Állásra pályázol? Előbb az MI-t kell meggyőznöd!

Pálfi Szilárd: időt, energiát spórolunk és kizárjuk a szubjektivitást

Egy kolozsvári HR-cég a régióban, de lehet még az országban is az elsőként olyan, mesterséges intelligenciát (AI) igénybe vevő humánerőforrás-kereső számítástechnikai megoldást használ, amely előbb a nem ember vezérelte folyamat részeként az önéletrajzból és más forrásokból merített információk alapján virtuális eszközökkel meginterjúvolja a jelentkezőt, majd az aspiránsokat specifikus algoritmus alapján megrostálja, és ezt követően ajánlja az előválogatott személyeket a cégvezető figyelmébe. Pálfi Szilárd, a jobspoint.ro alapítója és vezetője a Szabadságnak felfedte a rendszer lényegét: az AI elemzi az állás szerkezetét és kritériumait, a követelményeket, valamint a jelentkező önéletrajzát, majd testreszabott kérdéscsomagot állít össze a jelentkező számára. Arra voltunk kíváncsiak, a szakember szerint a mesterséges intelligencia milyen módon változtatja meg a munkaerő-keresést és a megfelelő alkalmazott megtalálását.

Kétségtelen, hogy a szellem kiszabadult a palackból: a mesterséges intelligenciát (MI vagy AI) megállítani már nem lehet, legfeljebb szabályozni, esetleg korlátokat szabni számára. Vitathatatlan az is, hogy a nem emberi gondolkodás, az információgyűjtés szinte minden iparágat és mesterséget érint: az oktatást, az egészségügyi diagnosztikát, az üzleti folyamatok optimalizálását, az önvezető autók fejlesztését, a tömegközlekedést, a mezőgazdasági termelést vagy akár a jogi és a kreatív szektort. 

A szakemberek meghatározása szerint a mesterséges intelligencia lehet szoftveralapú vagy fizikai formát öltő. Előbbi kategóriába tartoznak a virtuális asszisztensek, a képelemző szoftverek, a keresők, a beszéd- és arcfelismerő rendszerek, utóbbiba pedig a robotok, az önvezető autók, a drónok és az ún. dolgok internetje (IoT – internet of things).

Felmérések szerint az európaiak többsége egyetért az AI használatával, ám azonnal megjegyzik: rendkívül körültekintően kell igénybe venni.

Állást keresel? Az AI kiértékel, elemez, kérdez

A kolozsvári Hummark HR-cég alapítója és tulajdonosa úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia mind a munkakeresők, mind pedig a munkaadók számára áttörést jelent. Az első ilyen jellegű innováció Kolozsváron valósul meg: a jobspoint.ro álláskereső és munkaközvetítő platform az AI által támogatott fejlesztésnek köszönhetően a jelentkezőt több szempontból értékeli.

Az innovációt több tényező határozza meg. Elsődlegesen az MI-n alapuló alkalmazás összehasonlítja a jelöltek önéletrajzát az álláshirdetések kritériumaival, és százalékban kifejezett megfelelési arányt számol, kiemelve a közös elemeket. 

Új szelek fújnak a munkaerőpiacon: előbb az MI-vel kell kezet ráznunk

A jelöltek számára ez lehetővé teszi, hogy felismerjék a számukra szakmailag legmegfelelőbb álláslehetőségeket és lássák, melyek az önéletrajzukhoz illő közös elemek egy hirdetés esetén. Az MI segítségével ugyanakkor, a jelölt szakmai önéletrajza alapján „kiszámolt” megfelelési arány szerint a cégek humán erőforrásra szakosodott munkatársainak lehetőségük van sorba rendezni a jelentkezőket. 

Másodsorban a platformon a jelölteknek lehetőségük van önértékelés által saját személyiségprofiljuk összeállítására, amely alapján az alkalmazás személyiségleírást tud megfogalmazni, és arra is rámutat, hogy milyen munkakörökben helyezkednek el a hozzá hasonló jelöltek. Az AI ugyanakkor azt is kimutatja, hogy az idő során a cégek milyen állásokhoz rendeltek hozzá a jelölt személyiségéhez hasonló állásprofilt. Ez a két információ jó karrier-iránytű is lehet a jelölt részére – véli Pálfi Szilárd.

A kompatibilitást is kiszámolja

A jobspoint.ro alapítója kiemelte: harmadsorban a rendszer lehetővé teszi a jelölt személyiségkompa­tibilitá­sá­nak felmérését a megpályázandó állással kapcsolatban, ha ahhoz a munkaadó állásprofilt rendelt hozzá. Ezen kívül, jelentette ki a Hummark HR-cég vezetője, a platform lehetővé teszi a cégek számára, hogy a vállalaton belüli felelős és hozzáértő személyek a betöltendő állásokhoz saját meglátásuk szerinti különféle személyiségtípusokat rendeljenek. Ezek alapján a platform algoritmusa összegző állásprofilt is létre tud hozni. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a cég valóban megfogalmazza és kiemelje azokat az értékeket és kulturális vonásokat, amelyeket önmaga számára és az állás szempontjából fontosnak ítél.

– Amint a jelölt jelentkezik az állásra, a mesterséges intelligencia által vezérelt rendszer kimutatja a cégeknek, hogy milyen, az állásprofillal közös személyiségvonásokat talál a jelöltben. Ez jelentős segítség lehet a cégek és a jelöltek párbeszé­dében és a kölcsönös kompatibilitás megítélésében. Az AI továbbá javaslatot tesz arra, hogy a jelölt hogyan és miben kérheti a cég segítségét, hogy jobban alkalmazkodhasson az álláshoz. És arra is rámutat: milyen fejlesztési programokat kellene figyelembe vennie a cégnek a jelölt fejlesztése érdekében, és milyen módszer a megfelelő a jelölttel szemben: a tréning vagy a coaching – fogalmazott Pálfi Szilárd.

