Belvárosi ingatlanfelújítás – vége a türelmi időszaknak

Felszólításokat küldözget a kolozsvári polgármesteri hivatal

Belvárosi ingatlanfelújítás – vége a türelmi időszaknak
Kolozsvár belvárosában több ingatlantulajdonosnak kézbesítettek felszólítást a helyi rendőrség képviselői a napokban. A polgármesteri hivatal ezúton tájékoztatja az érintetteket, hogy a homlokzat-felújítás nem tűr többé halasztást. Felszólítást azon épületek tulajdonosai kapnak, amelyek jelenlegi állapota esztétikai, építészeti és biztonsági szempontokból nem megfelelő. Amint azt többször is jeleztük: azok a tulajdonosok, akik az elmúlt években elmulasztották, és az augusztus végéig kézbesített felszólítás ellenére sem kezdik el a homlokzat-felújítási munkálatokat, büntetésre számíthatnak, ingatlanadójuk jövőtől ötszörösére emelkedik. Horváth Anna alpolgármesterrel készült interjúnkból kiderül: az érintetteknek legkésőbb november 30-ig ki kell váltaniuk a felújításra vonatkozó építkezési engedélyt. A felújítási munkálatok elvégzéséhez műemlékvédelmi engedély is szükséges.

-    Pontosan miről szólnak ezek a felszólítások, amelyeket a helyi rendőrség osztogat mostanában a belvárosi ingatlantulajdonosoknak?

-    Kolozsváron jövő év elejétől kezdik alkalmazni a történelmi belváros épületeinek karbantartási kötelezettségére vonatkozó törvényes előírásokat. Ez azt jelenti, hogy azon épülettulajdonosok, akik az elmúlt években elmulasztották, és az augusztus végéig kézbesített felszólítás ellenére sem kezdik el a homlokzat-felújítási munkálatokat, azok ingatlanadója 2017. január 1-től ötszörösére emelkedik. Több helyi tanácsi határozat is született a tavaly decemberben elfogadott Pénzügyi Törvénykönyv alkalmazására, illetve eljárási rendjének szabályozására, így a májusi és júliusi 343-as és 417-es sz., valamint a március 11-i 113-as sz. tanácsi határozatok, amelyek teljes terjedelemben megtalálhatók a hivatal honlapján.

-    A város melyik területét érinti ez az akció?

-    Idén, első körben, a legszigorúbb értelemben vett belvárosi részre vonatkozóan kezdjük el a törvény alkalmazását. Jövőre azonban várhatóan kiterjesztjük a kört. Ezért érdemes ezt az időszakot kihasználni a szükséges engedélyek beszerzésére, előkészületekre.

-    Kik számíthatnak ilyen felszólításokra? Ki, és milyen kritériumok alapján dönti el, hogy mi a rossz állapot? Csak biztonsági, vagy esztétikai okok is számítanak?

-    Azon épületek tulajdonosai kapnak felszólítást, amelyek jelenlegi állapota, a tanácsi határozat mellékletében megadott kritériumrendszer szerint esztétikai, építészeti és biztonsági szempontokat egyaránt szem előtt tartva, nem megfelelő. Ez a felújítási akció nem jár azzal a kockázattal, hogy a tulajdonosok ízlésük, illetve anyagi lehetőségük szerint esetleg gyenge minőségű, színben sem odaillő anyagokkal, fuseráló mesterekkel végeztetik el a munkát? Ebben a térségben az ingatlanok nagy része műemlék, amelyeknek az állaga tovább romolhat, ha szakszerűtlenül történik a felújítás. Vagy ellenkezőleg: előfordulhat, hogy oda nem illő elemekkel cicomázzák az épületet. A felszólítást követően azok, akik eddig nem tették meg, sürgősen el kell kezdeniük a szükséges engedélyek beszerzését, köztük a műemlékvédelmi engedélyt is, amely kiváltására részletes, szakértő által elkészített tervet kell benyújtani, illetve egy, a munkálatokat szakmai szempontból felügyelő szakértővel kötött szerződést is. Mindezek betartását ellenőrzik később a hivatal munkatársai. Ez jelenthet garanciát a felsorolt aggodalmak megelőzésére.

