Almás bulgursaláta nyárra hangolva

Évás ötletek a konyhában borítókép

Végre megszülettek a kutatási eredmények, amelyek túlnyomórészt a nők által végzett ún. „láthatatlan munkáról” szólnak. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy minden nő életében olykor hullámként csapnak fel ezek a gondolatok, de most végre összefoglalták, leírták ezeket az adatokat. A Beike Biotechnology által nemrégiben készített tanulmány a háztartási és gyermekgondozási feladatok kiszervezésének árát mérte fel a világ 80 váro­sában, többek között Budapesten, New Yorkban, San Franciscóban, Los Angelesben, Londonban, Zürichben és Rómában, hogy csak néhányat említsem. Itt van tehát a tanulmány, amely kimutatja, hogy miért van nagy sikere azoknak a recepteknek, amelyeket a lehető legrövidebb idő alatt, és a legkevesebb munkával lehet elkészíteni. Gyakran még akkor is erre hajt az ember lánya, ha szeret főzni, és szívesen matat a konyhában. Szabadidőnk nagy részét házimunkába fektetjük, kikapcsolódásra, énidőre sokkal kevesebb jut, mint férfi kollégáink esetében. 

Egy átlagos otthon maradó szülő például, aki két gyermeket nevel, havonta

• 19,9 órát tölt takarítással;

• 14,3 órát bevásárlással;

• 23,7 órát főzéssel;

• 11,8 órát mosással;

• 84,1 órát fordít érzelmi gondozásra;

• 16,8 órát a gyermekek szállítására;

• 7,3 órát korrepetálásra; 

• 22,9 órát tervezésre, szervezésre és egyéb háztartási adminisztrációs feladatok elvégzésére.

Ez összesen 200 óra – és havonta közel kilenc teljes munkanap. Azt is megnézték, hogy mennyi pénzt keresnének a nők akkor, ha ezeket a munkákat megfizetnék. Hogy csupán a hozzánk legközelebb eső értéket említsük, Budapesten ez 1300 eurót jelent (az összehasonlítás kedvéért, ugyanez a munka Helsinkiben 3900 eurót ér). Kedves nőtársaim, gondoltunk már erre? Döbbenet, nem? 

Ezek az óraszámok némiképp módosulnak akkor, ha a nő dolgozik, mert akkor a házimunkából kell lespórolnia, ahol éppen tud. Mondjuk, gyorsabban igyekszik a bevásárlást lebonyolítani, spórol a takarításnál, ahol lehet, és kevesebb időt tölt alvással, mint kellene. Ugyanakkor hiányzik a listáról például a beteggondozás, legyen ez csupán az átlagos kisgyermek beteggondozása, a kert rendezése (mert ha házban él a család, a kert rendezése, a bokrok nyírása, a heti fűnyírás is gyakran női munka), a különböző extrákról nem is beszélek, amikor különleges esetekben idősebb, beteg családtagot kell gondozni, vagy esetleg házat építeni. Mennyi időt és energiát vesz el mindez láthatatlanul, mert ezek azok a munkák, amelyeket el kell végezni, és a társadalmunk mindezt magától értetődőnek veszi, nem kezeli munkaként. A nők szabadidejük nagy részét fizetetlen munkával töltik, ami stresszhez és kiégéshez vezet, bár a kiégést sokan amolyan „úri nyavalygásnak” vagy Nyugatról importált finnyáskodásnak vélik. 

Hogy ilyen szépen összesítve láthatjuk ezeket az adatokat, megérthetjük, miért rohanunk folyton, miért jut kevés idő bizonyos munkákra, hogy a hobbiról, kikapcsolódásról ne is beszéljek.

Hát ezért annyira fontos sokunk számára az, hogy gyorsan főzzünk finomat. A most hozott recept is ebbe a kategóriába illik.

Hozzávalók: 

250 g bulgur
fél liter alaplé/víz
2 szál sárgarépa
2 zellerszár
1 alma
1 vörösbab-konzerv
1 kukoricakonzerv
1 marék dió
5-8 mentalevél
egy darab kemény sajt a tálaláshoz 
csipetnyi cukor
1 ek. olívaolaj
2 kk. citromlé

Elkészítés: 

A bulgurt fél liter alaplében főzöm 10 percig, majd elzárom a tüzet alatta, és 10 percig hagyom még fedő alatt degedni, ezután leveszem a fedőt, s hagyom kihűlni. Közben felvágom a többi hozzávalót: a sárgarépából zöldségpucolóval vékony szeleteket vágok, az almát héjastól felkockázom, meglocsolom kevés citromlével, a zellerszárat is feldarabolom. Egy evőkanál citromlevet összekeverek egy evőkanál olívaolajjal, csipetnyi cukorral és fél kiskanál sóval. Nagyobb tálba teszem a bulgurt, a szeletelt sárgarépát, a felvágott almát, a diót és a zellerszárat. Hozzákeverem a vörösbab- és a kukoricakonzervet, rászóróm a felaprított mentaleveleket, meglocsolom az öntettel, s elkeverem. Tálaláskor keménysajt-szeletekkel, mentalevéllel díszítem. 

Hálás fogás, nagy hasznát vehetjük grillpartikon (A szerző felvétele)

A korán megérkezett melegre hangolódva jól jön a könnyű, üdítő, nyárias saláta. Köretként mehet húsok, sajtok mellé, de önmagában is finom vacsora. Nagy kedvenc nálunk, mindenki szereti az ízét, állagát, frissítő hatását. Nagyon hálás fogás, nagy hasznát vehetjük grillpartikon, gyermekzsúrokon egyaránt.