Aurescu: a román állampolgárok nincsenek veszélyben a háború miatt

Aurescu: a román állampolgárok nincsenek veszélyben a háború miatt
A román állampolgárok biztonsága nincs veszélyben az ukrajnai háború miatt – jelentette ki Bogdan Aurescu külügyminiszter. A Digi24-nek nyilatkozva a román diplomácia vezetője újra kiemelte a már többször hangoztatott álláspontot: h a NATO-tagság szavatolja Románia biztonságát.

„A történelmünk során soha nem volt még akkor a védettségünk, mint most” – jelentette ki a külügyi tárcavezető. Emlékeztetett arra is, hogy a szövetségesek meghallgatták Bukarest kérését, és folyamatosan erősítik a NATO jelenlétét a keleti szárnyon. Mint elmondta, a NATO külügy- és védelmi minisztereinek március 4-i értekezletén a katonai szövetség elrettentő és védelmi képességének újragondolását kérte a keleti szárnyon, és „a dolgok már elmozdultak ebbe az irányba.” Aurescu közölte azt is, hogy a keleti szárny erősítésének kérdésköre a jövő heti brüsszeli rendkívüli NATO-csúcson is terítékre kerül.

„Minden feltétel adott ahhoz, hogy a román állampolgárok biztonságban érezzék magukat. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szövetségesek a valós paramétereknek megfelelően kezeljék a keleti szárny következetes megerősítését. A lépések ugyanakkor szigorúan védelmi jellegűek, nem áll szándékunkban provokálni az Orosz Föderációt”, emelte ki a külügyminiszter.

Bogdan Aurescu külügyminiszter a Digi 24-nek adott interjújában arról is beszélt, hogy „erős jelek” utalnak arra, hogy háborús bűncselekmények történtek az Ukrajna elleni orosz katonai támadás során. Mint kiemelte, a nemzetközi jog oktatójaként nagyon bízik a nemzetközi igazságszolgáltatásban; Románia március 2-án további 38 állammal együtt felkérte a hágai nemzetközi bíróság ügyészségét, vizsgálja ki, hogy történtek-e háborús és emberiség elleni bűncselekmények az ukrajnai háborúban. Aurescu szerint, a vizsgálat elkezdődött, de ez az eljárás hosszú ideig tarthat. 

A külügyi tárcavezető beszámolt továbbá arról, hogy az orosz katonai támadás elindítása óta közel félmillió ukrajnai menekült érkezett Romániába, és közülük mintegy 80 ezren az országban maradtak. Hangsúlyozta: a hatóságok, a civil szféra és az állampolgárok közös erőfeszítései sikeresek voltak, Románia kezelni tudja a menekülthullámot, és az ország erőfeszítéseit a nemzetközi közösség is értékeli. 

Ciucă: a világ vezetői elismerték: Románia mindenkin segített

Ugyanezt emelte ki egy pénteki bukaresti konferencián Nicolae Ciucă kormányfő is, aki emlékeztetett: míg 2015-ben a közel-keletről érkező migránsok fogadása megosztotta az Európai Uniót, az ukrajnai menekülthullám kezelésében egységesen és szolidárisan léptek fel az EU tagállamai. Kitért arra, hogy Romániában a helyhatóságok, a kormányzati intézmények, az egyházak, a civil szervezetek és az átlagemberek egymással összefogva siettek az országukat elhagyni kényszerülő ukrajnaiak segítségére, gondoskodtak az ellátásukról és a szállításukról is.

„Románia mindenkin segített, és ezt a világ összes vezetője elismerte. Több találkozóm és telefonbeszélgetésem volt olyan országok kormányfőivel, amelyek kénytelenek voltak hazamenekíteni Ukrajnából az állampolgáraikat. Tévedés kockázata nélkül azt mondhatom, volt olyan pillanat, amikor Románia tündökölt. És ettől a pillanattól kezdve azt hiszem, továbbra is meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk tündökölni” – jelentette ki Ciucă.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Románia 3,4 millió eurós befektetéssel létrehozott Suceava mellett egy nemzetközi humanitárius logisztikai központot, ahonnan eljuttatják Ukrajnába a háború sújtotta országnak küldött nemzetközi segélyszállítmányokat. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Románia továbbra is „minden erejével” támogatni fogja Ukrajnát – mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön a Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórum résztvevőinek küldött videóüzenetében.
Belpol