Bepillantás Bánffy Miklós, Erdély polihisztorának életművébe

Bepillantás Bánffy Miklós, Erdély polihisztorának életművébe
Vasárnapig, azaz június 25-ig látogatható a Bánffy Miklós, Erdély polihisztora című kiállítás a kolozsvári Művészeti Múzeumban: a tárlat gróf Bánffy Miklós születésének 150. évfordulója alkalmából jött létre a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a kolozsvári múzeum közreműködésében.

A tárlat az író, politikus, képzőművész, színházi ember sokirányú tehetségére szeretné ráirányítani a figyelmet, ismert oldalai mellett – mint a könyvillusztrátor, díszlet- és jelmeztervező, karikaturista – az olyan kevésbé ismerteket helyezi előtérbe, mint a vitrálium-, ötvös- és bútortervező. Számos olyan tény is napvilágra kerül, amely korábban nem volt közismert Bánffy Miklós pályaképe kapcsán – olvasható a tárlatleírásban.

Fotó forrása: Facebook/Művészeti Múzeum

A kiállítás továbbá alkalmat nyújt arra is, hogy bemutatásra kerüljenek a Kolozsvári Magyar Operával közösen létrehozott A kékszakállú herceg vára című Bartók Béla-operához Bánffy Miklós által készített jelmezrekonstrukciók. Az alkotásokon keresztül érzékelhető a főúr operaház-intendánsi minőségében bizonyított elkötelezettsége, modern látásmódja és következetessége színpadi reformok tekintetében – fogalmaznak. A könyvtervező és grafikus Bánffy Miklós könyvillusztrációin túl a kiállítás egyik különlegessége, hogy unokájának, a New Yorkban élő Nicolette Jelen-Bánffy üvegművésznek a gróf novelláihoz 2023-ban készített munkáit is első alkalommal láthatja a közönség.

Az összeállítás a tárlat kurátora és a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, Bánffy-szakértő húszéves kutatói munkájának eredményeképpen jött létre. A kiállítás június 25-ig tekinthető meg a kolozsvári Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában szerdától vasárnapig (a múzeum hétfőn és kedden zárva tart) naponta 10 és 17 óra között.

Borítókép forrása: Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár