Elstartolt a Com’ON Kolozsvár ifjúsági részvételi költségvetési program

Olyan ötletekkel lehet jelentkezni, amelyek közvetlenül bevonják a kolozsvári közösséget
Szeptember 15-ig lehet jelentkezni a Com’ON Kolozsvár ifjúsági részvételi költségvetési program idei kiadásába. Kolozsváron élő, dolgozó vagy tanuló fiatalok informális csoportjai a város vagy a közösségük jobbá tételét célzó innovatív ötletek, megoldások, projektek megvalósítására nyerhetnek 4500 lejes támogatást. A projekteket online lehet benyújtani a comoncluj.ro oldalon.

A jelentkezést követően a kolozsváriak ugyancsak online fognak szavazni a regisztrált ötletekre, a szavazatok sorrendjében az első 45 projekt részesül támogatásban. A programot a PONT Csoport szervezi és koordinálja.

A Com’ON Kolozsvár olyan ifjúsági részvételi költségvetési folyamat, ahova a fiatalokból álló csapatok a Kolozsvár jobbá tételét célzó és a közösséget támogató ötleteiket nyújthatják be, amelyeket a város lakossága szavaz meg online. A legtöbb szavazatot kapó kezdeményezések 4500 lejes díjban részesülnek a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és Kolozs Megyei Tanács, a Botnar Fondation, valamint a Román Kereskedelmi Bank (BCR) jóvoltából.

Farkas András, a PONT Csoport stratégiai igazgatója elmondta: a Com'ON Kolozsvár első kiadását 2015-ben indítottuk a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa program részeként, és ma már büszkén mondhatjuk, hogy eddig több ezren vettek részt a programban. Tavaly a jelentkező csapatok ötleteire közel 10 ezer szavazatot adott le 4000 kolozsvári, akik így 36 ötletet segítettek hozzá a győzelemhez. „A jövőben a Com'ON Kolozsvár célja, hogy még több fiatalnak segítsünk megvalósítani az innovatív ötleteiket. Olyan kezdeményezéseket szeretnénk támogatni, amelyek a közösség egyértelműen beazonosított szükségleteire reagálnak, és amelyek hosszú távú hatással vannak a helyiek életminőségének javítására” – fogalmazott az igazgató.

A Com’ON Kolozsvár idén is megtartja a mottóját: Let’s do well together!, azaz Legyünk jól együtt!, ami a fiatalok bevonására és a kolozsvári közösség életminőségének javítására összpontosít. A programban részt vehet minden olyan, legalább 3 fős informális csapat, amelyet 14 és 35 év közötti, Kolozsváron élő, tanuló vagy dolgozó fiatalok hoztak létre. Egy csapat több kezdeményezést is benyújthat, azonban csapatonként legfeljebb két ötlet részesülhet támogatásban.

Olyan ötletekkel lehet jelentkezni, amelyek közvetlenül bevonják a kolozsvári közösséget, és jobbá tehetik Kolozsvár lakosságának életét. Ezek lehetnek akár tájékoztató kampányok, kulturális és sporttevékenységek, workshopok, kolozsvári közterek újragondolására vonatkozó projektek, vagy kreatív, innovatív és egyedi szabadidős tevékenységek. A jelentkezéshez a comoncluj.ro oldalon található űrlapot kell kitölteni. Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 15., éjjel 11:59 óra.

A Com’ON Kolozsvár 2024 program a következő szakaszokból áll: június 23-tól szeptember 15-ig zajlik az ötletek benyújtása és regisztrálása. A fiatalok online kitöltik a jelentkezési űrlapot a comoncluj.ro oldalon. Ezt követi a támogathatósági feltételek ellenőrzése, amely szeptember 16-18. között zajlik. A továbbjutott ötletekről a kolozsvári közösség online szavazhat, egy személy legtöbb 10 ötletet segíthet a  szavazatával, ezek a voksok döntik el, hogy mely ötletek kapnak támogatást és valósulhatnak meg. Az online szavazás és eredményhirdetés időszaka szeptember 19. – október 3. Idén 45 ötlet kap egyenként 4500 lejes anyagi támogatást, a csapatoknak pedig november végéig kell megvalósítaniuk az ötleteiket, ebben a facilitátorok segítik őket.