Bizonytalan a második RMDSZ-es képviselő – 200 szavazaton múlik Hegedüs Csilla mandátuma Kolozs megyében?

Bizonytalan a második RMDSZ-es képviselő – 200 szavazaton múlik Hegedüs Csilla mandátuma Kolozs megyében?
21 képviselői és 9 szenátori helyre számíthat az RMDSZ a parlamenti választási eredmények 99,82-os feldolgozottsága mellett végzett számítások alapján – értesült a Transindex RMDSZ-es forrásokból. A jelenlegi számokkal végzett, tehát véglegesnek még nem tekinthető számítások alapján Kolozs megyének egy szenátora (László Attila) és egy képviselője lesz (Csoma Botond).

A szimuláció értelmében Hargita megyében ötre emelkedett az RMDSZ-es képviselők száma, az elmúlt évektől eltérően pedig újra lesz Arad, Brassó, Máramaros megyéknek is magyar parlamenti képviselője, sőt – állítja a hírportál - Tulcea megye is küld RMDSZ-es képviselőt a parlamentbe.

Barna Gergő szociológus a Szabadságnak elmondta: a számítások szerint alig kétszáz szavazaton múlott az, hogy Hegedüs Csilla, a Kolozs megyei RMDSZ-es képviselőlista második helyezettje nem szerezhette meg visszaosztásból a második képviselői mandátumot. Közel ennyi szavazattal kapott többet az ALDE Kolozs megyében, mint az RMDSZ, a visszaosztásból származó mandátum őket illeti meg.

–  Egyre valószínűbb, hogy Kolozs megyében az RMDSZ csak egy képviselői mandátumot szerzett. A visszaosztáskor két szempontot vesznek figyelembe: az első az, hogy az adott megyében milyen súllyal rendelkezik az illető párt, a másik pedig, hogy a megyén belül hogyan szerepelt a többi párthoz viszonyítva. Kolozs megyében az ALDE közel kétszáz szavazattal kapott többet az RMDSZ-nél, tehát elmondhatjuk, hogy az RMDSZ második képviselői mandátuma ezen a kétszáz szavazaton múlott.

Ha a mostani RMDSZ-szavazatok számát összehasonlítjuk a 2012-es parlamenti választásokon vagy az idei helyhatósági választásokon megszerzett szavazatokkal, akkor Kolozs megye jól szerepelt, hiszen a 14,49 százalék majdnem megközelíti a megyében a magyarság arányát, azaz sikerült a magyar közösséget megszólítani. Ha viszont az országos helyzetet nézzük, akkor Szilágy, Hargita és Szatmár megyében arányát tekintve több magyar ment el szavazni, mint nálunk. Kolozs megye országos szinten a középmezőnybe tartozik ebből a szempontból - vélekedett Barna Gergő.

Kérdésünkre, hogy a Kolozs megyei RMDSZ-szervezet mennyire lehet elégedett a kampánnyal, a szakember úgy értékelte: az RMDSZ Kolos megyei szervezetének van még hova fejlődnie. 

Kolozs megyében 2016-ban 34438 szavazatot kapott az RMDSZ-lista, ami a szavazatok 14,49 százalékát jelenti. 2012-ben 27650-en szavaztak a szövetség jelöltjeire, ez akkor a megyei szavazatok 12,99 százalékával ért fel.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

“Jobb pályán” a mottója az idei Tusványosi nyári szabadegyetemnek, amelyet július 23– 28. között tartanak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontosnak tartják a mostani politikai körülmények között is azt az elvet, hogy jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni. Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja – állapította meg. Úgy látta, rég volt olyan nagy szükség a gondolkodásra, a politikai kérdések elemzésére, mint most.
Belpol