Álomtervek kilátásban

Álomtervek kilátásban
2021-ben a kolozsvári önkormányzat nem kevés projekttel állt elő a város infrastruktúrájának fejlesztése érdekében. Például egy többsávos, emeletes, a vasúton átívelő átkelőt terveznek a jelenleg romokban álló Törökvágás aljára, hogy megszüntethessék a nagy torlódásokat, amik ki szoktak alakulni a környéken.

Emellett egy újabb hidat kapnak a lakosok az Oașului és a Răsăritului utca találkozásánál, a munkálatok már nagyban zajlanak. Továbbá idén március 31-ig a régóta emlegetett kolozsvári körgyűrűnek is véglegesítik a dokumentumait, terveit, amely aztán mehet tovább a közlekedési minisztériumhoz, majd a kormányhoz, hogy ők is jóváhagyják. Idén a Monostori út elejére is teljes átalakítást terveznek. Sávbővítésekkel, bicikliutakkal, zöld övezettel, és egy új, szélesebb kereszteződéssel fogják bővíteni a helyszínt. S ki ne hagyjuk a legnagyobb attrakciót, amelyről a polgármesterúr régóta álmodik: a közvéleményt igencsak megosztó kolozsvári metrót, amelynek a terveit az önkormányzat már elfogadta.


Nagy és hasznos fejlesztések vannak tehát kilátásba, de vajon tényleg csak ilyen nagy beruházásokba kellene ölni a pénzt? Úgy gondolom, hogy vannak más, fontosabb dolgok is, amikkel lehetne foglalkozni. Sok utca van, ahol a közvilágítás nem működik rendesen, nem használhatóak a járdák, mert rá parkolnak az autók, vagy mert olyan szűk. A Dónát negyedben például olyan útra festett bicikliutak vannak, mintha valami erdei terepút lenne. (Mondjuk, az autóút sincs sokkal jobb passzban...) Nem azt mondom, hogy nem ezekkel a nagy projektekbe kéne fektetni a pénzt, de sokkal nagyobb hangsúlyt is lehetne fektetni az apróbb, könnyebben megoldható infrastrukturális gondokra. Ahhoz képest, hogy az önkormányzat mind hajtogatja, így le kéne, úgy le kéne csökkenteni az autós forgalmat, vagy épp kitiltani azt a központból, a legtöbb beruházás éppen az autósok javát szolgálja. A metró pont nem, de hát az csak több mint tíz év múlva esedékes - ha egyáltalán megépül! -, addigra annyi minden fog változni, hogy fölöslegesnek látom most ennek előnyeiről, hátrányairól beszélni. Ha azt szeretnék, hogy az emberek ne töltsenek órákat a forgalomban, akkor azt kell elérni, hogy ne üljenek be az autójukba egy városi furikázás miatt. Külföldről sok példát lehetne venni. Budapesten például az önkormányzat támogatást ad elektromos cargo biciklikre (teherszállító bicikli), hogy azok, akik városon belüli csomagszállítással foglalkoznak, lecseréljék az autójukat egy ilyen eszközre, amely sokkal környezetkímélőbb egy kocsinál, és hasznosabb is.

Kolozsvár utcái amúgy sem ekkora forgalom lebonyolítására voltak tervezve, képtelen elbírni ekkora autótömeget, talán ezt kéne kicsit tovább gondolni, hogyan lehetne ezen változtatni. Jó húzás volt az önkormányzattól, hogy tavaly a parkolási díjakat megkétszerezte a közparkolóhelyeken, de úgy néz ki, ez nem nagyon tántorította el azokat a parkolástól, akik lejönnek a központba autóval egyet kávézni, mert továbbra is tele vannak a parkolóhelyek csúcsidőben, vagy hétvégén.

Fontosak a megaprojektek is a városfejlesztésben, viszont ugyan ilyen fontosak a kisebb infrastrukturális fejlesztések is, amik szinte ugyanannyira hasznosnak bizonyulnának egy tisztább, és kevésbé légszennyezett, környezetbarát légkör elérésében.