Átadták a Gopo-díjakat, a legjobb romániai nagyjátékfilm az Oameni de treabă lett

Átadták a Gopo-díjakat, a legjobb romániai nagyjátékfilm az Oameni de treabă lett
A bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban kedden, április 25-én tizenhetedik alkalommal adták át a Gopo-díjakat: az utóbbi évek romániai filmtermését és a hazai filmes szakemberek teljesítményét ünneplő gálán Paul Negoescu Oameni de treabă című alkotása nyerte el a fődíjat, a legjobb hazai nagyjátékfilmnek járó Gopo-szobrot – derül ki a szervezők közleményéből.

A több mint 650 romániai filmes szakember szavazatai alapján odaítélt Gopo-díjak közül Paul Negoescu alkotása, az Oameni de treabă a legjobb filmnek járó elismerés mellett további ötöt zsebelt be a díjátadón. Paul Negoescu elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat, Radu Romaniuc és Oana Tudor megkapta a legjobb forgatókönyvért járó elismerést, Eugen Kelemen pedig a legjobb vágás díját vehette át. A filmben nyújtott alakításáért Iulian Postelnicu a legjobb férfi főszereplő, míg Vasile Muraru a legjobb férfi mellékszereplő kategória Gopo-díját nyerte el.

Az Oameni de treabă című film alkotócsapata a keddi gálán. Fotó: Ionuț Rusu

A legjobb női főszereplőnek Andreea Grămoșteanut (#doogpoopgirl, r. Andrei Huțuleac) választották, Ofelia Popii (Om Câine, r. Ștefan Constantinescu) pedig a legjobb női mellékszereplő kategória győztese lett.

A legjobb dokumentumfilm Gopo-díját a gálán Oana Bujgoi Giurgiu vehette át Spioni de ocazie című alkotásáért. A legjobb operatőrnek járó díjat Tudor Vladimir Panduru nyerte el a Metronom (r. Alexandru Belc) című filmért, amelynek jelmeztervezőjét (Ioana Covalcic), díszlettervezőjét (Bogdan Ionescu) és sminkesét, fodrászát (Irina Ianciuș, Marie-Pierre Hattabi) is elismerték.

Az évente egy-egy ifjú reménységnek kiosztott díjat (Premiul pentru Tânără Speranță) idén Ioana Chițu kapta a Crai Nou (r. Alina Grigore) című filmben nyújtott alakításáért, Irina szerepében. A Teona Galgoțiu által rendezett Vreau să sparg sera lett a legjobb fikciós rövidfilm, Ioachim Stroe Viață de clovn című alkotása pedig a legjobb animációs rövidfilm Gopo-trófeáját nyerte el.

A legjobb európai film kategóriában a filmes szakemberek és filmkritikusok szavazatai alapján az argentin származású francia rendező, Gaspar Noé Vortex című drámája lett a befutó, a jegypénztáraknál legsikeresebbnek bizonyuló alkotás közönségdíját pedig a Matei Dima, Cosmin Nedelcu és Alex Coteț által rendezett Teambuilding című játékfilm kapta.

Gopo-trófeák. Fotó: Miluță Fluieraș

A gálán életműdíjjal tüntették ki Mircea Andreescu és Ioana Crăciunescu színművészeket, továbbá – Alexander Bălănescu hegedűművész közreműködésével – megemlékeztek Ion Popescu-Gopo karikaturista, animátor, forgatókönyvíró, filmrendező és színész születésének 100. évfordulójáról.

A gálán személyesen részt vett mások mellett Pavel Bartoș, Andreea Vasile, Monica Bârlădeanu, Andreea Grămoșteanu, Conrad Mericoffer, Ana Odagiu, Medeea Marinescu, Doina Levintza, Rodica Mandache, Andreea Esca, Vasile Muraru, Ofelia Popii, Mădălina Craiu, Ada Condeescu, Virgil Ianțu és Denis Hanganu, a díjakat pedig idén Lia Bugnar rendező, forgatókönyvíró és Marius Manole színész adta át. A Gopo-díjakról további részletek böngészhetők a premiilegopo.ro honlapon.

Borítókép: Miluță Fluieraș felvétele. Fotók forrása: Premiile Gopo