Áldozatok

Áldozatok
A tanügyi sztrájk soha nem jön jól. Főleg nem év végén, amikor be kell(ene) fejezni a tanévet, ki kell(ene) számítani a gyerekek tanulmányi átlagát és ki kell(ene) osztani a bizonyítványt, a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek pedig nagyon fontos megmérettetés előtt állnak. Több mint két hete tart az általános sztrájk, ami megbolygatta szinte minden romániai család életét. Mert nincs tanítás, a gyerekeket nem lehet óvodába vinni, iskolába küldeni.

Nem könnyű ezt elfogadni és megérteni, ha nincs pedagógus a családban vagy akár csak az ismerősök között. Ahol van, ott más lehet a tanügyi sztrájk megítélése, hiszen az emberek láthatják és tudhatják, hogy a pedagógus tevékenysége nem csak abból áll, hogy megtartja a tanórákat, utána pedig végig alussza a délutánt.

A sztrájkot követő véleményhullám közepette sajnálkozva, sőt: megrökönyödve vettem tudomásul, hogy még mindig  szép számmal vannak olyanok, akik szerint „a tanárok sztrájkoljanak a nyári vakáció alatt, úgyis sok a szabad idejük”, „tönkre teszik a gyerekeket”, „fogadják el, hogy a pedagógusok bére ennyi és nem annyi”.

A kormány tett is némi kísérletet: ígért fűt-fát, bruttó ezer lejes béremelést a pedagógusoknak, és bruttó négyszáz lejes többletet a tanügyi alkalmazottaknak.  A tanügyi szakszervezetek tagjait azonban nem elégítette ki az eléjük vetett konc. Nem arról van szó, hogy bruttó ezer lej nem pénz, ám mivel a béremelkedést fokozatosan, három évre ütemeznék be, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a pedagógusok folytassák az általános sztrájkot. A kormány pedig – úgy tűnik – nem hajlandó más ajánlatot tenni. A következő héten is folytatódik az általános sztrájk, ennek egyenes következménye pedig az év végi vizsgák átütemezése, azaz későbbre halasztása. És ez az, amit el kellene kerülni.

A tanügyi szakszervezetek másik követelése a pályakezdő pedagógusok bérének jelentős emelésére vonatkozik. Tanügyi berkekben évek óta köztudott, hogy a pedagógushiány már valós jelenség Romániában (is). Egyelőre a hiány a reál tantárgyaknál észlelhető, főleg kisebb településeken, de létezik. Kevesen jelentkeznek egyáltalán az egyetemek tanárképző szakára is, mivel tudják, hogy a fiatal pedagógusokra nem vár rózsás jövő. Sok munka, kevés pénz, és nagyon vaskos társadalmi lenézettség. Ilyen kilátásokkal nem fogjuk a fiatalokat a tanári pályára vonzani. Elkötelezettség ide, hivatás oda.

Ami a kormány ígéretének elutasítását illeti, nem csodálkozom. Már a Boc-kormány által felelősségvállalással elfogadott 2011/1-es törvényben is előírták, hogy az oktatásra kell költeni a GDP hat százalékát, ami azóta soha nem valósult meg. Ilyen előzményekkel nem lehet  elvárni, hogy a kormány ígéreteit komolyan vegyék a sztrájkolók és a tanügyi szakszervezetek.

Legyen őszinte, már nem tudom eldönteni, „kinél van a labda”. A kormánynál? A szakszervezeteknél? Abba viszont bizonyos vagyok, és mindenkinek meg kell értenünk, hogy a gyermekek és családjaik, sőt még a sztrájkoló pedagógusok is mind áldozatok. Ahhoz pedig, hogy a közoktatás minőségi legyen, nem áldozatokra van szükség…

Borítókép: Rohonyi D. Iván