Az AR–15, mint választási ágens

Amerikai elnökök elleni agresszióból kijutott alaposan az Egyesült Államok történelme során: Trump a hetedik a sorban; az ország fennállásától számolt 248 év alatt elkövetett 8 (Henry Ford életére 1975 szeptemberében kétszer is rátörtek) támadás 31 éves átlagot ad ki. Magyarán, egy elméletileg átlagolt séma szerint egyetlen emberöltőnyi időszakra két Fehér Ház elleni fegyveres cselekedet jutna. A glóbuszon bizonyára vannak vidékek jócskán, ahol az ilyen jellegű statisztika komorabb következtetéseket eredményez, de az előbb vázolt adathalmaz is elgondolkodtató frekvenciájára utal a politikai indíttatású erőszaknak.

Ilyenkor, a körülmények részleges és gyors elemzése miatt dugó keletkezik az infósztrádán: torlódnak szemtanúk, hatóságok, illetékesek és önjelölt szakértők, szolgálatos véleményvezérek és persze mi, a sajtó is kezdeni próbálunk valamit a témával. Ami nem tudjuk, hogy meddig is lesz majd téma... 

Tény, hogy Trump lélekjelenléte, a vérző arcú, de határozottan ökölbe szorított öklű kampányoló főszereplő imidzse, amint épp lelassítja kimenekítését a pódiumról és közönségének üzen, miközben az egyik fotón belóg a sávolt-csillagos nemzeti lobogó egyik sarka – nos, ez a kimerevített pillanat többször fog pörögni a napokban, mint a foci-EB döntőjének meghatározó momentumai. A korteskedésben pedig ez a felvétel a konzervatívok kommunikációjának egyik visszatérő eleme lesz. Ha visszatekerjük a felvételeket, Trump éppen a bevándorlási politikát ostorozó tirádájánál tartott, és azt kérdezte mintegy 15 ezer fős közönségétől, hogy hát milyen országban élünk ugyebár. Ekkor dördült el az első értesülések szerint az AR–15 jellegű félautomata fegyver (az amerikai piac egyik legnépszerűbb portékája).

A második megjegyzés az ilyenkor keletkező nemzetközi reakció-sorozatra vonatkozik. A valós aggodalom, a természetes szolidaritás, az emberi gesztus, amint épp feloldódik, és jórészt elvész a tülekedésben, hogy ki nyilatkozott előbb, ki ítélte el harsányabban, és hogy állásfoglalására több lájkot kapott-e, mint épp pillanatnyi vetélytársa.

Harmadjára az amerikai elnökválasztási kampány napirendjének átírását említeném: az örökös és klasszikus fegyvertartási, -vásárlási dilemma, illetve a téma bővítéseként a honi közbiztonsági állapotok. Itt a demokraták tudnának pontokat szerezni: Biden ugyanis már többször próbált szigorítani a törvényes előírásokon, pártja meg rendre felvállalta a fegyvervásárlás visszaszorítását és ellenőrzésének fokozását célzó törvénymódosításokat. A kérdés keltette képviselőházi és főleg szenátusi viták anyagát visszaolvasva kitűnik, ami egyébként eddig is evidens volt: a jobboldali értékrendbe inkább illeszkedik a fegyvertartás amerikai tradíciójának védelme, amit olyan lobbiszervezetek időnként heves akciói is tematizáltak, mint az 1871-es alapítású National RifleAssociation. Ha viszont a közbiztonsági problémaköteget tekintjük, itt a demokrata adminisztráció költségvetési visszafogottsága miatt kialakult rendőrségi létszámhiány és demotiváltság elegendő „muníciót” (elnézést az ilyen éles szóhasználatért) ad a republikánusoknak.   

Amúgy nem a hétvégen vált lőporszagúvá az Újperencián túli választási kampány, mert június közepén egy Los Angeles-i demokrata adománygyűjtő akció színhelyének közelében járókelők töltött pisztolyt találtak a földön. A fórumon Biden és Barack Obama is részt vett. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Pár hét leforgása alatt immár a második politikai vezetőellen követnek el merényletkísérletet. Robert Fico szlovák miniszterelnök után Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltön volt a sor. Vajon ki következhet? – fogalmazódhat meg sokakban a kérdés, noha a két említett támadás között nincs semmilyen közvetlen összefüggés.
Máskép(p)
Szürreális élménynek nevezte Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egy vasárnapi lapinterjúban, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után. Joe Biden államfő vasárnap esti sajtónyilatkozatában alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban, s arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.
Külpol
A Donald Trump korábbi amerikai elnökre tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől. Az ott megölt Thomas Matthew Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak – számolt be a hirado.hu.
Külpol
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik. A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.
Külpol
Merényletkísérletet hajtottak végre Donald Trump republikánus jelölt ellen Pennsylvania államban, az Egyesült Államokban. A támadó meghalt, az elnökjelölt vérző füllel, saját lábán hagyta el a színpadot, majd konvojával egy helyi egészségügyi intézménybe távozott.
Külpol
Máskép(p)