A népszámlálást több szinten, több intézmény szervezi

A népszámlálást több szinten, több intézmény szervezi
Az Országos Statisztikai Intézet: – a népszámlálás szervezését és lebonyolítását műszaki-metodológiai szempontból az Országos Statisztikai Intézet végzi: kidolgozza a kérdőívet, üzemelteti az online felületet, ellenőrzi és publikálja az eredményeket.

 – A megyei statisztikai igazgatóságok – kiválasztják és betanítják a számlálóbiztosokat, biztosítják a számlálóbiztost és a technikai felszerelést az összeírópontokon, lebonyolítják a személyes összeírást. – Az önkormányzatok – toborozzák és alkalmazzák a számlálóbiztosokat, biztosítják az összeírópontokat az adott településen.

 – Országos, megyei és települési népszámlálási bizottságok – felelnek a tevékenységi területükön a népszámlálás megfelelő körülmények közötti lebonyolításáért. A megyei bizottságokat a prefektus, a települési bizottságokat a polgármester vezeti.

 – A nemkormányzati szervezetek, beleértve a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok szervezeteit, a népszámlálás teljes időtartama alatt megfigyelőket delegálhatnak a megyei, települési népszámlálási bizottságokba. Éljünk ezzel a lehetőséggel ott, ahol nincs magyar személy a megyei, települési bizottságokban.

 A részvétel kötelező, ahogy eddig is

 – A részvétel mindenki számára kötelező.

– A népszámlálás Románia rezidens lakosságára vonatkozik, vagyis azokra a román és nem román állampolgárokra, akiknek szokásos tartózkodási helye Romániában van (az elmúlt 12 hónapban itt tartózkodott, vagy itt szándékszik élni az elkövetkező 12 hónapban).

 – Aki bármilyen ok miatt kimarad a népszámlálásból (nem válaszol online, a számlálóbiztos nem találja otthon, éppen külföldön tartózkodik), őt a Statisztikai Intézet utólag beemeli a népszámlálási adatbázisba a különböző állami nyilvántartásokból (ezt nevezik statisztikai imputálásnak). Ennek a módszernek a hátránya, hogy a „kipótolt” személyeknek biztos nem lesz etnikumuk, anyanyelvük, felekezeti hovatartozásuk, illetve nagy valószínűséggel más adataik is pontatlanok, hiányosak lesznek.