-    A felújítási munkálatok hány százalékát téríti meg a polgármesteri hivatal?

-    A magántulajdonban levő ingatlanok egy része kedvezményezettje lehet – és lehetett volna az elmúlt 3 évben is, ha lett volna erre igény, elhatározás és elkötelezettség a tulajdonosok részéről – annak az önkormányzati programnak, amely révén a munkálatok értékének 20 százalékát, valamint a teljes műszaki dokumentáció elkészítésének költségét átvállalja a helyi költségvetés, a fennmaradó 80 százalékát pedig tíz év alatt fizethetik vissza, kamatmentes kölcsön formájában a kedvezményezettek. Sajnos ennek a programnak az előnyeire csak most, a megszorító intézkedések fényében kezdenek felfigyelni az érintettek, míg három éven át, gyakorlatilag érintetlenül maradtak az erre elkülönített összegek. Most persze a megugrott érdeklődés és ebből fakadó túljelentkezés okán már nehezebb bekerülni a programba.

-    Mi a helyzet a műemléképületekkel? Van-e lehetőség uniós vagy más forrásokra pályázni?

-    Az A és B kategóriás műemlékek feljavítására lesznek európai alapok, de hatalmas versenyre lehet számítani, amelyben majd azok nyerhetnek támogatást, akik idejében elkezdték az engedélyek beszerzését. Hála Istennek Kolozsváron több ilyen nagy összegű feljavítási terv készül el idejében, mint a főtéri Szent Mihály templom, a Kétágú Református templom, a Ferences Kolostor vagy az Evangélikus-Lutheránus templom, a JZSUK, a Református Kollégium és az Apáczai Csere János Líceum épületei.

-    Milyen büntetésekre lehet számítani, ha a megadott határidőig nem kerül sor a felújításra?

-    Akik felszólítást kapnak, azoknak legkésőbb november 30-ig ki kell váltaniuk a felújításra vonatkozó építkezési engedélyt, illetve annak lejártáig el kell végezniük a szükséges munkálatokat. A teljes körű feljavítások esetén a műemlék tulajdonosok kérhetik az épület adómentessé nyilvánítását is.

-    Sok helyen viták vannak a lakók között arról, hogy kiknek a kötelessége az utcafront felújítása?

-    A homlokzat, akárcsak a lépcsőház vagy a tetőrész, az ingatlan közös használatban lévő részét képezi. A feljavítási költségek a tulajdon részarányok szerint oszlanak el a társtulajdonosok között.

-    A tetőszerkezetre is vonatkozik ez a javítás?

-    Természetesen, hiszen a tető illetve csatornarendszer megfelelő feljavítása nélkül hiábavaló, ablakon kidobott pénz a homlokzat feljavítása.

Hosszadalmas folyamatnak ígérkezik a polgármesteri hivatal által meghirdetett ingatlan-felújítási akció – véli Guttmann Szabolcs építész, akinek cége nyerte a hivatal által meghirdetett pályázatot a munkálatok elvégzésére. Jó volna, ha a városházán is mielőbb összeállna egy csapat ennek a tervnek a levezénylésére, egyelőre ugyanis nem világos, hogy melyik az az iroda, amelyik az egész folyamatot átlátja, koordinálja – magyarázta. A szakember szerint a dolog egyszerűbbnek tűnik ott, ahol az ingatlanok 100 százalékban köztulajdonban vannak, de ahol több, más-más gazdasági háttérrel rendelkező társtulajdonosnak kell előteremtenie a felújításhoz szükséges összegeket, bonyolultabb a helyzet. Sokan közülük kisnyugdíjasok, szociálisan hátrányos helyzetűek, akik maguk is segítségre szorulnak.

A homlokzatok felújításáról, biztonságosabbá tételéről szóló terv közel 1000 ingatlanra terjed ki. Az Arh Service Guttmann &Comp SNC eddig 40 ingatlan esetében kötött szerződést a városházával, ebből 19 esetében már megvan az építkezési engedély a sürgősségi beavatkozásra.