A nacionalizmus tavasza

A nacionalizmus tavasza
Javában zajlik Európa-szerte az európai parlamenti választási kampány, amelyre térségünkben a nacionalizmus jellemző. Románia sem kivétel ez alól. Vannak azonban hasonlóságok, különbségek, országonkénti eltérések, sajátosságok. Távol áll tőlem nacionalizmusnak bélyegezni az Európai Unió jövőjéről folytatott vitát.

Az még nem jelent nacionalizmust, ha nemzeti szuverenitás versus egységesebb vagy több Európa elképzelések mentén eszmecsere zajlik. Most már Európa vezetői is elismerik, hogy változtatni kell az Unió bizonyos döntéshozási mechanizmusain. Az EP-választások egy fontos mérföldköve lesz annak, hogy Európa milyen irányba halad. De úgy gondolom, önmagában a választás kevés e folyamat eldöntéséhez, ugyanis sokkal hosszabb lefutásúak az olyan mélyreható változások, amelyeket a különböző európai politikusok lehetséges jövőképként megfogalmaztak. Elég valószínűnek tűnik, hogy egyértelmű győztese nem lesz a vitának, hiszen könnyen elképzelhető, hogy az öreg kontinens lakói egyik félnek sem adnak elsöprő felhatalmazást, amivel rövidtávon gyökeres változások indíthatók el. A következő öt esztendőben is a kompromisszumok mentén kell lavíroznia Brüsszelnek, ami nem feltétlenül rossz, hiszen minél inkább figyelembe veszik valamennyi félnek az álláspontját, annál autentikusabb egy demokrácia.

A kampányban azonban erőteljesen nacionalista eszközökkel manipulálnak a pártok, vannak országok, ahol az antiszemitizmus jelenik meg, másutt a gazdasági nacionalizmus a fő téma, de tény, hogy a gyűlöletkeltés közös ebben a kampányban. Ha szűkebb hazánkat vesszük górcső alá, akkor látjuk, hogy a jelenlegi ellenzék az etnikai nacionalizmussal manipulál. Egy kicsit olyan mintha a kilencvenes évek primitív nacionalista-gőzös és idegengyűlölettel telített hangulatában rekedtek volna. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) jár az élen, amelynek egyik szócsöve, a Kolozsvárról irányított egyik országos hírtelevízió (nevet nem írok, mert csak reklámot csinálnék nekik, amit nem érdemelnek meg – a szerz. megj.) egyfajta Megéneklünk Románia szerű sorozatot indított, ahol népdalénekestől kezdve, „kékszemű” geopolitikai elemzőkön, akadémikusokon, szolgálatos nacionalista politikusokon keresztül gerjesztik a gyűlöletet a magyarok ellen. A nacionalizmust kissé jobban álcázza a nagy reményeket dédelgető USR-Plus, amely erőteljesen RMDSZ-ellenes retorikát használ. Valójában vörös posztó szemükben a romániai magyarság politikai érdekképviselete. Leginkább annak örülnének, ha az RMDSZ eltűnne és politikai érdekképviselet nélkül maradna a magyarság, akit becsatornáznának román pártok választói bázisába. Ennek a forgatókönyvnek valamennyi román párt örvendene, csak a kormánypártok éppen nem engedhetik meg maguknak, hogy túlságosan szabadon engedjék nacionalista vágyálmaikat, hiszen együttműködnek az RMDSZ-szel. Helyi szervezeteik azonban nem fogják vissza magukat, lásd Marosvásárhelyt, ahol a szociáldemokrata alpolgármester a Székely vértanúk emlékmű térrendezésébe akadt bele, ugyanis szúrta a szemét az emlékmű köré elhelyezett székely jelkép, a csillag. Ilyen kisstílű helyi, kampányba illeszkedő partizánakciók más megyékben is előfordulhatnak a fő kormánypárt részéről.

A PSD ugyanakkor országosan egyfajta gazdasági nacionalizmussal kampányol. Liviu Dragnea a hétvégén több településen is bírálta az Európai Uniót, a multinacionális cégeket. Mondhatnánk, hogy ezt a meccset már láttuk Lengyelországban vagy Magyarországon, csakhogy bármilyen hasonlat véget ér ezen a ponton. A közép-európai országok ugyanis nem csak kampányoltak a gazdasági nacionalizmussal, hanem olyan intézkedéseket is hoztak, amivel valóban megerősítették a nemzeti agráriumukat, vállalkozóikat és végső soron saját gazdaságaikat. Eközben Romániában azt látjuk, hogy csak az üres kampányduma folyik. Dragneanak igaza van, hogy például a kistermelők nem jutnak ki termékeikkel a piacra, nem beszélve arról, hogy kevés a hazai termék, hiszen a termelés Romániában igen csak vérszegény, de szinte semmi nem történik annak érdekében, hogy mindez változzon.

Nekünk erdélyi magyaroknak higgadtaknak kell maradnunk, hogy semmilyen nacionalista kampánynak ne dőljünk be. Tízszer is gondoljuk át azokat az üzeneteket, amelyek szerint a románok, a magyarok, a zsidók, az Európai Unió, Brüsszel, vagy a korrupt politikusok a hibásak bajainkért. Ezek előre becsomagolt, jól bejáratott kommunikációs kampányüzenetek, amelyek zsigereinkre hatnak. A valóság jóval összetettebb, mint ahogy ezek a leegyszerűsített üzenetek próbálják leírni a világot, illetve megfogalmazni a választások tétjét. Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni és őrizzük meg emberségünket. Csak így győzedelmeskedhetünk a nacionalizmus és a gyűlöletkeltés fölött.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Mínuszos hírnek számít – egyelőre - a román nacionalista zsebpártok tömörülési kísérlete, a média nem szentel különösebb teret az Európai Nemzeti Identitás Tömbjének (Blocul Identităţii Naţionale în Europa, rövidítve BINE) létrehozására tett erőfeszítéseknek. És jól teszi. Ennek ellenére nem lehet megspórolni a kérdést: mekkora kereslet van ma a román politikai piacon a szélsőséges nacionalista eszméket felmelegítő alakulatokra.
Máskép(p)
Máskép(p)