Tudatta azt is, hogy a jelölt személyiségprofilját, önéletrajzát, illetve az állás kritériumait figyelembe véve az AI a követelményeknek megfelelő interjúkérdéseket fogalmaz meg.

– Jelenleg a részlegvezetőknek nem mindig könnyű ezzel a feladattal megbirkózniuk, és előfordulhat, hogy az interjúztató személyzetis sem rendelkezik elegendő szakmai tapasztalattal az adott állással kapcsolatban ahhoz, hogy releváns kérdéseket fogalmazzon meg. A jobspoint.ro állásközvetítő platform beépített mesterséges intelligenciája segít ezen a területen, lehetővé téve a kérdéseknek az álláshoz szabott és rugalmas megfogalmazását, amelyeket a cég még további igényei szerint módosíthat, felülírhat vagy átszerkeszthet – jelentette ki lapunknak Pálfi Szilárd. 

Kiemelte: kérésre az AI a kérdéseket román, magyar, angol, német és francia nyelven is elérhetővé teszi, így a jelentkező gyakorlatilag olyan nyelven válaszolhat, amilyenen akar. Sőt, a jelölt igényelheti, hogy az illető kérdést az általa kívánt nyelvre fordítsa le. A mesterséges intelligencia képes értékelni a választ a nyelvtől függetlenül.

Az AI kizárja a szubjektivitást

Pálfi szerint a mesterséges intelligencia használata a humán erőforrás kiválogatása terén kizárja a válogató személy szubjektív értékelését. 

– Gyakran előfordul, hogy az első szűrési folyamatot a cégek kezdő vagy kevésbé képzett alkalmazottakra bízzák, ami azzal a kockázattal is jár, hogy nagyon képzett és/vagy alkalmas jelölteket zárnak ki az újonc vagy kezdő interjúztatók. Másrészt számos tapasztalt jelölt éppen ezért nem jelentkezik egy-egy állásra: nem akar az újonc vagy kezdő interjúztató szubjektív minősítésének áldozatául esni. Az AI-nak köszönhetően a szubjektív diszkrimináció lehetősége minimalizálódik, hiszen így nem azért utasítanak el valakit, mert esetleg nem szimpatikus nekik, vagy mert az illető szerintük túl idős vagy túl fiatal a pozícióra. A mesterséges intelligencia lehetővé teszi, hogy ilyenkor az objektív szakmai kérdések és a rájuk adott válaszok kerüljenek előtérbe. Van a cég által feltett szakmai kérdés, és van az erre a kérdésre a jelentkező által adott válasz, legyen az leírt vagy diktált formában. Mert az csak hab a tortán, hogy a jelölt a válaszát beírhatja, vagy pedig be is diktálhatja, amit aztán a mesterséges intelligencia írásos formában rögzít. Ezáltal dokumentált interjú jön létre, amely későbbi áttekintésre és értékelésre is alkalmas – fogalmazott Pálfi Szilárd.

A HR-szakember által alkalmazott rendszer szerint a mesterséges intelligencia értelmezni és értékelni is tudja a jelölt válaszait, és összegezi ezeket a cég számára.

– Fontos, hogy az alkalmazó cégnek lehetősége nyílik az AI által végzett értékelés áttekintésére és annak eldöntésére, hogy valóban megbízható volt-e az AI által adott értékelés, vagy sem, mivel dokumentált interjúról van szó. Ez egyértelmű előnyt jelent azzal szemben, hogy sok helyen az első interjúbeszélgetés nem kerül dokumentálásra, és nincs lehetőség arra, hogy azt később valaki újra meg- vagy felülvizsgálja. Ez munkajogi szempontból is kívánt eszköz a cég érdekében – vélekedik a Hummark HR-cég vezetője.

A mesterséges intelligenciának a humán erőforrások területén bevezetett alkalmazását illetően továbbá megjegyezte: további előny, hogy nem szükséges időpontot egyeztetni sem online, sem pedig személyes interjú esetén a HR-es és a jelölt között. 

– A jelölt akkor válaszol a kérdésekre, amikor arra időt tud szánni. A cég HR-ese az értékelést akkor olvassa el, amikor az a munkafolyamatában be van tervezve, vagy amikor sort kerít rá. Ezáltal a HR-es munkavégzésének ideje optimalizálódik, mivel nem jelent fejtörést azon ideális interjúzási időpont keresése, amely mind a jelöltnek, mind az interjúztatónak megfelelő – szögezte le.

Szerinte az AI vezérelte rendszer az állásra jelentkezők számára is kiemelkedő eszköz, mivel így felmérhetik, hogy mennyire felkészültek az egy-egy állással kapcsolatos kérdésekre. 

– Ez segít nekik abban, hogy lássák, milyen irányban kell szakmailag továbbfejlődniük, a cégek mire helyeznek hangsúlyt. Nem kell külön elmenniük interjúra csak azért, hogy aztán megtudják, hogy nem találták őket elég alkalmasnak és felkészültnek. Ezáltal időt és energiát takaríthatnak meg, miközben hatékonyabban felkészülhetnek az állásinterjúkra és a szakmai fejlődésükre összpontosíthatnak – jelentette ki a szakember.

Pálfi Szilárd szerint összességében ez a fejlesztés új, hatékonyabb irányt mutat az állásinterjúk és a munkakeresés terén, így hozzájárulva a jobb munkaerőpiaci egyensúlyhoz és a sikeres toborzási folyamatokhoz. 

És mindez itt, Kolozsváron!