volt. „A feladat, amit meg kell oldanunk, nem példátlan – fogalmazott Orbán Viktor. Mint kiemelte, fontos, hogy a védekezés során senki ne megszokásból, rutinból reagáljon, hanem minden nap „pontos kezdéssel, pontos információ-gyűjtéssel, pontos elemzések alapján világos, végrehajtható és ellenőrzött intézkedéseket hozzanak.”

Románia: hat halálos áldozat 

Amint arról beszámoltunk, Romániában péntekről szombatra hét, különösképpen Galac és Vaslui megyében okozott súlyos pusztítást az árvíz. A belügyminisztérium eddigi adatai szerint hat ember fúlt vízbe. A katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) hétfőn közölte, hogy egy személyt még mindig keresnek a Galac megyei Costache Negri településen.

Vasárnaptól hétfőig négy megye (Iaşi, Galac, Temes és Vaslui) 21 településén okozott károkat az áradás. A tűzoltók a helyszínen segítenek a bajba jutott embereken, szivattyúzzák a vizet a házakból és gazdaságokból, és próbálják hozzáférhetővé tenni a lakásokat, illetve a járműveket. 

Vasárnap négy Galac megyei településről 34 embert mentettek ki a tűzoltók. Két holttestet is találtak, egyiket Slobozia Conachin, a másikat Suhurluion.  Szintén vasárnap a katasztrófavédelem tizenhat teherautóján szállítottak segélyt az állami tartalékokból az árvíz sújtotta térségbe. Galac megye kilenc településén áramkieséseket is okozott a szélsőséges időjárás, 4205 fogyasztó maradt áram nélkül – tudatta hétfőn az IGSU. 

Marcel Ciolacu kormányfő hétfőn elmondta: tizenöt megye katasztrófavédelmi és védelmi erőket csoportosítottak át az árvíz sújtott régiókba, és tizenöt megye erői állnak készenlétben, hogy szükség esetén beavatkozzanak az érintett területeken. A hatékony kárelhárításhoz elsősorban arra van szükség, hogy alábbhagyjanak az esőzések, az időjárási előrejelzések szerint ez be is fog következni – jegyezte meg. 

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter hétfőn azt nyilatkozta, újra kell gondolni a hétvégi áradásokhoz hasonló katasztrófahelyzetekre való felkészülés módját, mivel a jövőben csak fokozódni fognak a szélsőséges időjárással összefüggő jelenségek, legyen szó tartós kánikuláról, aszályról vagy kiadós esőzésekről. A tárcavezető hétfőn a Galac megyei körútján újságíróknak elmondta: a térségben az illetékes hatóságokaz önkéntesekkel együtt azon dolgoznak, hogy eltávolítsák a vizet és az iszapot a házakból és az udvarokból. „Meg akarunk bizonyosodni arról, hogy mindenkinek van tető a feje fölött, van élelme és ivóvize” – fogalmazott. Hozzátette, a kárfelmérő bizottságok házról házra járnak, hogy minél pontosabban megállapítsák, milyen károk keletkeztek.

Beszámolt arról is, hogy sok helybélivel, köztük idősekkel is beszélt, akik azt mondták, soha nem láttak még ehhez hasonló áradást. Olyan településeken is jelentős károkat okoztak az elmúlt napok esőzései, ahol nemrég mederszabályozási és - kotrási munkálatokat végeztek.

Segítséget ajánl Brüsszel az árvízkárosultaknak 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap együttérzését fejezte ki a Közép-Európában pusztító árvizek károsultjaival és áldozataival, valamint uniós segítséget ajánlott. Az X-en közzétett üzenetében von der Leyen aláhúzta: az Európai Unió készen áll segíteni Ausztriának, Csehországnak, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának, egyúttal köszönetet mondott mindazok munkájáért, akik segítenek a nehéz helyzetben.