Április végi hőmérsékletekkel köszönt be a meteorológiai tavasz

Február utolsó hetében 19-20 Celsius-fokos hőmérsékleti csúcsértékek várhatók, és a meleg időjárás március első hetében is kitart, valószínűleg április végi hőmérsékletekkel köszönt be a meteorológiai tavasz - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat február 26-március 10. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

A hétfőn közzétett prognózis szerint a Bánságban és Körösvidéken ezen a héten a február végén megszokottnál sokkal melegebb idő várható, 18-20 fok körüli nappali hőmérsékleti maximumokkal és 5-9 fok közötti éjszakai minimumokkal. Március első napjaiban átlagban 16-18 fokos, március 5-től átlagban 13 fokos nappali hőmérsékleti csúcsértékek várhatók, az éjszakai minimumok előbb 5-7 fok, majd 1-3 fok között váltakoznak. Március 5. után nagyobb lesz a csapadék valószínűsége, addig csak elszórtan lehet esőre számítani.

Erdélyben szintén szokatlanul meleg március 3-ig, 15-18 fokos nappali maximumokkal. Ezután fokozatosan 11-12 fokra csökken a hőmérsékleti csúcsértékek átlaga, de így is meghaladja majd a március elején megszokottat. Az éjszakai minimumok átlaga a kezdeti 3-4 fokról szerdára 0 fokra csökken, majd március elején 2-3 fokra nő. Március 5-től a hőmérsékleti minimumok fagypont körül alakulnak. Március elsejéig eső nem várható, és különösen március 6-tól nő meg a csapadék valószínűsége.

A hegyekben ezen a héten 8 fok körül alakul a hőmérsékleti csúcsértékek átlaga, március elsejétől 6 fokra, március 5-től pedig fokozatosan 2 fokra csökken. Az éjszakák is fokozatosan egyre hűvösebbek lesznek, ezen a héten a hőmérsékleti minimumok átlaga 0-2 fok között váltakozik, jövő héten pedig fokozatosan mínusz 4 fokra csökken. Március 5. után nagyobb lesz a csapadék valószínűsége, addig csak elszórtan lehet esőre számítani.